Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Κοτζιάς: να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό

Τα μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών ενόψει της συνάντησης με τον Σκοπιανό ομόλογό του την Τετάρτη.


Την άποψη ότι μάλλον δεν θα συζητηθεί το ονοματολογικό στη συνάντηση, της Τετάρτης, με τον υπουργό Εξωτερικών της
FYROM, Νίκολα Δημητρόφ εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς.

«Δεν νομίζω ότι θα συζητήσουμε το ονοματολογικό γιατί είναι μια συνάντηση πρώτης γνωριμίας, πιθανόν να συζητήσουμε τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Όπως εξήγησε η συνάντηση με τον κ. Δημητρόφ θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα και πώς αυτές θα προχωρήσουν, καθώς από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, υπάρχουν νέες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».

«Θα επιβεβαιώσω και θα ξαναεξηγήσω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «αυτό που λέω: ότι ένα κράτος στις διεθνείς του σχέσεις -όπως κάνει το Μαυροβούνιο- αλλά και κάθε κράτος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει να επιδεικνύει την ικανότητα να αφομοιώνει την κουλτούρα συμβιβασμών και συναινέσεων. Όσο πιο καλά το κάνει αυτό στις διεθνείς του σχέσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λειτουργήσει δημοκρατικά με συναινέσεις και με κουλτούρα συμβιβασμών στο εσωτερικό του».

Αναφερόμενος, τέλος, στα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της FYROM, Ζάεφ, καθώς και με τον Νίκολα Δημητρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο κ. Κοτζιας είπε ότι όλα «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό» συμπληρώνοντας ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις