Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Eξήντα δισεκατομμύρια δολάρια στις χίμαιρες του Πενταγώνου

© 2017 AFP Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.Φωτογραφία  αρχείου
Αλέξανδρος Hrolenko, αρθρογράφος  της MIA Ρωσία σήμερα
Σήμερα το περιοδικό Newsweek κατηγόρησε το Πεντάγωνο για την επόμενη άχρηστη
χρηματική δαπάνη. Σύμφωνα με την έκδοση, η Ουάσινγκτον διέθεσε 94 εκατομμύρια δολάρια για ένα έντυπο για τον αφγανικό στρατό με το καμουφλάζ που προοριζόταν για το  δασικό τοπίο, ενώ τα δάση καταλαμβάνουν μόνο το 2% της επικράτειας της χώρας. Το ‘καμουφλάζ των δασών’ επιλέχθηκε, προχωρώντας από προσωπικές εκτιμήσει  και χωρίς να λαμβάνουν  υπόψη την  πραγματική κατάσταση στη χώρα.

Ο Στρατός των ΗΠΑ δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα με  μη προφανή σκοπό και αδικαιολόγητα, ενώ παραμένει σχεδόν έξω από τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο του κράτους και των φορολογουμένων. Αυτό οδηγεί σε τέτοια δραματικά αποτελέσματα.
Το ποσοστό των αμυντικών δαπανών παγκόσμια  των ΗΠΑ είναι 36 τοις εκατό, αλλά αμφισβητείται  ακόμα  και πρόσφατα την ετοιμότητα των δυνάμεων των ΗΠΑ και  ο Υπουργός Άμυνας James Mettis [1] είναι   «σοκαρισμένος από το χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας μάχης» της χώρας
Ταυτόχρονα, το 2018 η Ουάσινγκτον προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τα στρατιωτικά έξοδα – στα 639 δισεκατομμύρια δολάρια (το Πεντάγωνο θα λάβει 52 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2017).
Πλωτό ραντάρ
Εξαιρετικά παραδείγματα ανόητων δαπανών καταδεικνύονται επίσης από τον Οργανισμό για την πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, ο οποίος δαπάνησε πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη άχρηστων όπλων [2].
Το μεγαλύτερο παγκόσμιο σύστημα Ραντάρ  SBX (Sea-Based X-Band Radar-1), κόστισε  στους Αμερικανούς φορολογούμενους 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπολογιζόταν ότι το αυτοπροωθούμενο ραντάρ της εκατοστημετρικής κλίμακας θα επέτρεπε σε απόσταση 4700 χιλιομέτρων να βλέπει  αντικείμενα μεγέθους μπάλας του  μπέιζμπολ, ανιχνεύοντας  σίγουρα τους βαλλιστικούς πυραύλους που προωθούνται προς τις ΗΠΑ και επίσης να συμμετέχει  στην αντανάκλαση των χτυπήματος.
Εξήντα  δισεκατομμύρια  δολάρια   στις χίμαιρες  του Πενταγώνου - Εικόνα1 © AFP 2017 / US Navy / HO Το σύμπλεγμα επιπλεόντων ραντάρ SBX (Sea Based X-Band) στο Περλ Χάρμπορ. 2006
Το  SBX έπρεπε να παρακολουθεί  τις πιθανές εκκινήσεις από την Κίνα και την ΛΔΚ, ωστόσο το εύρος ορατότητας ήταν πολύ στενό και η τεράστια εγκατάσταση ραντάρ  ύψους  περίπου μιας πολυκατοικίας 20 ορόφων  και βάρους 50 χιλιάδων τόνων είναι  σε αδράνεια  στο λιμάνι του Περλ Χάρμπορ στα νησιά της Χαβάης [3].
Υποτίθεται ότι το ραντάρ X-Band Ραντάρ-1 με βάση τη θάλασσα θα αποτελούσε  ένα από τα σημαντικά στοιχεία ενός  πολυεπίπεδου συστήματος άμυνας   Ground Defense Midcourse  ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε μέρος αυτού  το HAARP Weapon Armagedon.
Ωστόσο, το αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας εξετάζεται [4] και το HAARP έκλεισε. Αυτές οι  προφανείς  απώλειες ξεπερνούν κατά πολύ  τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που  επενδύθηκαν  άμεσα στο  ‘SBX ραντάρ που επιπλέει ‘.
Ίσως η  πιο εντυπωσιακή  ανοησία φαίνεται στην  καταπολέμηση με  αερομεταφερόμενο  λέιζερ [5], «με ονειρικά βλήματα»  αξίας 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια (το έργο είναι  κλειστό).
Eastern klondike
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το φθινόπωρο του 2016, δημοσίευσε την έκθεση σύμφωνα με την οποία το Πεντάγωνο του  από τις  αρχές  της δεκαετίας του ’90 δαπάνησε περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια για μη πραγματοποιηθέντα αμυντικά έργα.
Για παράδειγμα, 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν  για ένα αερόστατο  στο Αφγανιστάν  για την επιτήρηση   από τον αέρα το οποίο είναι εκτός λειτουργίας.
Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών αγόρασε για την αφγανική κυβέρνηση 20 ιταλικά αεροσκάφη μεταφοράς για 486 εκατομμύρια δολάρια [6] και όταν κατέστη σαφές ότι τα αεροπλάνα δεν πετούσαν, τα παρέδωσαν για  παλιοσίδερα και κέρδισαν 32 χιλιάδες δολάρια.
Ενδεχομένως, η διαφορά να μην  εξαφανίστηκε ακριβώς έτσι, η Ανατολή – είναι ένα λεπτό επιχειρηματικό θέμα.
Τα δισεκατομμύρια δολάρια [7] που χορηγήθηκαν de facto στο Πεντάγωνο για την ανάκαμψη του κατεχόμενου Ιράκ δεν έχουν βρεθεί που έχουν πάει.
Πιθανώς η μεγάλη Αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε 160 χώρες και η διατήρηση περίπου 800 ξένων στρατιωτικών βάσεων[8] είναι δύσκολο να  καλυφθούν με εύλογες δαπάνες των κονδυλίων του προϋπολογισμού,
Το παρόμοιο ( με πλανητικό) σύστημα ουσιαστικά δεν δίνει οικονομικό έλεγχο. Εδώ και στο αμερικανικό Κοκγρέσο αναγνωρίζουν ότι, παρά τον νόμο του 2014 [9], το Πεντάγωνο δεν είναι έτοιμο να ελέγξει.
Εξήντα  δισεκατομμύρια  δολάρια   στις χίμαιρες  του Πενταγώνου - Εικόνα2 © RIA Novosti / Βλαντιμίρ Πιρόγκοφ Το κέντρο των διαμετακομιστικών μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βάσει του Manas
Η παράλογη δαπάνη  χρημάτων των φορολογουμένων έχει γίνει τρόπος ζωής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, και είναι επωφελής για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Έτσι σίγουρα η σπατάλη  των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι το όριο. Το περασμένο καλοκαίρι, το Πεντάγωνο δεν  μπορούσε να εξηγήσει τις δαπάνες 6,5 τρισεκατομμύρια δολαρίων.
References  Джеймс Мэттис
   ( https://ria.ru/world/20170613/1496415098.html )  более десяти миллиардов долларов
   ( http://graphics.latimes.com/missile-defense/ )  на Гавайских островах
   ( https://www.youtube.com/watch )  пересматривается
   ( https://ria.ru/world/20170505/1493788099.html )  лазер воздушного базирования
   ( https://www.youtube.com/watch )  за 486 миллионов долларов
   ( https://www.bloomberg.com/news/articles/2014-10-09/air-force-s-486-million-in-planes-reap-32-000-as-scrap )  миллиарды долларов
   ( https://www.yahoo.com/news/more-1-billion-stolen-iraqi-cash-hidden-bunker-114100096.html )  800 зарубежных военных баз
   ( https://ria.ru/world/20150916/1255446694.html )  Закон 2014 года
   ( https://www.govtrack.us/congress/bills/113/hr5126/text/ih )
https://ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις