Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ποια η Κινεζική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή: Συμπόσιο Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Πεκίνο

Κινεζική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή: Συμπόσιο Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Πεκίνο
Παρέμβαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιχειρεί να οικοδομήσει η Κίνα, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο επανακαθορισμού της εξωτερικής πολιτικής πολιτικής της χώρας στη βάση νέας αντίληψης που έχει επικρατήσει στο Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων η Κίνα θα φιλοξενήσει συμπόσιο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων αργότερα αυτό το έτος, καθώς ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ δεσμεύθηκε να «συμβάλει αδιάκοπα» στην ειρήνη στην περιοχή.
Σε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς την Τρίτη, ο Σι επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κίνας για μια λύση δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο, πλήρως κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, που οριοθετείται από τα σύνορα του 1967 και με την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι είπε ότι η Κίνα θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό τριμερούς διαλόγου και αργότερα φέτος θα φιλοξενήσει συμπόσιο ειρήνης για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Μινγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπάθεια στην κατεύθυνση της επίτευξης λύσης καταβάλει και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει ήδη φιλοξενήσει και τους δυο προέδρους στον Λευκο Οίκο, δεν δεσμεύεται όμως στη βάση της λύσης των δυο κρατών.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Χαμάς εξέδωσε νέα διακήρυξη στην οποία μεταβάλλει τις αρχικές της θέσεις αποδεχόμενη λύση δυο κρατών στα σύνορα του 1967 και δεν αναφέρεται στις σχέσεις της με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία αποτελούσε μητρική της οργάνωση, τώρα όμως χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από πολλές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις