Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο του Κατάρ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ, την ώρα που η συναλλαγματική ισοτιμία του ριάλ, του νομίσματος του εμιράτου, υποχώρησε σε
χαμηλό ενδεκαετίας, ενώ οι ενδείξεις πως οι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν κεφάλαια από τη Ντόχα εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο εντείνονται.

Ο S&P μείωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ κατά μία βαθμίδα, στο AA- (από το AA) και το έθεσε υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αποφασίσει να το υποβαθμίσει εκ νέου μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η οικονομία του Κατάρ θα υποστεί πιθανότατα βαρύ πλήγμα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα αλλά και κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση, διότι όπως ερίζουν το εμιράτο υποστηρίζει την «τρομοκρατία».

Το Κατάρ διαψεύδει την κατηγορία αυτή.

Ο δεύτερος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ο Moody’s, τοποθετεί το κρατικό αξιόχρεο του Κατάρ στο Aa3, στο αντίστοιχο επίπεδο με τον S&P, ενώ ο Fitch Ratings στο AA. Η ισοτιμία του ριάλ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο 3,6526:1 σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2005, σύμφωνα με δεδομένα της Thomson Reuters. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Κατάρ έχει υποχωρήσει κατά 9,7% μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες, με υψηλούς όγκους συναλλαγών που υποδεικνύουν πως θεσμικοί επενδυτές αποσύρονται από την κεφαλαιαγορά του εμιράτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις