Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Στρατούλης: Ο Τσίπρας κάνει το μαύρο-άσπρο για την ανεργία…!


Στρατούλης: Ο Τσίπρας κάνει το μαύρο-άσπρο για την ανεργία…!


Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο για την ανεργία και τα εργασιακά. Η ΝΔ θέλει να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος…


Άρθρο Δημήτρη Στρατούλη στην Κυριακάτικη kontra news


Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος της ΠΓ της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
και πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης!

 


Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στου Υπουργείο Εργασίας πανηγύρισε για την οριακή μείωση της ανεργίας.
Παράλειψε σκόπιμα, όμως, να πει ότι αυτή δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά στην ιλιγγιώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αφού τα τελευταία χρόνια 6 στις νέες 10 προσλήψεις είναι με τέτοιες μορφές. Πρόκειται, δηλαδή, για ανακύκλωση της ανεργίας – με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους - και όχι για πραγματική μείωση και αντιμετώπισή της.
Η αλήθεια είναι ότι, εάν δεν υπήρχαν οι εκατοντάδες χιλιάδες -κυρίως νέοι- που μετανάστευσαν ή ετοιμάζονται (οι 3 στους 4 σύμφωνα με σημερινή έρευνα) να μεταναστεύσουν για αναζήτηση εργασίας, οι άλλοι τόσοι που συνταξιοδοτήθηκαν και επίσης οι άλλοι τόσοι που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, τότε η ανεργία στη χώρα μας θα είχε σπάσει κάθε ρεκόρ χώρας της Υποσαχάριας Αφρικής και θα καταγραφόταν στο 40% έως 50%. Εξάλλου και ο ίδιος ο Ντράγκι πριν λίγες μέρες ομολόγησε ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα μας, εάν μετρηθεί σωστά, είναι 31% και όχι 21%.
Όσο για το στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός για μείωση της ανεργίας κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, αυτός αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και ανεφάρμοστη δημαγωγική εξαγγελία.
Κι αυτό, γιατί με συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας μέχρι το 2060 με στόχο την επίτευξη υπέρογκων και αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι αδύνατον να έχουμε πραγματική μείωση της ανεργίας.
Η ανεργία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με δραστική αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων, με εθνικοποιημένες τράπεζες που θα στήριζαν με την αναγκαία χρηματοοικονομική ρευστότητα την πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων.
Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, αλλά μόνο με μια φιλολαϊκή πολιτική παραγωγικού μετασχηματισμού, που για να εφαρμοστεί προϋποθέτει την έξοδο από την Ευρωζώνη, την έκδοση εθνικού νομίσματος και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που θα το συνοδεύει.
Οι εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού για σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, παραλείποντας να αναφερθεί στις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες ανθρωποκτόνες μειώσεις των συντάξεων, και ακόμα και για δήθεν αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτοί συνεχώς μειώνονται, δεν έχουν σχέση με τη ζοφερή πραγματικότητα, που βιώνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον τους προκαλούν, γιατί οι συνταξιούχοι μετά από 26 μειώσεις των συντάξεών τους από το 2010 μέχρι σήμερα θα υποστούν και νέες σφαγιαστικές μειώσεις από τώρα μέχρι το 2022 λόγω του 4ου μνημονίου, που συνοδεύει τη δεύτερη αξιολόγηση, οι δε εργαζόμενοι εξακολουθούν να βιώνουν την εργασιακή κατεδάφιση, τις καταργημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την εργοδοτική αυθαιρεσία και «απληρωσιά» τους, τις συνεχείς μειώσεις των μισθών τους, με αποτέλεσμα στον ιδιωτικό τομέα 1 στους 2 να παίρνει μισθό κάτω από 800 ευρώ το μήνα και 1,5 εκατομμύριο από αυτούς να είναι απλήρωτοι για ένα μήνα μέχρι και χρόνια.
Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνησή του διατηρεί την μνημονιακή κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας, την επέκτεινε πρόσφατα με την κατάργηση της Κυριακής – αργίας και της διοικητικής άδειας για ομαδικές απολύσεις, ενώ ετοιμάζεται στα πλαίσια της νέας τρίτης μνημονιακής αξιολόγησης να καταργήσει ουσιαστικά το απεργιακό δικαίωμα και να καρατομήσει τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα των ΑμεΑ και των ευπαθών και φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός δεν παράλειψε να δώσει δια της μεθόδου των χαριστικών επιδοτήσεων και δυο νέα δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και σε όσους τις λεηλάτησαν, με πρόσχημα τη δήθεν αντιμετώπιση των προβλημάτων των «εγκλωβισμένων» απλήρωτων εργαζομένων και των εργαζομένων με μπλοκάκι.
Από την άλλη μεριά η ΝΔ με δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας στην συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, Γιάννη Βρούτση, κατάγγειλε με θρασύτατη πολιτική υποκρισία τον Πρωθυπουργό ότι πήγε στο Υπουργείο Εργασίας να μιλήσει επί ερειπίων, που προκάλεσαν οι πολιτικές του.
Τα θεμέλια, όμως, του οικοδομήματος της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων τα κατάστρεψε η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με Υπουργό Εργασίας τον Γιάννη Βρούτση. Τότε τριπλασίασαν την ανεργία και την έφτασαν στο 27% την επίσημη και στο 35 – 38% την πραγματική. Τότε κατάργησαν τον κατώτατο εγγυημένο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μετέτρεψαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό. Η ΝΔ τα λέει αυτά, γιατί θέλει να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, για να αποτελειώσει την εργασιακή καταστροφή, που ξεκίνησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την οποία διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Την απάντηση στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά και στα όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης και η ΝΔ, θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι μ’ ένα νέο κύκλο ενωτικών, μαζικών και συντονισμένων αγώνων με αφετηρία τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 9 του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις