Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Οργή Ερντογάν για το ένταλμα σύλληψης των σωματοφύλακών του στις ΗΠΑ

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν έλαβαν μέτρα προστασίας, παρόμοια που λαμβάνουν σε τέτοιου είδους υψηλού επιπέδου επισκέψεις.

«Τι σόι δικαιοσύνη είναι αυτή; Αν η φρουρά μου δεν μπορεί να με προστατέψει, γιατί τους πηγαίνω στην Αμερική;», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι
αμερικανικές αρχές εναντίον 12 μελών της ομάδας ασφαλείας του έπειτα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αμερική, μια ομάδα υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK συνεπλάκησαν με Τούρκους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, γεγονός που προκάλεσε –έπειτα από παρότρυνση του Ερντογάν, όπως λέγεται- τη βίαιη μεσολάβηση των σωματοφυλάκων του.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν έλαβαν μέτρα προστασίας, παρόμοια που λαμβάνουν σε τέτοιου είδους υψηλού επιπέδου επισκέψεις και ότι στάθηκαν ανεπαρκείς μπροστά στη συγκεκριμένη επίθεση.

Μετά το περιστατικό οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα και κατηγόρησαν τα μέλη της προσωπικής φρουράς του Τούρκου προέδρου για την ένταση.
Μετά την απόφαση για σύλληψη των σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη, Τζον Μπας, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ουμίτ Γιαλτσίν, του είπε ότι η απόφαση στερείται νομικής βάσης. Του τονίστηκε επίσης ότι η μη κίνηση διαδικασίας κατά των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας που επιτέθηκαν στην ομάδα φρούρησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά από την πρεσβεία, δεν συνάδει με την αντίληψη περί δικαιοσύνης.
«Επισημάνθηκε στον Αμερικανό πρέσβη πως είναι απαράδεκτη αυτή η απόφαση, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι αποτέλεσμα μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις