Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η Τουρκία δεσμεύεται να κρατήσει στρατεύματα στο Κατάρ παρά τις απαιτήσεις των Αραβικών κρατών

© REUTERS/ Qatar News Agency Τουρκικά στρατεύματα στη στρατιωτική τους βάση στη Ντόχα,  στο Κατάρ 23 Ιουνίου 2917

Μέση Ανατολή [1]
Η Τουρκία θα διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουργτούμ, μερικές  ώρες αφότου τα αραβικά κράτη συμφώνησαν να παρατείνουν την προθεσμία για τη Ντόχα να δεχτεί  τα αιτήματά τους, μεταξύ άλλων, να αποσύρει τα Τουρκικά στρατεύματα από τη χώρα, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης.

ANKARA (Sputnik) – Την περασμένη εβδομάδα, το Κουβέιτ, που χρησιμεύει ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Κατάρ και των κρατών του Κόλπου, παρέδωσε 13 αιτήματα [2] της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν στη Ντόχα. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τη διακοπή των σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν, το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στο έδαφος του Κατάρ και το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera. Η Ντόχα έλαβε 10 ημέρες για να υλοποιήσει τις απαιτήσεις. Η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι αργά την Τρίτη. Το Κατάρ κάλεσε τα αιτήματα απαράδεχτα  [3] και προέτρεψε για την αναθεώρησή τους.
«Η Τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ είναι ζήτημα ασφάλειας όχι μόνο για το Κατάρ αλλά για ολόκληρη την περιοχή,  η Τουρκική στρατιωτική παρουσία θα συνεχιστεί και η προσπάθεια σύνδεσης της Τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας με την πολιτική κρίση στο Κατάρ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη.» Δήλωσε ο Kurtulmus σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Πρόσθεσε ότι η κρίση γύρω από το Κατάρ δεν είχε «βαθιές ρίζες και δημιουργήθηκε τεχνητά», ενώ  οι  απαιτήσεις 13 Αραβικών κρατών   προς τη Ντόχα ήταν «απαράδεκτες για μια ανεξάρτητη χώρα».
Στις 5 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις [4] και την επικοινωνία με το Κατάρ, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Αργότερα, οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος και η Μαυριτανία ανακοίνωσαν επίσης τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Η Ιορδανία και το Τζιμπουτί μείωσαν το επίπεδο των διπλωματικών αποστολών τους στο Κατάρ.
References  Middle East
   ( https://sputniknews.com/middleeast/ )  handed 13 demands
   ( http://sputniknews.com/middleeast/20170703/1055169335.html )  Qatar has called the demands impossible
   ( sputniknews.com )  broke off diplomatic relations
   ( https://sputniknews.com/trend/gulf_states_cut_ties_with_qatar_2017/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις