Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Guardian - Συγκλονίζουν OI μαρτυρίες ανήλικων προσφύγων στη Χίο. «Παντού υπάρχει κίνδυνος, ναρκωτικά, ΑΠΑΓΩΓΕΣ, ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ,BIAΣΜΟΙ...

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων προσφύγων στη Χίο, τις οποίες δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Η Ράσα εξαφανίστηκε από τον καταυλισμό των προσφύγων, το περασμένο Σάββατο. Τρεις ημέρες αργότερα, η φίλη της Αμίρα, μία 15χρονη, έλαβε κάποιες θολές φωτογραφίες στο κινητό της. Η Ράσα ήταν ξαπλωμένη γυμνή στο κρεβάτι με έναν άνδρα. «Υπόσχομαι ότι θα σε απαγάγω και εσένα», ήταν το μήνυμα από τον άγνωστο αποστολέα.
Δεν ήταν η πρώτη απειλή που έχει δεχθεί η Αμίρα, η οποία βρίσκεται στη Χίο τους τελευταίους έξι μήνες. Η 15χρονη δήλωσε στον Guardian ότι και άλλοι πρόσφυγες την εκφοβίζουν τακτικά. «Οι άνδρες λέει ότι θα μου επιτεθούν. Ότι αν με δουν στη Σούδα ή στην πόλη της Χίου θα μου επιτεθούν. ''Θα σε απαγάγω και θα σε σκοτώσω'' μου λένε», εξομολογήθηκε.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο που η νεαρή κοπέλα, όπως και χιλιάδες άλλες, τρέμουν να πάνε στις τουαλέτες όταν βραδιάζει.
Από τις καταγγελίες βέβαια δεν λείπουν και αυτές για τους ντόπιους ή για μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίοι τραυματίζουν και εκφοβίζουν συστηματικά τους πρόσφυγες.
Την περασμένη Τρίτη ο Ερέζ, ο οποίος λέει ότι είναι 16 ετών αλλά φαίνεται 3 χρόνια μικρότερος σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν σε πάρκο κοντά στη Σούδα, όπου μαζεύονται πολλά παιδιά πρόσφυγες, γιατί καταφέρνουν να "κλέψουν" wifi από μία ταβέρνα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, τον πλησίασαν τρεις ντόπιοι και ο ένας από αυτούς τον μαχαίρωσε στο δεξί του χέρι.
Ο Ερέζ δήλωσε ότι δεν θα εμπλέξει την αστυνομία. «Δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Η αστυνομία μας χτυπά με γκλομπ. Αν μας δουν σε καφετέριες ή μακριά από το κέντρο φιλοξενίας, μας λένε να φύγουμε από τους δρόμους γιατί δεν είναι για εμάς», λέει ο Ερέζ, ο οποίος ζει τους τελευταίους τρεις μήνες στη Χίο με μοναδικά υπάρχοντα ένα ζευγάρι παντόφλες, ένα σορτσάκι και μία μπλούζα.
Ο 17χρονος Αμπντούλ, από το Χαλέπι, δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια. «Παντού υπάρχει κίνδυνος, ναρκωτικά. Οι άνδρες στη σκηνή μου μεθάνε και με βάζουν να τραγουδώ αραβικά. Αν δεν το κάνω, με χτυπούν. Βλέπω να μαχαιρώνουν ανθρώπους, αίματα παντού. Κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει», αναφέρει.
Ένας άλλος ασυνόδευτος ανήλικος, ο 16χρονος Αλί, λέει πως είδε να χτυπούν μία έγκυο γυναίκα. «Δεν αισθάνομαι πουθενά ασφαλής, εντός ή εκτός καταυλισμού», εξομολογείται.
Πηγή: The Guardian, πηγή φωτο: Mark Townsend for the Observer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις