Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενημερώνει Τραμπ για Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι “πολύ σύντομα” θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ,
τι διαθέσιμες επιλογές για το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική θα έχει περιφερειακή προσέγγιση και δεν θ’ αποσκοπεί στην απομόνωση της χώρας. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι στάσιμη, ενώ έχουν περάσει 16 χρόνια από την έναρξη του πολέμου, κι επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο κατά τους τελευταίους μήνες. Μία βομβιστική επίθεση με φορτηγό το οποίο είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά είχε ως συνέπεια τον θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων τον προηγούμενο μήνα, ενώ καταγράφηκε ως την πιο θανατηφόρα επίθεση στην Καμπούλ, από την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001.

Περίπλοκος ο αποκλεισμός του Κατάρ

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από άλλες χώρες του Κόλπου, μεταξύ των και της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί “πολύ περίπλοκη κατάσταση” και μια περίπτωση όπου πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος, είπε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μάτις. Μιλώντας σε ακρόαση στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάτις είπε ότι ο εμίρης του Κατάρ έχει κληρονομήσει μια δύσκολη κατάσταση αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ καθώς και τις μεταφορές ατόμων και αγαθών προς αυτό, κατηγορώντας τη Ντόχα για υποστήριξη τρομοκρατών.

Τι είπε για τη Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μάτις είπε  ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιθυμεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα είχε επιλέξει να γίνει στρατηγικός ανταγωνιστής. “Αυτή τη στιγμή (…) δεν διακρίνω καμία ένδειξη ότι ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν θέλει μια θετική σχέση μαζί μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε εκεί καθώς ψάχνουμε για κοινό έδαφος”, είπε ο Μάτις σε ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. “Στο σημείο αυτό, ωστόσο, έχει επιλέξει να είναι ανταγωνιστικός, ένας στρατηγικός ανταγωνιστής μας, και θα αναγκαστούμε να το χειριστούμε κατά τη δική μας εκτίμηση”, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις