Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΞΑΦΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΡ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη για πολλούς στη Μέση Ανατολή και ο βασικός υπεύθυνος για την έκρηξη του αιματηρού πολέμου
στην Συρία, το Κατάρ, αντιμετωπίζει από χτες μια πρωτοφανή κρίση καθώς τέσσερεις συμμαχικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του.

Συγκεκριμένα οι χώρες Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν κάθε σχέση με το Κατάρ ενώ διέταξαν τους διπλωματικούς τους αντιπροσώπους να εγκαταλείψουν εντός 48 ωρών την χώρα αυτή.

Η κρίση προκλήθηκε από την στάση του Κατάρ στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, καθώς κατηγορήθηκε ότι στηρίζει τους ισλαμιστές του DEAŞ. Υπενθυμίζεται ότι στο Κατάρ πολλοί απέδωσαν την ίδρυση και ενδυνάμωση του ισλαμικού κράτους των Τζιχαντιστών στην Συρία.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ανατρέπονται πολλές λεπτές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς ξεπροβάλλετε πλέον φανερά ο ρόλος του Κατάρ στην στήριξη και ενίσχυση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οι εξελίξεις αυτές όμως κυρίως επηρεάζουν άμεσα και το τεράστιο θέμα των ενεργειακών αγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ είναι από τους βασικούς συμμάχους του Ερντογάν στην περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις