Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τι μεγάλο ετοιμάζει ο Ερντογάν στη Δύση

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η προσπάθεια Ερντογάν να εμφανιστεί «χρήσιμος» στα δυτικά καθεστώτα, προκειμένου να αποφύγει την διαφαινόμενη διάλυση της χώρας του
από τις κουρδικές δυνάμεις. Οι προσπάθειές του όμως δεν πείθουν καμία σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει απωλέσει τον «μανδύα» του προοδευτικού μεταρρυθμιστή του ήπιου Ισλάμ που τον συνόδευε τα τελευταία χρόνια και έχει μετατραπεί σε ανοιχτό υποστηρικτή των τρομοκρατών.
Η κρίση του Κατάρ έδειξε περίτρανα ότι η Τουρκία και το ερντογανικό καθεστώς έχουν κερδίσει πολλά από την φιλοισλαμιστική τους στάση όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως λόγω της εθελοτυφλίας των δυτικών κυβερνήσεων σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο βρώμικος ρόλος του Ερντογάν ξεσκεπάζεται για ακόμα μία φορά.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση που συνέταξε το συντονιστικό όργανο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και προστασίας εθνικής ασφάλειας της Ολλανδίας (NCTV), ο Ερντογάν υποθάλπτει μία πανευρωπαϊκή παραστρατιωτική ομάδα που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος για τις «Εστίες Οθωμανών» (Osmanli Ocaklari), που ξεκίνησαν ως κοινωνικά δίκτυα το 2005 με σκοπό την έκδοση περιοδικού που θα ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά των Οθωμανών, αλλά και τη γενικότερη ενημέρωση των Τούρκων της διασποράς σε ιστορικά θέματα κυρίως προπαγανδιστικού χαρακτήρα. Όμως, η οργάνωση μετά από κάποια χρόνια μετετράπη σε παραστρατιωτική ομάδα ελεγχόμενη από τον ίδιο τον Ερντογάν και το περιβάλλον του.
Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής: “Ανησυχία προκαλεί η λειτουργία παρατήματος του ακραίου εθνικιστικού, παραστρατιωτικού τουρκικού σωματίου στην Ολλανδία. Το παράρτημα Osmanli Ocakları μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν για παράνομες δραστηριότητες εναντίον των αντιπάλων του”.
Η οργάνωση έχει ευρεία δίκτυα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά σε χώρες με έντονο το τουρκικό και μουσουλμανικό στοιχείο, το οποίο -σύμφωνα με την έκθεση- προσπαθεί να προσεταιριστεί. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι η μεγάλη διείσδυση των μελών της οργάνωσης σε βαλκανικές χώρες, κυρίως σε Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία, όπου η τουρκική προπαγάνδα είναι συστηματική. Η ολλανδική έκθεση τονίζει πως σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως τα Βαλκάνια η παρουσία των «Οθωμανικών Εστιών» είναι εξαιρετικά κρίσιμη και μπορεί να ενδέχεται να αποτελέσει παράγων αποσταθεροποίησης και τρομοκρατίας στο άμεσο μέλλον.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις