Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δύο νεκροί από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Κω – Εικόνες βιβλικής καταστροφής - ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Δύο νεκροί τουρίστες που διασκέδαζαν σε ένα μπαρ και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Κω στις
1:31 τα ξημερώματα. και ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρ τα παράλια της Τουρκίας, κοντά στη Κω, 15 χλμ ανατολικά της Κω.Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Λέρο, στην Πάτμο, στη Σάμο και στην Ικαρία. Στην ίδια περιοχή ακολούθησαν πολλές σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,3 έως 4,6 Ρίχτερ.
Περίπου 100 άνθρωποι, επισκέπτες και κάτοικοι, προσήλθαν στο Νοσοκομείο της Κω προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί, όπως είπε στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου της Κω. Όπως ανέφερε, οι 78 ήταν απλά περιστατικά. "Κυρίως επρόκειτο για μικροχτυπήματα από σπασμένα τζάμια και στραμπουλήγματα. Οι υπόλοιποι 22 χρειάστηκαν περαιτέρω ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση" επεσήμανε ο αναπληρωτής διοικητής και πρόσθεσε: "Οι 6 χρειάζονται τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Έχουν υποστεί κυρίως κατάγματα και τραύματα από μεγάλα αντικείμενα που έπεσαν πάνω τους".
Να σημειώσουμε ότι τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει ένας σοβαρά τραυματίας με ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα, πράγμα που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά μεταφέρονται με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.
«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι είναι από τις λίγες φορές στην Ελλάδα που έχουμε δημιουργίες τσουνάμι, το οποίο έγινε γιατί είχαμε μια μεγάλη πτώση του βυθού και προκάλεσε αυτόν τον κυματισμό. Είχαμε μια ύψωση της θαλάσσης 60 εκατοστών στην Κω. Ο κίνδυνος του τσουνάμι είναι πολύ υπαρκτός στην Ελλάδα» επεσήμανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μιλώντας στην ΕΡΤ.







Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο νησί της Κω. Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.
Μεγάλη καταστροφή στο λιμάνι
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.
Μικρό τσουνάμι - Βγήκαν στη στεριά βάρκες
Εξαιτίας του σεισμού η θάλασσα φούσκωσε και πλημμύρισε την προκυμαία του λιμανιού της Κω, προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε αμέσως μετά τον σεισμό για μικρό τσουνάμι.
Πανικόβλητοι κάτοικοι και επισκέπτες
Ο σεισμός προκάλεσε επίσης πολλές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες. Όλοι διανυκτέρευσαν σε δρόμους και πλατείες, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό.
Εξαιτίας του σεισμού η θάλασσα φούσκωσε και πλημμύρισε την προκυμαία του λιμανιού, ενώ εκτός από υλικές ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα, έχουν καταρρεύσει και κτίρια.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους, αναφέρουν ότι είναι πιθανότερη η δημιουργία μεγάλων κυμάτων.
Δείτε βίντεο από τις πρώτες στιγμές μετά τον φονικό σεισμό:
Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί
Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν πριν από λίγο ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.
Στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι
Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το μεσημερι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις