Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Κοτζιάς – Κυπριακό: Ο λύκος δεν μπορεί να φυλάει τα πρόβατα

Ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τοποθέτησή του την Πέμπτη στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.
Τόνισε πως «ο λύκος δεν μπορεί να φυλάει τα πρόβατα».

Στις δικές του απαντήσεις επί των ερωτημάτων Φέλτμαν, επεξήγησε αναλυτικά το σύμφωνο φιλίας που ο ίδιος έχει προτείνει.
Άδειασε την πρόταση του ομολόγου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της χώρας του τής τελευταίας δεκαετίας.
«Νομίζουν ότι είναι καινούργιες» τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε:
«Αλλά όπως ξέρετε είμαστε μελετηροί άνθρωποι και έχουμε εντοπίσει ακριβώς ποια πράγματα και από πότε επαναλαμβάνονται ως καινούργια».
Κατά την πρωινή σύνοδο την Πέμπτη ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε στις θέσεις της Ελλάδας στα τρία ερωτήματα Φέλτμαν.
Στο πρώτο, τόνισε ότι το καθεστώς εγγυήσεων πρέπει να τερματιστεί γιατί είναι αναχρονιστικό.
Στο δεύτερο, ως προς τον μηχανισμό επιτήρησης της εφαρμογής της λύσης, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα «monitoring mechanism» (μηχανισμός παρακολούθησης εφαρμογής των συμφωνηθέντων) το οποίο θα αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα συντάσσει τακτικές εκθέσεις.
Ενώ ως προς το τρίτο ερώτημα, για τις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων που πρέπει να αντιμετωπίζει η λύση του Κυπριακού, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία εσωτερική αστυνομική δύναμη και μια ομοσπονδιακή δύναμη, καθώς και ένα τριμερές σύμφωνο φιλίας. Εργαλεία τα οποία μπορούν να καθησυχάσουν επαρκώς τις ανησυχίες των δύο πλευρών, επισημάνθηκε.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κοτζιάς αποδόμησε τις δύο Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας εξηγώντας ότι ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν.
«Η Τουρκία τις παραβίασε από όλες τις πλευρές και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να ζητά τη διατήρηση Συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής», όπως εξήγησε σε δήλωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις