Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

“Σφίγγει” ο κλοιός γύρω από το Κατάρ

Χαιρετίζει τον αποκλεισμό του Κατάρ ο Τραμπ, αλλά ο Λευκός Οίκος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης. Πτωτικά και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή,
μετά την απόφαση πολλών αραβικών κρατών να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, θεωρώντας ότι υποθάλπει την ισλαμική τρομοκρατία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν χθες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου, είπε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση των αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.

"Το μήνυμά του ήταν ότι χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να είναι ενωμένος ο Κόλπος για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής", είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Καταριανό ομόλογό του μετά από την απόφαση ισχυρών αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με Κατάρ, σύμμαχό τους στον Κόλπο, είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της συνομιλίας των.

Νωρίτερα χθες το Πεντάγωνο επανέλαβε τα θετικά σχόλιά του για το Κατάρ, ιδιαίτερα για την φιλοξενία μιας σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής βάσης και για την "αδιάκοπη δέσμευσή (του) στην περιφερειακή ασφάλεια", επιμένοντας στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων παρά τον χαιρετισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, της απόφασης των αραβικών χωρών να διακόψουν σχέσεις με το Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, πλοίαρχος του αμερικανικού Ναυτικού Τζεφ Ντέιβις, αρνήθηκε νωρίτερα χθες να απαντήσει μια ερώτηση για το αν το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία, όπως ισχυρίζονται οι αραβικές χώρες, λέγοντας, "Δεν είμαι ο αρμόδιος γι' αυτήν την ερώτηση. Τους θεωρώ κράτος υποδοχής μιας πολύ σημαντικής μας βάσης στο Αλ Ουντέιντ".Την ίδια στιγμή όμως αυξάνονται οι χώρες που διακόπτουν τις σχέσεις του με το Κατάρ. Σειρά είχε μια αφρικανική χώρα, η Μαυριτανία, η οποία όμως είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων οι σχέσεις της Μαυριτανίας με το Κατάρ διακόπηκαν λόγω της φερόμενης "υποστήριξης τρομοκρατών".

"Το κράτος του Κατάρ έχει συνδέσει τις πολιτικές του (...) με την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τη μετάδοση εξτρεμιστικών ιδεών", είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του στην αραβική γλώσσα που εξέδωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Μαυριτανίας. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες ανθρώπινης ζωής σ' αυτές τις αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο".

Παράλληλα συνεχίζεται και ο αποκλεισμός του Κατάρ από αεροπορικές εταιρείες. Οι πολίτες του Κατάρ δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας Qantas προς το Ντουμπάι, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν απαγορεύσει την διέλευσή τους μέσω των αεροδρομίων τους, μετά την διακοπή των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Qantas.

Τα ΗΑΕ έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες του Κατάρ, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί οι πρακτικές επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση αυτή, στις αεροπορικές εταιρίες της περιοχής.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, καθώς συνεχίζεται η υπερπροσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την κρίση με το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο, αλλά και την μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 50,05 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 7 σεντς.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 6 σεντς στα 48,13 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις