Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Πυρά Bίτσα κατά Τουρκίας για τις προκλήσεις και κατά NΔ για τον Καμμένο

Σε συνέντευξή του στην εφηερίδα ΑΞΙΑ ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας απαντά στα ζητήματα που αυτή τη περίοδο συζητούνται περισσότερο στο ΥΠΕΘΑ. Τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και την στοχοποίηση Καμμένου από τη ΝΔ.

Τι λέει:
“Η ΝΔ επειδή έχασε το αφήγημα περί εκλογών, που είχε βγάλει το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκε προ ενός αδιεξόδου, γι’ αυτό, και προκειμένου να κρατάει την αντιπολιτευτική της μηχανή σε λειτουργία, ξεκίνησε έναν πόλεμο χαρακωμάτων και φθοράς της κυβέρνησης. Επέλεξε σαν στόχο τον Πάνο Καμμένο, για τον πρόσθετο λόγο ότι θέλει να περιχαρακώσει το κομματικό της ακροατήριο. Σύντομα θα διαπιστώσει ότι και αυτή η τακτική δεν της βγαίνει και θα ψάχνει για άλλα σενάρια. Το θετικό από αυτή την υπόθεση είναι ότι αποκαλύπτεται η γύμνια της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ούτε μια δημιουργική, ούτε μια καινούργια πρόταση. Ο κύριος Μητσοτάκης αναλώνεται να ανακυκλώνει τα όσα ο ίδιος σαν υπουργός έκανε, απολύσεις και λιγότερο κράτος, δηλαδή ακόμα πιο σκληρές περικοπές σε υγεία, παιδεία και πρόνοια και συγχρόνως να εναγκαλίζεται την πιο συντηρητική δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Φέτος τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ενώ ο Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς τους τόνους.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Περνά διάφορους κύκλους έξαρσης και ύφεσης. Όμως τα όρια στην τουρκική προκλητικότητα έχουν αρχίσει να μπαίνουν από τον διεθνή παράγοντα και αυτά είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Τα όρια τα βάζει η δική μας αποφασιστικότητα για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας που διακρίνει τις κινήσεις μας είναι παράγοντας σταθερότητας όχι μόνο σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο. Τα όρια τα βάζει το γεγονός πως τα ελληνικά σύνορα είναι συγχρόνως και ευρωπαϊκά.
Ο κύριος Ερντογάν πράγματι ανεβάζει τους τόνους αλλά αυτό αφορά πλέον και τη διεθνή κοινότητα. Αυτό για εμάς είναι μια εξέλιξη που δεν περνάει απαρατήρητη και αναξιοποίητη. Οι φραστικές εξάρσεις και οι ατυχείς λεονταρισμοί, πολλές φορές γίνονται ως μια δήλωση παρουσίας ή αποτελούν μια κραυγή του αδιεξόδου που έχουν οδηγήσει τη γείτονα χώρα οι επιλογές της. Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε. Ειδικά στον χώρο τον Ενόπλων Δυνάμεων, επικρατεί ετοιμότητα και ψυχραιμία, που εδράζεται στη σιγουριά την οποία μας προσφέρει η επιχειρησιακή τους επάρκεια και το υψηλό φρόνημα των ανθρώπων που τις υπηρετούν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρχισαν οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η θέση της Ελλάδας ποιά πρέπει να είναι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος μιας κυρίαρχης χώρας. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται, με την εμπλοκή μεγάλων χωρών και μεγάλων εταιρειών, αποτελεί ένα ντεφάκτο τείχος προστασίας για την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει σταθερή με την πλευρά της εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την επιδίωξη της ειρήνης χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου είναι δεδομένες. Η Ελλάδα, σαν κυβέρνηση και σαν πολιτική ηγεσία, παραμένει σταθερή στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα και όποια αμφισβήτηση σε βάρος της Κύπρου αποτελεί μέρος μια ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας που αφορά και την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση, ούτε καν σαν σκέψη, δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις