Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Με εντολή Ν.Τραμπ οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Tης Χριστίνας Φλάσκου
Με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη  συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, επιβεβαιώνοντας το χάσμα απόψεων για το θέμα αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε το Σάββατο να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει, ενώ στησυνέχεια έγραψε στο Twitter πως θα κάνει μια ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι λεπτομέρειες του ζητήματος θα αναλυθούν από  μια μικρή ομάδα η οποία θα συμπεριλάβει τις θέσεις της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).
Αυτή η ομάδα θα αποφασίσει για τον τρόπο απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία δεδομένου ότι έχει να επιλέξει είτε την πλήρη απόσυρση από τη συμφωνία, η οποία μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια, είτε να εξέλθει από τη συνθήκη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος. Η τελευταία, βέβαια, θα ήταν ταχύτερη αλλά πιο ακραία.
Η Συμφωνία του Παρισιού συνήφθη το 2015 μεταξύ 194 χωρών και σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,   η πλήρης συμμόρφωση της χώρας του με τους όρους της θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και είχε εξηγήσει πως αυτό θα σήμαινε πως θα «έκλειναν εργοστάσια σε όλη τη χώρα». Η Συρία και η Νικαράγουα είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
Επιπρόσθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα κριτικάρει έντονα τη συμφωνία, τονίζοντας ότι το όλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τίποτα άλλο από μια «φούσκα», ένα παραμύθι και μια τεράστια μπιζνα για να κερδίζουν ορισμένοι λεφτα.
Ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουήλ, Μακρόν κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να αναθεωρήσει τη στάση του σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις