Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: «ΟΙ ΗΠΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 70.000 ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ISIS»

Τον εντυπωσιακό αριθμό των 70.000 νεκρών αναφέρει ως απολογισμό των επιχειρήσεων εναντίον του ISIS o Αμερικανός Στρατηγός Raymond Thomas, επικεφαλής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων SOCOM.

Η πληροφορία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την ασφάλεια στο Aspen των ΗΠΑ και είναι ενδεικτική της σφοδρότητας των μαχών που διεξάγονται σε Ιράκ και Αφγανιστάν συνήθως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοινώνουν νούμερα νεκρών μαχητών του ISIS καθώς ανάλογη ανακοίνωση έγινε φέτος το Φεβρουάριο προκαλώντας κριτική από πολλές πλευρές πολιτικών και νομικών ως προς την ακρίβεια και τη χρησιμότητα τους.
Ο Αμερικανός Στρατηγός υποβάθμισε την επιρροή που ασκεί πλέον στη Διοίκηση του ISIS ο φερόμενος ως αρχηγός του Abu Bakr al-Baghdadi, αναφέροντας ότι «τελικά θα τον πιάσουμε»! Επιπλέον ανέφερε ότι όσοι δούλευαν για αυτόν είναι πλέον νεκροί ή έχουν λιποτακτήσει ενώ σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις  έχουν σκοτωθεί 60.000 ισλαμιστές τρομοκράτες που επάνδρωναν τις τάξεις του ISIS.
«Αυτοανακηρύχτηκαν σε στρατό, θέλησαν να δοκιμαστούν στο πεδίο της μάχης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με εμάς». Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Διοικητής της SOCOM το Φεβρουάριο αναφέροντας ότι η αντιμετώπιση του ISIS με 60.000 καταμετρημένες απώλειες μαχητών του ISIS αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση της απειλής των ισλαμιστών από την έναρξη της εκστρατείας το καλοκαίρι του 2014.
Πάντως η καταμέτρηση απωλειών του εχθρού αποτελεί μια αμφίβολή μέθοδο μέτρησης της επιτυχίας μιας στρατιωτικής αναμέτρησης από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, ιδιαίτερα ιδίως ανταρτικών κινημάτων όπως το ISIS.
Και αυτό διότι κατά κανόνα είναι δύσκολο στις χαοτικές συνθήκες του πεδίου μάχης να υπάρχει ακρίβεια στο πόσοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Στην περίπτωση της Συρίας οι απόψεις διίστανται δραματικά. Το 2014 ανεξάρτητο παρατηρητήριο υπολόγισε ότι το ISIS έχει στρατολογήσει 100.000 μαχητές στις τάξεις του.
Το Πεντάγωνο ανέφερε δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2016 ότι έχουν απομείνει μονάχα 15.000-20.000 μαχητές ζωντανοί σε Συρία και Ιράκ. Το Φεβρουάριο του 2017 ο αριθμός απωλειών του ISIS εκτιμήθηκε σε 60.000μαχητές νεκρούς και παρά την ένταση των επιχειρήσεων στους μήνες που μεσολάβησαν η τελευταία εκτίμηση αναφέρει το ελαφρώς μεγαλύτερο νούμερο των 70.000 νεκρών.
Οι αμφιβολίες για την ακρίβεια των αριθμών εντείνονται αν σκεφτεί κανείς ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS εντάθηκαν από τότε που ο Πρόεδρος Trump ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου τον Ιανουάριο στο πλαίσιο στοχευμένων επιθέσεων εναντίον της ηγεσίας των ισλαμιστών.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες αεροπορικές επιχειρήσεις λογικά έχουν προκαλέσει περισσότερες απώλειες στις τάξεις των αμάχων πολιτών παρά σε μαχητές του ISIS καθώς η διάκριση τους είναι τις περισσότερες φορές αδύνατη.
Επικριτικός πάντως για ανακοινώσεις αυτού του είδους είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel (2013-2015) ο οποίος είχε αναφέρει σε δηλώσεις ότι «μάλλον τα διδάγματα του Βιετνάμ σε ότι αφορά την καταμέτρηση νεκρών δεν έγιναν αντιληπτά»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις