Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

"Ματωμένες" κάλπες στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 10 νεκροί, στο 41,5% η συμμετοχή

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν στους δρόμους της Βενεζουέλας την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της
ψηφοφορίας για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προχώρησε στην κήρυξη εκλογών με σκοπό να διαλύσει την υπάρχουσα εθνοσυνέλευση, στην οποία έχει τον πρώτο λόγο η αντιπολίτευση, και να κάνει αλλαγές στο σύνταγμα τη χώρας με την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης.
Ο αριθμός των νεκρών στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που λαμβάνουν σχεδόν καθημερινά χώρα στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Βενεζουέλας έχει ξεπεράσει τους εκατό. Παρόλα αυτά, οι διαμαρτυρίες στο πρόσωπο του Μαδούρο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Την Κυριακή προσήλθαν στις κάλπες περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι, με τη συμμετοχή να διαμορφώνεται στο 41,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, Τιμπισέι Λουκένα.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αμφισβητούν τα στοιχεία της κυβέρνησης Μαδούρο και εκτιμούν πως η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 12%. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας σε κλιμάκωση των διαδηλώσεων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, την οποία χαρακτήρισε ως "τη μεγαλύτερη ψηφοφορία για την επανάσταση". Στόχος του Μαδούρο είναι η νέα, συντακτική συνέλευση να παρακάμψει το συνέδριο -που ελέγχεται από την αντιπολίτευση-με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στο σύνταγμα.
Κίνδυνος αμερικανικών κυρώσεων
Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρείας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρείας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία καταδικάζει η Ουάσινγκτον.
Υπέρ δυναμικής αντίδρασης οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας "δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού," αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
"Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους," ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
"Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας," πρόσθετε η ανακοίνωση.
Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, " ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.