Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αίγυπτος: Καθαρίζει ο Σίσι για τα νησιά στην Ερυθρά θάλασσα…

Το πήρε πάνω του το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο το θέμα των νήσων στην έξοδο του Κόλπου της Άκαμπα προς την Ερυθρά Θάλασσα που η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει να επιστρέψει σε σαουδαραβική κυριαρχία και επιμένοντας ότι
είναι δική του αρμοδιότητα και όχι δικαστική, επικύρωσε τη συμφωνία που επετεύχθη κατά την επίσκεψη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Απρίλιο του 2016.
Πλέον απομένει μόνο η τελική έγκριση από τον πρόεδρο, ο οποίος ασφαλώς όσο μεγαλύτερο κόστος καταβάλει για το θέμα, τόσο αυξάνονται και τα ανταλλάγματα που νομιμοποιείται να ζητά από τους Σαούντ… Ο Σίσι εξ αρχής είχε δηλώσει ότι οι νήσοι Τιράν και Σαναφίρ πάντα ανήκαν στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε ζητήσει από την Αίγυπτο να τοποθετήσει στρατεύματα για την προστασία τους το 1950.
Παρόλα αυτά, στην Αίγυπτο προέκυψαν σφοδρές αντιδράσεις, με τον Σίσι να κατηγορείται για «ξεπούλημα» της κυριαρχίας της χώρας, έναντι οικονομικής βοήθειας, με αποτέλεσμα όλη αυτή τη δικαστική περιπέτεια… που ακόμα δεν έχει τελειώσει.
Με τα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα που έχει η Αίγυπτος, είναι εκτός πραγματικότητας τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιεί, οπότε αρκετοί υποπτεύονται σαουδαραβικό «πορτοφόλι». Και χαρούμενες ένοπλες δυνάμεις σε τέτοια καθεστώτα, μεταφράζεται σε στήριξη του προέδρου –στρατάρχη εν αποστρατεία – και μακροημέρευσή του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις