Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Απόλυτη πλειοψηφία αλλά όχι θρίαμβος για τον Mακρόν -Αποχή σε ιστορικά επίπεδα





Το κόμμα Μακρόν (REM) σε συμμαχία με το MoDem 
εξασφαλίζουν την απόλυτη 
πλειοψηφία στη βουλή με 350 από 577 έδρες. 
Μεγάλη πλειοψηφία, αλλά όχι το ιστορικό αποτέλεσμα 
που ήλπιζε ο γάλλος πρόεδρος

Το κόμμα Μακρόν καταλαμβάνει 308 έδρες και το MoDem 42. 
Eίναι πολύ λιγότερες από ό,τι ανέφεραν τα προγνωστικά, τα οποία έδιναν στο 
κόμμα Μακρόν ως 400 έδρες.
Συνολικά, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα:
  • Κόμμα Μακρόν REM και Modem 350 έδρες
  • Δεξιά Οι Ρεπουμπλικανοί 113 έδρες
  • Σοσιαλιστικό κόμμα 29 έδρες
  • Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία» 17 έδρες
  • Λεπέν Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες
Η αποχή-ρεκόρ διαμορφώθηκε στο 56,83%.
Οχι λευκή επιταγή
Οι Γάλλοι, οι οποίοι απείχαν κατά πλειοψηφία από τις κάλπες, θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα. Δεν έδωσαν στον Εμανουέλ Μακρόν την ηγεμονική πλειοψηφία που όλα έδειχναν ότι θα λάβει στον α' γύρο των εκλογών. Ο νέος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ, παρότι διαθέτουν μια απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, θα πρέπει στο εξής να λάβουν υπόψιν αυτά τα ποσοστά, τα οποία είναι πιο περιορισμένα απ'ό,τι είχε προβλεφθεί.
Το πρόβλημα της αποχής
Η συμμετοχή έφτασε μόνο στο 43,4%, δηλαδή 12 μονάδες λιγότερο από το 2012, και έσπασε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Οι εξηγήσεις είναι πολλές: κούραση από έναν εκλογικό κύκλο που ήταν εξαιρετικά μακρύς. Θέληση να δώσουν την ευκαιρία σε έναν πρόεδρο που ενσαρκώνει την ανανέωση, αλλά όχι λευκή επιταγή. Φάνηκε, επίσης, ότι οι νέοι, οι εργαζόμενοι και οι εργάτες, δηλαδή η λαϊκή Γαλλία, αρνήθηκε να πάει στις κάλπες.
Οι Γάλλοι διόρθωσαν τα ποσοστά
Η «Δημοκρατία εμπρός» του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχει κατά συνέπεια 440 έδρες, όπως είχε προβλεφθεί. Με 350 βουλευτές (εκ των οποίων οι 42 ανήκουν στο κεντρώο Modem) ο Μακρόν απέκτησε τη δυνατότητα να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες κρίνονται δύσκολες. Ο γάλλος πρόεδρος έχει επίσης την δυνατότητα να μην στηριχθεί στον κεντρώο σύμμαχό του Modem, αν οι σχέσεις των δύο κομμάτων αλλάξουν ή επιδεινωθούν.
Επέζησε η Δεξιά
Η Δεξιά απέκτησε την πιο μαζική δύναμη της αντιπολίτευσης. Παρότι το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο της ιστορίας της, αφού περνάει από το 199 στους 135 βουλευτές, η Δεξιά σώζει τα ουσιώδη και θα μπορεί να έχει βάρος στη βουλή. Με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τις εσωτερικές διαφωνίες που φθάνουν στα όρια της διάσπασης. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει στους Ρεπουμπλικανούς η μάχη της ηγεσίας, με πολλούς υποψηφίους να ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια. Επικρατέστερος δείχνει αυτή τη στιγμή ο πρώην βουλευτής και νυν περιφερειάρχης Λοράν Βοκιέζ.
Απέκτησαν βήμα η Λεπέν και ο Μελανσόν
Η Μαρίν Λεπέν δείχνει ικανοποιημένη αφού κατόρθωσε για πρώτη φορά να εκλεγεί η ίδια στη βουλή, με μια μικρή ομάδα 8 βουλευτών. Δεν είναι αρκετοί για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα αλλά το ακροδεξιό κόμμα αποκτά πλέον φωνή στο κοινοβούλιο.
Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν εξελέγη, επίσης, και απέκτησε και κοινοβουλευτική ομάδα. Από τις πρώτες δηλώσεις του αμφισβήτισε την νομιμότητα της νέας κυβέρνησης και κάλεσε σε «αντίσταση» εναντίον της αλλαγής στα εργασιακά που αποτελεί «κοινωνικό πραξικόπημα» κατά τη γνώμη του.
Tο τέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος;
Τέλος, το Σοσιαλιστικό κόμμα κατόρθωσε επίσης να αποκτήσει κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά με εξαίρεση τον Μανουέλ Βαλς, όλα τα κορυφαία στελέχη του εξαφανίστηκαν από την βουλή: από τους 284 βουλευτές έμειναν μόνο 44. «Η αριστερά και η Δεξιά υπέστησαν δεινή ήττα», ομολόγησε ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής και παραιτήθηκε από γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος το βράδυ των εκλογών.
Εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών:
Ο χάρτης της Γαλλίας δεν έγινε κίτρινος, όπως ανέμεναν τα στελέχη του Μακρόν:
Γαλλικά ΜΜΕ: Οχι λευκή επιταγή στον Μακρόν
Παλίρροια, σίγουρα, αλλά λιγότερο σαρωτική απ'ό,τι αναμενόταν. Αυτό υπογραμμίζει ο γαλλικός Τύπος την Δευτέρα 19 Ιουνίου, την επομένη του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των συμμάχων του Modem.
Με 351 έδρες, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι άνετη πλειοψηφία (289 απαιτούνται).
«Μετά την προεδρία, έχει τη βουλή», γράφει η Le Figaro. «Κέρδισε το στοίχημα», αναφέρουν οι Les Echos.
«Σε δύο εκλογές και 4 γύρους, το κόμμα «Δημοκρατία εμπρός» στο οποίο κανείς δεν πίστευε, σάρωσε τη Γαλλία σαν τσουνάμι» σχολιάζει ο διευθυντής της Figaro, Alexis Brézet. «Ηρθε από το πουθενά και τώρα είναι παντού», σχολιάζει ο Laurent Joffrin στην Libération.
Η εφημερίδα L’Opinion γράφει : «Με αυτή την άνετη νίκη στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε έναν θρίαμβο τον οποίο κανείς, πιθανόν ούτε ο ίδιος, δεν μπορούσε να φανταστεί».
Ο νέος πρόεδρος έχει στο εξής άνετη πλειοψηφία «πέραν κάθε ελπίδας. Αυτό διευκολύνει το έργο του προφανώς, αλλά αυξάνει τις προσδοκίες», γράφουν οι Les Echos.
Ωστόσο, αναφέρουν οι καθημερινές εφημερίδες, ένα στοιχείο αμαυρώνει αυτή την νίκη: η αποχή. Πρόκειται, σημειώνει η La Croix, για μια «στιγματισμένη επιτυχία». «Οι αντίπαλοι του προέδρου της Δημοκρατίας δεν κινητοποιήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθέτησαν το όραμά του για τη Γαλλία, ούτε ότι είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει», υπογραμμίζει στην ίδια (καθολική) εφημερίδα ο αρθρογράφος Jean-Christophe Ploquin.
Ο Patrick Apel-Muller στο κομμουνιστικό έντυπο L’Humanité αναφέρει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν κρατάει όλες τις εξουσίες στη βουλή, αλλά η Γαλλία δεν του τις παρέδωσε». «Γεμάτο συρτάρι αλλά άδειες κάλπες για τον Μακρόν», έχει τίτλο το εξώφυλλο.
Η τοπική εφημερίδα L’Union, γράφει : «Οι Γάλλοι δεν έδωσαν λευκή επιταγή στον νέο πρόεδρο. Στο εξής, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει ότι η νίκη της ήταν ιστορική. Πρέπει να είναι ταπεινή και μεθοδική ώστε να μην βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις στους δρόμους».
Στην εφημερίδα L’Alsace, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ποσοστό της συμμετοχής, όπως και η επιβίωση-έκπληξη της Δεξιάς «αποτελούν μια προειδοποίηση: Δεν υπάρχει λευκή επιταγή».
Ρεκόρ της εποχής Μακρόν: Εξελέγησαν 223 γυναίκες, το 38,65% της Εθνοσυνέλευσης
Συνολικά, 223 γυναίκες εξελέγησαν βουλευτές στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση έναντι 155 στην απερχόμενη βουλή μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της République en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Républicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.
Μέρκελ: Συγχαρητήρια για την μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον γάλλο πρόεδρο για την  «καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», έγραψε ο εκπρόσωπός της στο Twitter. Η Ανγκελα Μέρκελ ευχήθηκε επίσης «να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για την Γερμανία, τη Γαλλία την Ευρώπη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Steffen Seibert.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε τα συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ μέσω Twitter. «Χαίρομαι που αυτή η ανανεωμένη βουλή, με γυναίκες βουλευτές και εκλεγμένους από την κοινωνία των πολιτών εκπροσωπεί μια Γαλλία απόλυτα σύγχρονη και αποφασισμένη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μέλλον», έγραψε.
Οι έξι υπουργοί-υποψήφιοι βουλευτές του Εμανουέλ Μακρόν εξελέγησαν. Ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι όποιος δεν εκλεγεί θα παραιτηθεί από υπουργός.
Οπως θέλει η παράδοση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσει σήμερα, Δευτέρα ή την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, για να σχηματίσει αμέσως νέα κυβέρνηση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές.
Ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος του κόμματος Μακρόν, αναγνώρισε έμμεσα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν ιστορική παλίρροια για τον γάλλο πρόεδρο:
«Εχουμε μια καθαρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία μαζί με τους εταίρους μας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση. Είναι καλό νέο. Πριν από δύο εβδομάδες μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε αντιπολίτευση, μετά μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία...» δήλωσε στο κανάλι TF1.
Στο ίδιο κλίμα έκανε δηλώσεις και ο Christophe Castaner, κυβερνητικός εκπρόσωπος:
«Οι Γάλλοι μας έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία, αλλά δεν θέλησαν να μας δώσουν λευκή επιταγή. Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ισως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα».
Υπουργός Εσωτερικών: Δεν πήραμε λευκή επιταγή
Ο υπουργός Εσωτερικών Gérard Collomb δήλωσε πως «έχει απόλυτη συνείδηση» ότι «περιμένουν στη γωνία» την νέα πλειοψηφία, μετά τις εκλογές.
«Είναι μια μεγάλη νίκη η οποία δίνει την πλειοψηφία στον Εμανουέλ Μακρόν για να μπορέσει να κυβερνήσει. Σήμερα υπάρχει μια ανυπόμονη Γαλλία, η οποία γνωρίζει μεγάλες δυσκολίες», δήλωσε ο υπουργός, αναφέροντας την ανεργία και την ανασφάλεια. «Μας περιμένουν στη γωνία, έχουμε απόλυτη συνείδηση», πρόσθεσε.
Εχασε η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν -Βγήκε ο δεξιός υποψήφιος
Ο δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής της πόλης Τουκέ, όπου έχει το εξοχικό του και ψηφίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, Daniel Fasquelle εξελέγη εκ νέου βουλευτής και επικράτησε στους υποψηφίους του κόμματος Μακρόν, εκ των οποίων η Τιφέν Οζιέρ, κόρη της Μπριζίτ Μακρόν. Πρόκειται για μια ήττα άκρως συμβολική, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.
«Μας έλεγαν ξεπερασμένους, παλιομοδίτες, μακριά από την πραγματικότητα της αληθινής Γαλλίας. Μας έλεγαν δηλαδή ότι είμασταν για τα σκουπίδια. Αλλά αντέξαμε. Αντέξαμε την απίστευτη επικοινωνιακή πίεση σε εθνικό επίπεδο. Εδώ που θεωρείται κάστρο της «Δημοκρατίας εμπρός», σήμερα έγινε πάλι κάστρο της δεξιάς! Εμφανίστηκε εδώ ένα ντουέτο και κάποια που εμφανίστηκε ως αναπληρώτρια [η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν], αλλά ήταν η υποψήφια πραγματικά. Η επικοινωνιακή υπερέκθεση αυτής της αναπληρώτριας προκάλεσε ταραχή», δήλωσε ο δήμαρχος-βουλευτής της πόλης Τουκέ, ενώ μπροστά στο δημαρχείο είχε στηθεί γλέντι.
Ο προσωρινός επικεφαλής του δεξιού κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Η προεκλογική μας εκστρατείας μας επέτρεψε να εκλέξουμε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», δήλωσε.
Ωστόσο, η δυναμική δεξιά περιφερειάρχης Παρισιού Βαλερί Πεκρές έχει άλλη άποψη.«Η Δεξιά έχασε το ραντεβού της με τους Γάλλους» δήλωσε στο κανάλι France 2.
«Δεν είναι ήττα απλώς, είναι το τέλος μιας εποχής. Εμείς από την ήττα του 2012 δεν είχαμε αλλάξει τίποτα. Τι αίτιο της ήττας μας δεν είναι η ηγεσία, είναι ο πόλεμος των δελφίνων. Υπάρχει ένας φρικτός ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους αυτούς τους επίδοξους αρχηγούς που δεν ήθελαν να είναι πίσω από τους άλλους. Και ενώ αυτές οι εκλογές έπρεπε να είναι η στιγμή των Ρεπουμπλικανών, εμείς χάσαμε γιατί στο πεδίο των ιδεών φαίνεται ότι μείναμε προσδεδεμένοι στην Γαλλία του χθες και όχι στη Γαλλία του αύριο. Πρέπει να κάνουμε tabula rasa του παρελθόντος, να ξεκινήσουμε με νέες προτάσεις, να κάνουμε μια τεράστια δουλειά ανασυγκρότησης, από το πάτωμα ως το ταβάνι» δήλωσε.
Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν:
«Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους» είπε η ακροδεξιά ηγέτης, ενώ οι οπαδοί της φώναζαν στην κατάμεστη αίθουσα «Κερδίσαμε! Κερδίσαμε!».
Ας σημειωθεί ότι το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν και αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Florian Philippot δεν εκλέγεται βουλευτής.
Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ.
«Εχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη».
«Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα», πρόσθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.
Ισχυρή πλειοψηφία
«Παρά την ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος», έγραψε σε tweet ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής και στις 21:00 ώρα Ελλάδος υπέβαλε την παραίτησή του.
Oι σοσιαλιστές υπέστησαν δεινή ήττα ενώ την έδρα τους έχασαν τα σημαντικότερα και πλέον προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, όπως ο Μπενουά Αμόν.
Μεγάλος επιζών της κατάρρευσης των σοσιαλιστών θεωρείται ο Εμανουέλ Βαλς, ο οποίος παρά τον πόλεμο που υπέστη από το ίδιο το κόμμα του, επανεξελέγη in extremis με 50,3%. Επικράτησε της νεοκομμουνίστριας υποψήφιας με 139 ψήφους αλλά θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Η ηττηθείσα Farida Amrani ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η νικήτρια και δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. «Εμείς διεκδικούμε τη νίκη απόψε, και θα καταθέσουμε αίτημα επανακαταμέτρησης αύριο το πρωί. Υπήρξε πρόβλημα καταμέτρησης σε πολλά εκλογικά κέντρα. Οι αριθμοί μας δεν είναι ταυτόσημοι με τους αριθμούς της δημαρχίας» δήλωσε.
Δείτε τις προσωπικότητες που έχασαν και κέρδισαν την έδρα σε χάρτη του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων:
Η ταυρομάχος υποψήφια βουλευτής του Μακρόν Marie Sara έχασε την εκλογή από τον ακροδεξιό υποψήφιο Gilbert Collard.
«Κέρδισα γιατί ο λαός της περιοχής μου είναι ένας περήφανος και ελεύθερος λαός και δεν έπεσε στην παγίδα με τα επικοινωνιακά κόλπα του Μακρόν. Εγώ είμαι στη βουλή και θέλω να σας πω ότι θα με ακούσουν. Δεν πρέπει να μιλάμε για θρίαμβο, το Εθνικό Μέτωπο δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι και θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τη λειτουργία του κινήματος. Είμαι ταπεινός, αλλά πιστεύω ότι το σύστημα πήρε την πρώτη του κλωτσιά στα οπίσθια» δήλωσε ο ακροδεξιός βουλευτής.
Εξελέγη ο υποψήφιος του Μακρόν με τις καρφίτσες-αράχνη
Ο μαθηματικός Cédric Villani εξελέγη με 69,36% των ψήφων, έναντι της δεξιάς υποψήφιας. Εχει λάβει το βραβείο Fields στα μαθηματικά, το οποίο αντιστοιχεί με το Νόμπελ.
Εξελέγη ο νεώτερος βουλευτής της Δεξιάς
O Robin Reda είναι 26 ετών και θεωρείται ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής Δεξιάς. Εξελέγη βουλευτής και κέρδισε έναντι της υποψήφιας του Μακρόν με 53%. Εξελέγη δήμαρχος της πόλης Juvisy-sur-Orge σε ηλικία 22 ετών, το 2014, και στη συνέχεια περιφερειακός σύμβουλος το 2015. Παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί του ενωμένη την αριστερά και έναν αντάρτη της Δεξιάς, ο Robin Reda κέρδισε την εκλογή. Είναι πτυχιούχος της Sciences-Po Paris, και θα εγκαταλείψει την θέση του δημάρχου, αφού στη Γαλλία απαγορεύεται πλέον να κατέχει κάποιος δύο θέσεις.
Για πρώτη φορά εθνικιστές της Κορσικής στη βουλή
Οι Jean-Félix Acquaviva, Michel Castellani και Paul-André Colombani εισέρχονται για πρώτη φορά στη γαλλική βουλή. Στο Twitter, ο Gilles Simeoni, επικεφαλής του κινήματος «Pé a Corsica» και πρόεδρος της κορσικανής βουλής, χαιρέτισε το αποτέλεσμα:  «3 deputati Pé a Corsica! Vittoria storica!!!» (3 βουλευτές για την Κορσική. Ιστορική νίκη!»).
Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το κίνημα Pé a Corsica ανέβασε στο Twitter και στο Facebook την φωτογραφία ενός άνδρα με την σημαία της Κορσικής μπροστά από την γαλλική βουλή.
Ο Jean-Félix Acquaviva κέρδισε τον υποψήφιο του Μακρόν Francis Giudici, με 63,05%-36,95%.
Προσωπικότητες, κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί εκτός βουλής
Η παλίρροια Μακρόν σάρωσε τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Καταπέλτης ήταν ο αποκλεισμός, από τον α' γύρο, του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν. Από τον α' γύρο αποκλείστηκε επίσης ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, η πρώην υπουργός Ορελί Φιλιπετί και περίπου 100 ακόμη πρώην υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ.
Κατάρρευση στελεχών και στα άλλα κόμματα. Αποκλείστηκαν από τον α' γύρο η Σεσίλ Ντιφλό, πρώην πρόεδρος των Οικολόγων και πρώην υπουργός του Ολάντ, η Εμανουέλ Κος, πρώην υπουργός του Ολάντ, η πρώην υπουργός του Σαρκοζί Ραμά Γιάντ κλπ.
Εκλογική και οικονομική καταστροφή για το Σοσιαλιστικό κόμμα
Η παλίρροια που αναμένεται από το κόμμα Μακρόν δεν θα έχει μόνο πολιτικές συνέπειες: η κατάρρευση του Σοσιαλιστικού κόμματος θα του κοστίσει και οικονομικά.
Η κρατική χρηματοδότηση αναμένεται να καταρρεύσει μαζί με τα εκλογικά ποσοστά. Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα λάβει το 2018 λιγότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ αντί των 25 εκατομμυρίων που ελάμβανε ως σήμερα.
Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Canard Enchaîné ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς (αποκλείστηκε από τον α' γύρο των βουλευτικών και παραιτήθηκε από γραμματέας) έχει συγκαλέσει την οικονομική επιτροπή στις 22 Ιουνίου στα κεντρικά του PS. Και μόνο οι μισθοί των εργαζομένων στο Σοσιαλιστικό κόμμα ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί φοβούνται ότι έρχονται απολύσεις στο άλλοτε πανίσχυρο κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται να πωληθεί και το ακριβό κτήριο της οδού Solferino.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις