Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη για μίζες ζητά ο Σμπώκος

Της Άννας Κανδύλη
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσέφυγαν οι Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος και Πέτρος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Καμάρης και Λάμπρος Μπαρτζώκας,
ζητώντας την αναίρεση του υπ. αριθμ. 621/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν για μίζες στην προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων OSA.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ.Σμπώκο, ο βασικότερος λόγος αναίρεσης είναι ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα ίδια τραπεζικά εμβάσματα μεταξύ τρίτων προσώπων σε τράπεζες του εξωτερικού, για τα οποία έχει ήδη παραπεμφθεί σε άλλη δίκη. Πρόκειται για αυτή που αφορά στην προμήθεια των αντιαεροπορικού συστήματος ΤOR-M1, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2016.

«Στη δικογραφία για τα ΟSΑ δεν υπάρχει κανένα απολύτως άλλο στοιχείο, έγγραφο ή μαρτυρία που να αναφέρεται σε παθητική δωροδοκία στο πρόσωπό μου. Η ανάκριση άνευ εταίρου θεώρησε αυθαιρέτως ότι τα εμβάσματα αυτά δήθεν σχετίζονται με παθητική δωροδοκίας εις βάρος μου, αγνοώντας παράλληλα ότι τα ίδια ακριβώς εμβάσματα συσχετίστηκαν για την ίδια κατηγορία εις βάρος μου (παθητική δωροδοκία) στο αμετάκλητο παραπεμπτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση των TOR-M1, γεγονός το οποίο, οδηγεί σε πασίδηλη εκκρεμοδικία. Τα επίμαχα εμβάσματα είναι ταυτόσημα ως προς τον αποστολέα, ως προς τον παραλήπτη, ως προς τα ποσά και τις ημερομηνίες. Δηλαδή, σε ότι αφορά εμένα, το σύνολο των κατηγοριών της παρούσης υπόθεσης, εμπεριέχεται και ταυτίζεται με το βούλευμα για τα ΤΟR M1.»
Επιπλέον, υποστηρίζει στην προσφυγή του ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκατοντάδες τραπεζικά έγγραφα, τα οποία απεστάλησαν από τις ελβετικές αρχές με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής, δεν έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα. Ως εκ τούτου, «το βούλευμα πάσχει από απόλυτη ακυρότητα καθώς γίνεται χρήση αυτών των αμετάφραστων εγγράφων».
Κατά τον κ.Σμπώκο το βούλευμα πρέπει να αναιρεθεί και για έναν ακόμη λόγο: ότι δεν διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή για τον Ακη Τσοχατζόπουλο-επί υπουργείας του οποίου υπεγράφη η σύμβαση για τα ΟSA το 1998- αν και στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ως «συναυτουργός του στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Όπως σημειώνει , μπορεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών η δωροδοκία για τον κ.Τσοχατζόπουλο να έχει παραγραφεί, δεν ισχύει όμως αυτό και για το ξέπλυμα που θεωρείται διαρκές αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις