Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Οταν οι κατασκοπευόμενοι γίνονται κατάσκοποι.

ΣΧΟΛΙΟ : Διεθνής διαμάχες και τριβές,που αφορούν και την Ελλάδα λόγω 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την ΑΟΖ στην Αν.Μεσόγειο.

Για χρόνια, η Κίνα έχει διαμαρτυρηθεί για την στενή παρακολούθηση της ακτογραμμής της Αμερικής, η οποία οδήγησε σε αντιπαραθέσεις, όπως την προηγούμενη εβδομάδα,  όταν δύο κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν αεροσκάφος επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
«Η στενή αναγνώριση απειλεί την εθνική ασφάλεια της Κίνας, βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πιλότων των δύο πλευρών», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Αμύνης σε απάντηση της διαμαρτυρίας της Ουάσινγκτον ότι η Κίνα είχε εμπλακεί σε επικίνδυνους ελιγμούς.
Κατά ειρωνικό τρόπο, παράλληλα, το Πεκίνο διαμαρτύρεται για την αμερικανική κατασκοπία, ο ταχέως αναπτυσσόμενος στόλος των κατασκοπευτικών πλοίων συλλογής πληροφοριών κρυπτογραφούσε τις δοκιμές των αμερικανικών πυραύλων κοντά στην Αλάσκα και τις συμμαχικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Αυστραλίας και στον Ινδικό Ωκεανό.
Με λίγα λόγια, οι κατασκοπευόμενοι γίνονται οι κατάσκοποι.
Κάποιο υπόβαθρο. Αυτό που θεωρεί το Πεκίνο σαν παράνομη εισβολή μέσα και πάνω από τα παράκτια ύδατά του, οι ΗΠΑ θεωρούν σαν νόμιμα δικαιώματα διέλευσης τόσο για στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και για μη στρατιωτική κίνηση. Πρόκειται για μια θεμελιώδη διαφωνία σχετικά με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων του Δικαίου της Θάλασσας.
Σε κάθε χώρα με ακτογραμμή επιτρέπεται ζώνη 12 ναυτικών μιλίων, η οποία είναι κυρίαρχη περιοχή για την πληγείσα χώρα. Οι ΗΠΑ λένε ότι το σέβονται αυτό και επιμένουν ότι οι επιχειρήσεις επιτήρησης πραγματοποιούνται σε διεθνή ύδατα, έξω από τη ζώνη αυτή.
Η ελευθερία ναυσιπλοΐας του αμερικανικού ναυτικού ασκεί στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου τα ναυτικά πλοία των ΗΠΑ ταξιδεύουν σκόπιμα σε απόσταση 12 μιλίων από νησιά που θεωρούνται από το Πεκίνο σαν κυρίαρχα εδάφη.
Περαιτέρω, κάθε χώρα με ακτογραμμή έχει Ζώνη Οικονομικής Αποκλεισμού (ΑΟΖ) 200 ναυτικών μιλίων στην οποία έχει αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στα ύδατα όπως τα ψάρια ή το φυσικό αέριο κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Οταν οι κατασκοπευόμενοι γίνονται κατάσκοποι. - Εικόνα1
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Πεκίνο απορρίπτει την ερμηνεία της Ουάσινγκτον και διαμαρτύρεται ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα ή τα πλοία που κατασκοπεύουν τα στρατιωτικά προτερήματα της Κίνας δεν είναι ακριβώς αυτά που οι συντάκτες είχαν στο μυαλό τους, σχετικά με το δικαίωμα της «αβλαβούς διέλευσης».
Η ερμηνεία της Κίνας δεν είναι μοναδική ή ασυνήθιστα αυτοεξυπηρετούμενη. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην Ασία, τηρούν αυστηρότερη ερμηνεία. Περιλαμβάνουν τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και την Ινδία.
Το Νέο Δελχί διατηρεί την απαγόρευση των στρατιωτικών σκαφών στη ζώνη των 200 μιλίων και έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ που τον αμφισβητούν.
Την περασμένη εβδομάδα, παρατηρήθηκε ένα κινεζικό πλοίο κατασκοπείας που παρέμενε κοντά σε ασκήσεις του αυστραλιανού κράτους με τις ΗΠΑ. Στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στη θάλασσα των Κοραλλιών στα ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις