Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Όλα γίνονται για να ακυρωθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη Μεσόγειο: Το άγριο παιγνίδι του Ερντογάν

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Στο ίδιο έργο θεατές… Πόσες φορές ακόμα, μέχρι τις προεδρικές εκλογές που οι Βρετανοί ΔΕΝ θέλουν να γίνουν, θα πούμε αυτή φράση; Και πόσες φορές θα
πληροφορούμαστε από τον κατοχικό ηγέτη για τα επόμενα βήματα του κάθε ανόητου Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που ονειρεύεται τα εκατοντάδες δολάρια του Βραβείου Νόμπελ, στην πλάτη των Ελληνοκυπρίων;
Διότι, τους Τουρκοκύπριους, που βεβαίως δεν είναι θύματα της κατοχής, όπως τους παρουσιάζουν οι ξένοι -ζωή και κότα οι μάγκες την περνούν- τους έχει βολέψει ο Νορβηγός διπλωμάτης, όπως και τους Τούρκους κατακτητές. Οι τέσσερις ελευθερίες είναι το δώρο του Άιντα στην Τουρκία, εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έριξε πέντε «βολές» στον Νορβηγό, ο οποίος πήγε στην Τουρκία και συμφώνησε το χρονοδιάγραμμα για τη νέα Διάσκεψη της Γενεύης, που προϋποθέτει τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αποδέχθηκε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και σπεύδει για ένα ακόμα δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ναι, με τον συν-οδοιπόρο της «ειρήνης», ο οποίος έχει προσβάλει επανειλημμένα τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Οι προσβολές του Ακιντζί προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας χωράνε σ’ ένα πολυσέλιδο βιβλίο.
Αποδέχθηκε να λάβει μέρος σ’ αυτό το δείπνο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ έπρεπε να επιμένει στα σοβαρά θέματα που θέτει δημόσια και δηλώνει ότι τον απασχολούν. Όταν οι ανησυχούντες λένε στον ίδιο και στους συνεργάτες του, γιατί δεν απαντούν μία φορά με ένα ΟΧΙ, δκαιολογούνται: «μα πως θα αρνηθούμε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα». Δεν κατάλαβα δηλαδή… Σχεδιάζει ο άλλος να σε πάει σαν αρνί στη σφαγή -εννοώ τον Άιντα- συνωμοτεί με τους Τούρκους πως θα σε δέσουν χειροπόδαρα και θα σε πάνε στη Γενεύη για να σου πάρουν, όχι να σου δώσουν, κινδυνεύει η Πατρίδα σου με τις αθλιότητες του Νορβηγού, που συνεργάζεται απροκάλυπτα με τους Τούρκους, και εσείς κ. Πρόεδρε δεν μπορείτε να αρνηθείτε την ανάρμοστη πρόσκληση; Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία. Διότι αυτό το «κουσούρι» το έχουν όλοι.
Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά ανησυχεί όλους μας αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Θέλουν οι Τούρκοι να πάνε Γενεύη; Γίνεται. Αν και για να είμαι ειλικρινής έβαλε και ο Πρόεδρος το χέρι του. Εν πάση περιπτώσει. Θέλουν συνάντηση στη Νέα Υόρκη; Θα γίνει, ότι και να λέει ο κ. Αναστασιάδης;
Αν και διαβεβαιώνετε τους συνομιλητές σας, στα δεξιά και στα αριστερά σας, ότι στο τραπέζι θα θέσετε τα αιτήματα σας και αν δεν γίνουν αποδεκτά, τελειώνει εκεί το θέμα, κάτι δεν μου πάει καλά. Σας καλεί ο Γενικός Γραμματέας στη Νέα Υόρκη και σπεύδετε διότι δεν μπορείτε να του πείτε όχι. Ωραία, ας το δεχθούμε. Και αν σας καλέσει σε συνάντηση στη Γενεύη, για την οποία λέτε πως καταθέσατε όρους και προϋποθέσεις, πως θα του πείτε όχι; Ειλικρινά πρόκειται για λογική τρελοκομείου -και βεβαίως αναφέρομαι στον Νορβηγό που ονειρεύεται το Νόμπελ, έτσι για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, οργανώνουν τη νέα σύναξη στη Γενεύη είναι για να εκτροχιαστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για κανένα άλλο λόγο. Το δήλωσε και ο κ. Αναστασιάδης. Η απόφαση της Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας είναι γνωστή αν και δεν δημοσιεύθηκε: Η κατοχική δύναμη, ισχυρίζονται οι ισλαμιστές της Άγκυρας, μέσω των Τουρκοκυπρίων έχουν δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτόν τον ισχυρισμό.
Δεν θα βρεθεί κανένας νομικός, ούτε ο δικηγόρος του Ταγίπ Ερντογάν, που να στηρίξει το απαράδεκτο επιχείρημα, σε κανένα δικαστήριο.
Οι όποιοι ενεργειακοί πόροι ανήκουν αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους κατοίκους της, Έλληνες και Τούρκους. Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνοκύπριος που θα αρνηθεί το δικαίωμα αυτό στους Τουρκοκυπρίους. Αλλά, η μοιρασιά, όταν έρθει η ώρα, θα γίνει σύμφωνα με τα ποσοστά του πληθυσμού. Αυτό απαιτούν οι νόμοι και η Δημοκρατία, την οποία θα καταργήσει η επιβολή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τόσο απλά και τόσο αληθινά.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου ήταν ειλικρινής όταν μίλησε στους καλούς συναδέλφους του ΡΙΚ, Στέλλα Μιχαήλ και Γιάννη Νικολάου. Ο κατοχικός ηγέτης, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, απαίτησε για να συγκληθεί η νέα Διάσκεψη της Γενεύης, να ανασταλούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Είπε ότι είναι ένα από τα θέματα που θα εγείρει ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει απόσυρση του παράλογου αιτήματος του Ακιντζί. Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι στο τραπέζι του διαλόγου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μακάρι.
Ο κ. Αναστασιάδης και ο κάθε Πρόεδρος της Κύπρου, βρίσκεται μόνιμα υπό εκβιασμό. Έχει απέναντί του το …«δίκαιο» του ισχυρού. Όμως, μερικές φορές -και ας μην φωνάζει όταν του τα λέμε- «τα θέλει και τα παθαίνει» που λένε και οι σοφοί στα χωριά. Άλλες φορές τρίβεται στην γκλίτσα του βοσκού. Δεν ησυχάζει, διότι βρίσκεται υπό την πίεση του προέδρου του ΔΗΣΥ, που πιέζει για διάλογο υπό όποιες συνθήκες.
Έχει απέναντί του τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος βρίσκει πάντα δίκιο στον κατοχικό ηγέτη. Πρέπει να πάρει το βραβείο Γκίνες ο άνθρωπος. Έχει κάνει περισσότερες δηλώσεις υπέρ του κατοχικού ηγέτη από οποιονδήποτε άλλο Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο πολιτικό. Και μονίμως ευθύνεται για τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι έχει μύρια προβλήματα στο κόμμα του, αλλά όχι και ρίχνει νερό στο μύλο του κάθε Ακιντζί.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, που θα έχουμε την τιμή να τον υποδεχθούμε στην Ουάσιγκτον, εάν ορθά αναφέρει το πρόγραμμα του Εβραϊκού Συνεδρίου, έχει αναπτύξει μία απίστευτη αντιπαλότητα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς λόγο και αιτία. Εκτός εάν θέλει να είναι αυτός ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές…
Ο κ. Αναστασιάδης δέχεται επίσης τρομακτική πίεση και από τους οπαδούς της «όποιας λύσης», οι οποίοι δεν έπρεπε καν να τον απασχολούν. Είναι ελάχιστοι και στην πλειοψηφία τους ανόητοι. Είναι εθνικιστές από την ανάποδη και έχουν εκτεθεί σε σημείο που να μην πιστεύουν και οι ίδιοι αυτά που εκστομίζει «ο στόμας τους»!
Ο κ. Αναστασιάδης φτάνει στη Νέα Υόρκη υπό την πίεση όλων των παραπάνω, ενώ έπρεπε να έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους Τούρκους και τον υποτακτικό τους στα κατεχόμενα. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φόρεσε φουστανέλα όπως τον κατηγορούν -άλλωστε «δεν του πάει». Είναι αφιερωμένος στην επίλυση του Κυπριακού, απλά επειδή όταν έρθει εκείνη η ώρα αυτός θα βάλει την υπογραφή, προσπαθεί να διορθώσει πολλά από τα λάθη του. Και έκανε πολλά κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με ένα σημείωμα στο Facebook, όπως υποστηρίζουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ο Τζον Κόνινγκ, επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και επιχειρεί να αθωώσει τους Τούρκους. Εύχομαι να πρόκειται για “fake news”, που είναι της μόδας στην Αμερική. Διότι πάνω απ’ όλα, με την υποστήριξη που προσφέρει στην Τουρκία, προσβάλλει τους Έλληνες φίλους του. Ξέρει εκείνος…
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις