Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Μόνο η δόση τώρα, μετά τις γερμανικές εκλογές το QE

Αναβολή, αλλά όχι ματαίωση της λύσης, θα σημάνει για την Ελλάδα μια αναμενόμενη μη επίτευξη συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.


Είναι αλήθεια ότι αν τελικά η λύση που θα δοθεί είναι η ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση, θα δυσκολέψει τα πράγματα αφού το πρόγραμμα που θα πρέπει να υπογράψει με την ελληνική πλευρά θα συνοδεύεται απαραιτήτως και από μια αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Τούτο διότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εξηγεί και στο Δ.Σ. του Ταμείου γιατί η χρηματοδότηση που θα εγκριθεί από το Ταμείο θα είναι εν αναμονή.

Συνεπώς, τουλάχιστον προς το παρόν, η ΕΚΤ θα είναι πολύ δύσκολο, έστω και αν υπάρξει κάποια πιο αναλυτική απεικόνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, να προχωρήσει από μόνη της σε μια θετική έκθεση της βιωσιμότητας και να εντάξει την Ελλάδα στην πολιτική χαλάρωση.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, η πρώτη και πιο σημαντική αλλαγή θα είναι η αλλαγή του προσώπου στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας από όπου θα αποχωρήσει ο άσπονδος φίλος της Ελλάδας. 

Σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD ενισχυμένους στη νέα Κυβέρνηση ο διορισμός του νέου υπουργού θα είναι αντικείμενο τριβής. 

Ήδη οι σοσιαλδημοκράτες συζητούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού ζητούν από τώρα τη θέση του νέου Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Με ένα θετικό σήμα για την επίλυση του χρέους, έστω και αν τελικά τα μέτρα εφαρμοστούν μετά τα μέσα του 2018 από τον διάδοχο του Σόϊμπλε θα είναι δυνατή η ένταξη της Ελλάδας στο QE πριν από το τέλος του χρόνου.

Με το πιστοποιητικό αυτό φερεγγυότητας το Δημόσιο θα μπορεί να δανειστεί και πιο εύκολα και πιο φθηνά από τις αγορές, οι οποίες έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι είναι άγνωστο πότε θα έχουν τελική λύση για το ελληνικό χρέος, αφού το θέμα σε αυτή τη φάση δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. 

Τούτο διότι είναι σαφές ότι η λύση για το χρέος καθυστερεί αφού η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος να τη συζητήσει πριν από τις εθνικές της εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο μεγαλοεπενδυτής της Eurobank κ. Μπράμ Γουάτσα έθεσε ως βασικό όρο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αγορές ως την ένταξη της Ελλάδας στο QE την πλήρη άρση των capital control και την σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ώστε να επανέλθει η ηρεμία στην ελληνική οικονομία. 

Ο κ. Γουάτσα είναι εκτός από ένας επενδυτής που θέλει να αποδώσουν οι επενδύσεις του στην Ελλάδα είναι και ένας εν δυνάμει δανειστής του ελληνικού δημοσίου στην μελλοντική απόπειρα του δανεισμού από τις αγορές.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις