Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σφακιανές πίτες !!!

Η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη !!!



Υλικά για τη ζύμη
4-5 φλιτζάνια αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ¼ φλιτζάνια νερό
¼ του φλιτζανιού εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ούζο ή ρακή

Υλικά για τη γέμιση
700 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

Υλικά για το γαρνίρισμα
Μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέστε το νερό, το λάδι και το ούζο. Με ένα πιρούνι, ανακατεύετε το αλεύρι με τα υγρά μέχρι να γίνουν ζύμη. Ρίξτε μισό φλιτζάνι αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε τη ζύμη μέχρι να γίνει σφιχτή και λεία. Καλύψετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε μέσα τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄.

Χωρίστε τη ζύμη σε 12 μικρές μπάλες και την ξινομυζήθρα σε 12 μερίδες.

Με τον πλάστη, ανοίξτε κάθε μπάλα σε έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 15 εκ. Τοποθετήστε την ξινομυζήθρα στο κέντρο και τραβήξετε τη ζύμη πάνω από το τυρί, σχηματίζοντας ένα πουγκί. Σκεπάστε καλά τη γέμιση με τη ζύμη. Τώρα πατήστε τη ζύμη με την παλάμη σας στην επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη ανοίξτε ένα νέο κύκλο με διάμετρο περίπου 8 εκ. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίξτε την πρώτη πίτα. Τηγανίστε σε μέτρια φωτιά κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς χρυσαφί. Σερβίρεται ζεστή (ολόκληρη ή κομμένη σε φέτες) και περιχυμένη με άφθονο μέλι, προαιρετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις