Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Βαρύς ο ... βασιλικός λογαριασμός για τους Βρετανούς φορολογούμενους

Το κόστος της βρετανικής μοναρχίας ανά φορολογούμενο αυξήθηκε κατά 5,4% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ αναμένεται ν' αρχίσουν
εντός ολίγου τα μεγάλα έργα ανακαίνισης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Οι δαπάνες δημοσίου χρήματος της βασίλισσας αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2016-2017 για να ανέλθουν σε 41,9 εκατ. στερλίνες (47,6 εκατ. ευρώ).

"Το 2016-2017 η επιχορήγηση προς τη βασίλισσα στοιχίζει 65 πένες ανά κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο η τιμή ενός γραμματοσήμου. Αν ληφθεί υπόψη τι σημαίνει και τί αντιπροσωπεύει η βασίλισσα για τη χώρα αυτή, τότε πρόκειται για μια εξαιρετική σχέση ποιότητας-κόστους", σχολίασε ο 'Αλαν Ριντ, υπεύθυνος των οικονομικών της βασιλικής οικογένειας.

Συνολικά, η βασιλική οικογένεια δαπάνησε 56,8 εκατ. στερλίνες τη χρονιά που πέρασε, προσθέτοντας 14,9 εκατ. από τα δικά της έσοδα και τις 900.000 στερλίνες που μπήκαν στην άκρη για ερχόμενες χρονιές λιγότερο δαπανηρές.

Οι δαπάνες χρησιμεύουν για την πληρωμή του προσωπικού, τη συντήρηση των Ανακτόρων και τα έξοδα των πολλών μετακινήσεων. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μετείχαν σε τουλάχιστον 3.000 δημόσιες εκδηλώσεις --με τη βασίλισσα που είναι 91 ετών να παρίσταται σε 162 και τον 96χρονο σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο σε 196-- και πραγματοποίησαν 65 ταξίδια στο εξωτερικό τους τελευταίους 12 μήνες.

Για λόγους οικονομίας, η βασιλική οικογένεια ταξιδεύει όλο και πιο συχνά στην επιχειρηματική θέση παρά στην πρώτη θέση των αεροπλάνων, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα Ανάκτορα.

Τους προσεχείς μήνες αναμένεται ν' αρχίσει και η ανακαίνιση στο Μπάκιγχαμ, στα Ανάκτορα των 775 δωματίων που είναι σε κατάσταση μαρασμού και γι αυτό οι εργασίες θα διαρκέσουν μια δεκαετία. Το κόστος των εργασιών εκτιμάται στα 369 εκατ. στερλίνες.

Η ετήσια επιχορήγηση που δίδεται για την κάλυψη των ετήσιων δαπανών της βασίλισσας αντιστοιχεί στο 15% της Περιουσίας του Στέμματος (Crown Estate), της οποίας τα έσοδα δίδονται στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με μια συμφωνία του 1760.

Το ποσοστό αυτό αναμένεται να φθάσει στο 25% για τα δέκα χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες ανακαίνισης, που σημαίνει ότι η βασιλική επιχορήγηση θα αυξηθεί στα 76,1 εκατ. στερλίνες του χρόνου.

Το οικονομικό έτος 2016-2017, τα έσοδα της Περιουσίας του Στέμματος αυξήθηκαν κατά 8,1% για να φθάσουν τα 328,8 εκατ. στερλίνες, ποσό που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, η βασίλισσα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής, με τουλάχιστον τα δύο τρίτα των Βρετανών να δηλώνουν ότι θέλουν να συνεχιστεί η μοναρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις