Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Αβεβαιότητα για τη Βρετανία μετά την κάλπη - Exit Poll: Προβάδισμα η Μέι, όχι αυτοδυναμία - Τα αποτελέσματα στο 50% - Σε κατάσταση σοκ ο βρετανικός Τύπος

Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία και από το BBC και το Sky News ανακοινώθηκε το πρώτο exit poll της Ipsos Mori. Σύμφωνα με αυτό οι
Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι προηγούνται, αλλά μόνο με 314 έδρες, κάτι που αν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα δεν της δίνουν κυβέρνηση πλειοψηφίας, ενώ ακολουθούν οι Εργατικοί του Κόρμπιν με 266 έδρες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το exit poll:
Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Σκωτσέζικο κόμμα: 34
Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14
Ακροδεξιό κόμμα: 0
Για την αυτοδυναμία Συντηρητικών απαιτούνται 326 έδρες. Αν επιβεβαιωθεί το exit poll τότε το κόμμα της Μέι χάνει σε δύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές της Βρετανίας, ενώ αντίθετα οι Εργατικοί ενισχύονται. Εκτιμάται, πάντως, ότι ρόλο στα τελικά αποτελέσματα μπορεί να παίξει η επιστολική ψήφος, που δεν προσμετράται στo exit poll. 
Τα αποτελέσματα στις 5 π.μ.
 Στις 5 π.μ., και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα μέχρι αυτή την ώρα, οι Εργατικοί είχαν 106 έδρες (+8 από τις προηγούμενες εκλογές, συγκριτικά) και οι Συντηρητικοί 83 (-1). Λίγο αργότερα, με την καταμέτρηση περίπου στο 50% των εδρών, οι Εργατικοί εξακολουθούσαν να βρίσκονται μπροστά με 162 έδρες, έναντι 143 των Συντηρητικών. 
Οι Τόρις δεν περιμένουν ανατροπή του exit poll
Τα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν θεωρούν ότι θα εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και εκτιμούν ότι θα καταλάβουν 322 έδρες έναντι 261 για το Εργατικό Κόμμα, μετέδωσε το BBC.
«Οι υπουργοί λένε τώρα ότι δεν περιμένουν ανατροπή του exit poll», έγραψε η πολιτική συντάκτης του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στο Twitter.
Οι δηλώσεις Μέι
Η Τερέζα Μέι στις πρώτες της δηλώσεις (5.25 π.μ.) εμφανίστηκε "παγωμένη": "Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλους τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς μου. Είναι μεγάλη μου τιμή. Τα αποτελέσματα για όλη τη χώρα ακόμα έρχονται. Δεν είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα. Η χώρα χρειάζεται περίοδο σταθερότητας. Θέλουμε να την εξασφαλίσουμε. Φαίνεται ότι παραμένουμε πρώτο κόμμα. Βασική προτεραιότητα είναι μια καλή συμφωνία για το Brexit. Είμαι αποφασισμένη να κάνω αυτό που πρέπει για το καλό της Βρετανίας. Περιμένουμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα. Το συντηρητικό κόμμα θα κάνει το καθήκον του και θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα". 
Τζέρεμι Κόρμπιν: «...η θετική μας εκστρατεία άλλαξε την πολιτική προς το καλύτερο»              
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η «θετική» του προεκογική εκστρατεία «άλλαξε την πολιτική προς το καλύτερο», την ώρα που οι προβλέψεις φέρνουν τους Εργατικούς να έχουν αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών τους.
«Οποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, η θετική μας εκστρατεία άλλαξε την πολιτική προς το καλύτερο», έγραψε στο Twitter ο Κόρμπιν.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Εργατικό Κόμμα ενισχύει κατά 37 τον αριθμό των εδρών του.
Λίγο αργότερα ο Κόρμπιν δήλωσε: "Η πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή εντολή όταν προκήρυξε τις εκλογές. Την πήρε. Έχασε έδρες, έχασε ψήφους. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην πολιτική της λιτότητας". 
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.
«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.
Το Σιν Φέιν, οι έδρες και η απόλυτη πλειοψηφία
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Ανταμς δήλωσε, πάντως, ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.
Εάν το Σιν Φέιν διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί και ευνοημένοι ώστε οι υποψήφιοί μας να εκλεγούν βουλευτές, αυτό θα γίνει επί της βάσης ότι δεν θα καταλάβουμε τις έδρες μας στο Ουέστμινστερ. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ μέρους μας να καταλάβουμε τις έδρες μας στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζέρι Ανταμς.
BBC: Αμφίρροπο το αποτέλεσμα σε 76 έδρες  
Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα , μεταδίδει το BBC, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του exit poll σύμφωνα με τα οποία ότι οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, παραμένοντας το μεγαλύτερο κόμμα, με 314 έδρες.
"Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.
"Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο", προσθέτει.
Το τοπίο υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στις 5 π.μ. όταν ήδη θα υπάρχει ένα επαρκές δείγμα αποτελεσμάτων.
Διαφορετική εκτίμηση από Nomura  
Οι αναλυτές με έδρα το Λονδίνο της ιαπωνικής τράπεζας Nomura έδωσαν στην δημοσιότητα εκτίμηση με βάση τα αποτελέσματα του exit poll και την ανάλυση των δύο πρώτων εδρών που κρίθηκαν από την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με την οποία το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει 331 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουν ακριβή εκτίμηση του αποτελέσματος.
«Οταν θα έχουμε το αποτέλεσμα του 10% των εδρών...τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της Nomura ο οικονομικός αναλυτής Τζόρνταν Ρότσεστερ.
Σε κατάσταση σοκ ο βρετανικός Τύπος
Η Τερέζα Μέι «κρεμασμένη από μία κλωστή» , «το Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού»: ο βρετανικός Τύπος βρίσκεται σε σοκ με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο.
«Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια».
«Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα.
«Προβλέψεις σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph. «Mayhem» (χάος), είναι ο τίτλος της Sun, που επιλέγει να παίξει με το όνομα της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή» και φοβάται «έναν συνασπισμό του χάους».
«Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που κάνει λόγο για μια χώρα βυθισμένη στο πολιτικό χάος» με «ακόμη και την πιθανότητα να δούμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παίρνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ».
Η πρωθυπουργός «ηττήθηκε κατά καταστροφικό τρόπο», γράφει η Daily Mail, έπειτα από «την χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία» της χώρας, προσθέτει επικαλούμενη έναν υπουργό που δεν κατονομάζεται.
«Κρεμασμένη από μία κλωστή», είναι ο τίτλος της Daily Mirror που δημοσιεύει την φωτογραφία μιας αναμαλλιασμένης Μέι μπροστά στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το αποτέλεσμα μπορεί να της στοιχίσει την θέση της», προειδοποιεί η εφημερίδα.
Η Τερέζα Μέι χάνει το στοίχημά της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές: ζητώντας μία «καθαρή εντολή «για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά τον κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.
Οι Τόρις εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν εξασφαλίζουν 266 έδρες, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση Ipsos-MORI.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τερέζα Μέι, που διέθετε πλιεοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο κοινοβούλιο, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα , αυτή η υπέρμαχος του σκληρού Brexit κήρυξε πρόωρες εκλογές για να έχει ελεύθερα τα χέρια της στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ομως, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν , εκφραστή της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία εκρίθη επιτυχής, αντίθετα με της Τερέζα Μέι, ματαίωσε τα σχέδια της απερχόμενης πρωθυπουργού.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας καταγράφει επίσης απώλειες με 34 έδρες έναντι 56 στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ανοικτά φιλοευρωπαίοι, ενισχύουν την δύναμή τους κατά 6 έδρες στις 14, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αντλήσουν από την τεράστια δεξαμενή του 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».
«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics.
Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποίησε μία προεκλογική εκστρατεία περισσότερο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, με σειρά συγκεντρώσεων απευθείας επαφής με τους ψηφοφόρους και εκμεταλλευόμενος όλα τα στραβοπατήματα της Τερέζα Μέι.
Το Brexit δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας την θέση του σε θέματα κοινωνικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.
Ποιά είναι τα σενάρια για τους άνευ αυτοδυναμίας Τόρις;
Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.
Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.
Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.
Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.
Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.
Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.
Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.
Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις