Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Κωνσταντίνος Κωστελέτος
Με αφορμή την τελευταία επίθεση φανατισμένων ισλαμιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μήπως έχει έρθει η στιγμή να αναθεωρήσουμε μερικά στερεότυπα που έχουν να
κάνουν με την πιθανότητα να συμβούν ανάλογης έκτασης περιστατικά σε μεγάλες ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα σε σημεία που κατακλύζονται από μεγάλο αριθμό τουριστών;
Είναι ασφαλές να πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν θα αποτελέσει στόχο μεμονωμένων ή ολιγάριθμων “ζόμπυ” ένεκα της παραδοσιακής καλής σχέσης μας με τον Αραβικό κόσμο; Τι είναι αυτό που θα κάνει κάποιον, που επιχειρεί με ένα μαχαίρι να σφάξει ανυψοψίαστους αθώους πολίτες σε μια οποιαδήποτε  ευρωπαϊκή πλατεία, να έχει ηθικούς ενδοιασμούς όταν επιχειρήσει την ίδια φριχτή πράξη στο κέντρο της Αθήνας; Η πλούσια αρχαιοελληνική γραμματεία και η απουσία ελλήνων στρατιωτών σε μάχιμες αποστολές κατά του ISIS;
Ας είμαστε σοβαροί και ας προετοιμαστούμε ψυχολογικά, διανοητικά και οργανωτικά για το αδιανότητο.
Ο άνθρωποι που έχουν πραγματοποιήσει τόσες φριχτές επιθέσεις στο κέντρο της Ευρώπης έχουν πάψει προ πολλού να είναι άνθρωποι: Ποτισμένοι μέχρι το μεδούλι από την αντι-ανθρώπινη αρωστημένη ιδεολογία του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους είναι στην ουσία κινούμενα ανθρωπόμορφα ζόμπι μέ ή και χωρίς την επίδραση ναρκωτικών ουσιών. Δεν νιώθουν την παραμικρή συναισθηματική και ηθική αναστολή  και αδυνατούν να κάνουν στοιχειώδεις λογικούς συχετισμούς ώστε να διακρίνουν το χαοτικό επίπεδο ευθυνών που χωρίζει κυβερνήσεις, οργανισμούς και απλούς πολίτες.
Ετσι καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική η λήψη επιχειρησιακών μέτρων προς ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που είναι πιθανό να κληθούν να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά με αυτό του Λονδίνου.
1.Δημιουργεία ταχυκίνητων ευέλκτων μονάδων κρούσης με μοτοσυκλέτες στα πρότυπα της καταργηθείσας ομάδας ΔΕΛΤΑ. Η ομάδα αυτή πρέπει να έχει ειδική εκπαιδευση, εξοπλισμό και νομοθετική αρωγή για την άμεση εμπλοκή και εξουδέτερωση τρομοκρατών που εκμεταλευόμενη τον αρχικό πανικό, την πυκνή αστική δόμηση, το σκοτάδι, θα προσπαθήσει να διαφύγει ή να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των θυμάτων της επίθεσης. Ουσιαστικά θα είναι μιας μορφής ΕΚΑΜ-πρώτης γραμμής και άμεσης επέμβασης. Δεν θα καταργεί τον ρόλο της έμπειρης και εξιδικευμένης ΕΚΑΜ στα αντικείμενα της διάσωσης ομήρων και εξουδετέρωσης τρομοκρατών αλλά θα αποτελεί τον ταχυκίνητο βραχίονα της.
Η ομάδα θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένη στα αντικείμενο των βολών μάχης ταχείας αντίδρασης ημέρα και νύκτα με άνεση στην χρήση οπτικών βοηθημάτων, ώστε να μπορεί να εξουδετερώσει τρομοκράτες απο μικρές και μεσαίες αποστάσεις, άρτια εκπαιδευμένη στην εξουδετέρωση τρομοκρατών σε πιθανή συμπλοκή σώμα με σώμα και με υψηλό συντελεστή φυσικής κατάστασης. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει ασκούνται σε σενάρια αντιμετώπισης πολλαπλών ταυτόχρονων επιθέσεων και να έχουν την ψυχολογική προετοιμασία να δράσουν σε περιβάλλον έντονου ψυχολογικού στρές προερχόμενου από τις εικόνες βαριά τραυματισμένων ή διαμελισμένων πολιτών. Φυσικά, καθίσταται περιττό να τονιστεί η σημασία εξοπλισμού της ομάδας με ειδικές στολές, αντιβαλλιστικά κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα νεάς γενιάς ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η σωματική επιβάρυνση των μελών της ομάδας και η μείωση της κινητικότητας τους, ειδικά σε περιπτώσεις πεζής καταδίωξης.
2.Δεδομένης της μικρής κάλυψης των ελληνικών αστικών ιστών από κάμερες που μπορούν να δώσουν άμεσες πολύτιμες πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις και των δρομολογίων διαφυγής είναι ζωτικής σημασίας η εντατικοποίηση της χρήσης των  νεοαποκτηθέντων drones της ΕΛ.ΑΣ. (Spylite και Thunder B) σε δοκιμαστικά σενάρια τέτοιων ασύμμετρων επιθέσεων ώστε να δημιουργηθούν οι επιχειρησιακές ρουτίνες αφεξής και αφετέρου, να υπάρχει έτοιμη μια “δεξαμενή” αξιωματικών με τέτοια εμπειρία.
Δεδομένου του χρόνου προετοιμασίας τέτοιων συστημάτων για την εκτόξευση τους υπάρχει ένα σημαντικό νεκρό παράθυρο χρόνου που πρέπει να συμπληρωθεί με την χρήση και mimi drones από τις ταχυκίνητες μονάδες. Τα mini drones  δεν έχουν τη νάγκη λογιστικής υποστήριξης με μονάδες ελεγχου σε ειδικά οχήματα αλλά συνδυάζουν το μικρό βάρος, την ευελιξία πτήσεις,ευκολία μεταφοράς με την ευκολία χρήσης μέσω μιας  μικρής κονσόλας ελέγχου που θα τη χειρίζεται κάποιο μέλος της μονάδες το οποίο και θα ενημερώνει σε real time τους συναδέλφους που θα είναι σε διαδικασία εμπλοκής με τους τρομοκράτες μέχρι να υπάρχει η κάλυψη των μεγαλύτερων drones.
3.Η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να δουλέψει σε πρωτόκολλα ορθής διαχείρησης τρομοκρατικών ασύμμετρων επιθέσεων απο τα ΜΜΕ. Δεν νοείται μέσα στο χάος των πρώτων στιγμών να υπάρχουν ανεξέλεγκτοι δημοσιογράφοι που θα προσπαθούν να πλασαριστούν κοντυνότερα στο σημείο της επίθεσης για να εξασφαλίσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών και της διαφημιστικής πίτας προφανώς.
Η δημοσιογραφικοί σταθμοί, θα πρέπει τις πρώτες κρίσημες στιγμές να αναμεταδίδουν τις ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών και να αφήνουν τα προσωπικά τηλέφωνα σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς για αργότερα. Ο πανικός, οι ανυπόστατες φήμες που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, η δημοσιοποίση στοιχείων που δεν έχουν πιστοποιηθεί 100% είναι εξίσου επικίνδυνες πρακτικές και πρέπει να απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά.
4. Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα με την υπηρεσία εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. Κατά κύριο λόγο, o αριθμός τους (3 ΒΟ105, 2 ΕC-135) είναι απαράδεκτα μικρός για να καλύψει αποτελεσματικά τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Aς μην ξεχνάμε ότι τα ελικόπτερα δεν πραματοποιούν μόνο αποστολές εναέριας επιτήρησης αλλά ειναι και ο γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος ταχείας μεταφοράς προσωπικού της ΕΚΑΜ και ελεύθερων σκοπευτών. Το πόσο βέβαια ταχεία ανταποκρίνονται τα ελικόππερα της υπηρεσίας σε εκατοντάδες περιπτώσεις ληστειών και εγκληματικών πράξεων αδίστακτων κακοποιών είναι κάτι θα τολμούσαμε να πούμε ότι δεν αποτελεί και το δυνατότερο σημείο της υπηρεσίας. Είναι δυνατόν να υπάρχει η υποτιθέμενη πανελλαδική κάλυψη από μία μοναδική βάση εξόρμησης που είναι το διεθνές αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”; Οπότε παράλληλα με την προμήθεια επιπλέον ελικοπτέρων ικανών να μεταφέρουν ολιγομελή τμήματα της ΕΚΑΜ, θωρούμε ότι πρέπει η υπηρεσία να αναδιοργανώσει τις περιοχές κάλυψης με ευρύτερη διασπορά εναέριων μέσων (επανδρωμένων και μή). Φυσικά, αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί η ενίσχυσή της με νέα σύγχρονα ελικόπτερα εξ αρχής εξοπλισμένα με πυργίσκους ηλεκτροοπτικών και συλλογές βαλλιστικής προστασίας.
Για το θέμα των κονδυλίων θεωρούμε ότι μάλλον είναι αργά για να ενταχθούν σε κάποιο πλαίσο κοινοτικής χρηματοδότησης. Εδώ για δεκαετίες είμαστε ανάξιοι να ανανεώσουμε τον υπέργηρο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215 μέσω κάποιου ΕΣΠΑ, θα το πράξουμε τώρα;

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η αποτελεσματικότερη πρακτική θα ήταν η πολιτειακή ηγεσία να αποτανθεί στην Ομογένεια και τον Ελληνικό Εφοπλιστικό Κλάδο. Δόξα τω θεώ, η δύναμη της παγκοσμιοποίησης δεν εξαφάνισε ολοσχερώς τις πράξεις εθνικής ευεργεσίας.
Αν και οι επενδύσεις στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας έχουν πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια  – για λόγους που ξεφεύγουν από το παρόν άρθρο – οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα ευρωπαικών χωρών προσφέρουν το ύστατο καμπανάκι στην πολιτική ελίτ της χώρας να εγκαταλείψει ασυνάρτητες ιδεοληψίες περί δήθεν ασφαλούς χώρας και να ασχοληθεί σοβαρά με την προετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει ανάλογα περιστατικά.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ “ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ”

Αν η πολιτική ελίτ της χώρας είχε την ψευδαίσθηση ότι μπορούσε με επικοινωνικά φληναφήματα να διαχειρίζεται με ευκολία στο εσωτερικό της, τα καθημερινό μεσαίο και σκληρό ποινικό έγκλημα που απειλεί σε κάθε γειτονιά και πολυκατοικία τον οικτρά φορολογούμενο πολίτη, στην περίπτωση ενός χτυπήματος των “ζόμπι” του Ισλαμικού κράτους στον νούμερο ένα αιμοδότη τη ελληνικής οικονομίας, τον τουριστικό κλάδο, τα αποτελέσματα (για όλους μας) θα έχουν κατακλυσμιαίες εξελίξεις εφιαλτικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις