Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Κέικ καρότου τούρτα !!! πλούσιο και αφράτο

Το πλούσιο και αφράτο κέικ καρότου, γίνεται μια υπέροχη τούρτα, αν κοπεί οριζόντια και γεμιστεί με κρέμα τυριού. Τα καρύδια το κάνουν ακόμη πιο πλούσιο και τραγανό !!!


Υλικά για το κέικ:

Αλεύρι: 250 γρ. (για όλες τις χρήσεις)

Σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού

Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια γλυκού

Κανέλα: 1 1/2 κουταλάκι γλυκού

Γαρύφαλλο: 1/4 κουταλάκι γλυκού

Μοσχοκάρυδο: 1/2 κουταλάκι γλυκού

Αλάτι: 1 κουταλάκι γλυκού

Καστανή ζάχαρη: 250 γρ.

Ηλιέλαιο: 3/4 κούπας ( 185 ml)

Αυγά: 3 μεγάλα

Βανίλια: 1 κουταλάκι εκχύλισμα ή 2 βανιλίνες

Καρότα: 3 κούπες τριμμένα στο χοντρό τρίφτη (περίπου 4 μέτρια καρότα)

Σταφίδες μαύρες: 1/2 κούπα

Υλικά για γέμιση και επικάλυψη:

Άχνη ζάχαρη: 340 γρ.

Βούτυρο: 225 γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου)

Γάλα σε σκόνη: 1/3 κούπας

Χυμό λεμονιού: 1 κουταλάκι γλυκού

Βανίλια: 2 κουταλάκια εκχύλισμα ή 4 βανιλίνες

Αλάτι: 1/2 κουταλάκι γλυκού

Τυρί κρέμα: 340 γρ.

Καρύδια: 200 γρ. ψημένα και χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψάκι 30 Χ 50 εκ. περίπου και το στρώνετε στον πάτο και ολόγυρα με λαδόχαρτο ψησίματος. Βουτυρώνετε και το λαδόχαρτο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Κοσκινίζετε μαζί, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Τα κρατάτε κατά μέρος.

Σε άλλο μπολ, χτυπάτε μαζί τη ζάχαρη, τα αυγά, το ηλιέλαιο και την βανίλια. Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτετε Τα καρότα και τις σταφίδες. Τέλος προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά, μόλις να αναμειχθεί.

Αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσατε και στρώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά περίπου.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε πάνω σε σχάρα για 5 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και χωρίς να βγάλετε το λαδόχαρτο, πάλι σε σχάρα. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζετε την επικάλυψη:

Βάζετε στο μπολ του μίξερ την ζάχαρη, το βούτυρο, τη σκόνη, το χυμό, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάτε στην αρχή σε αργή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια. Προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το τυρί κρέμα και όταν το προσθέσετε όλο, χτυπάτε για άλλα 2 λεπτά περίπου.

Κόβετε το κέικ με μεγάλο μαχαίρι (μαζί και το λαδόχαρτο), σε 3 ίσες λωρίδες ( 15 Χ 30 εκ. περίπου η καθεμιά) Παίρνετε μία από τις 3 λωρίδες και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και από πάνω απλώνετε περίπου 2/3 κούπας από την κρέμα τυριού. Από πάνω αναποδογυρίζετε και δεύτερο κομμάτι κέικ, αφαιρείτε το λαδόχαρτο και απλώνετε κρέμα. Τέλος βάζετε και το τρίτο κομμάτι κέικ και αφαιρείτε το λαδόχαρτο. Απλώνετε περίπου 1 κούπα από την κρέμα που έμεινε στην επιφάνεια και την υπόλοιπη ολόγυρα.

Βάζετε μερικά καρύδια στην παλάμη σας και τα πιέζετε ελαφρά ολόγυρα στα πλάγια του κέικ, να κολλήσουν στην κρέμα. Συνεχίζετε μέχρι να βάλετε όλα τα καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις