Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Πούτιν στον Τραμπ: «Οι Ρώσοι χάκερ είναι πολύ καλοί για να τους πιάσουν…»

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι αν είχαν διεισδύσει Ρώσοι χάκερς στις βάσεις δεδομένων του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν για είναι πολύ καλοί.

Και τώρα ο Τραμπ επαναλαμβάνει τους ίδιους ισχυρισμούς, όπως παραδέχθηκε ο Λευκός Οίκος.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, στον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο G20 στο Αμβούργο ότι «οι χειριστές κυβερνοσυστημάτων της Μόσχας είναι τόσο καλοί στις μυστικές επιχειρήσεις δικτύων υπολογιστών ώστε αν είχαν μπει στα συστήματα της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, δεν θα τους έπιαναν».
Άγνωστο αν ο Πούτιν έκανε το σχόλιο αυτό στον Τραμπ στη διάρκεια της επίσημης συνάντησής τους διάρκειας άνω των δύο ωρών παρουσία δύο διερμηνέων και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Ρεξ Τίλερσον, ή στο
τετ-α-τετ, που είχαν αργότερα στη διάρκεια του επίσημου δείπνου. Ο Λαβρόφ είπε ότι λόγω της φύσης μιας τέτοιας συνόδου, Πούτιν και Τραμπ θα μπορούσαν να είχαν συναντηθεί αρκετές φορές ανεπίσημα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με τους επιτελείς του το σχόλιο του Πούτιν, όπως είπε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι σε συνέντευξή του στο CNN.
«Κάποιος μου είπε χθες -δεν θα σας πω ποιος- ότι αν οι Ρώσοι είχαν εξαπολύσει αυτή την κυβερνοεπίθεση [στο Δημοκρατικό Κόμμα] και διέρρεαν τα email, ούτε που θα το είχαμε δει.» είπε. Ερωτηθείς ποια ήταν η πηγή του, παραδέχθηκε ότι ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Μίλησα μαζί του χθες. Μου τηλεφώνησε απ’ το Air Force One και βασικά μου είπε ‘ξέρεις, ίσως να το έκαναν [οι Ρώσοι]. Ίσως να μην το έκαναν.’»
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν σε έκθεσή τους ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν στο Δημοκρατικό Κμμα και στα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, για να βοηθήσουν τον Τραμπ να εκλεγεί.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις αιτιάσεις ως «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του, αλλά το FBI, το κογκρέσο και ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικές αρμοδιότητες Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνούν τις καταγγελλόμενες διασυνδέσεις συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.
Ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ κατέθεσε ήδη κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, ενώ αναμένεται να καταθέσουν εντός της εβδομάδας και ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας, Πωλ Μαναφορτ. Οι τρεις άνδρες μετείχαν σε συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ στο Μανχάταν τον Ιούνιο του 2016 με τη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. Ο Τραμπ τζούνιορ έχει παραδεχθεί ότι δέχθηκε να δει τη Ρωσίδα δικηγόρο με την προσδοκία ότι θα λάβει πληροφορίες επιβαρυντικές για την αντίπαλο του πατέρα του στις προεδρικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, αλλά η συνάντηση, όπως είπε, απέβη άκαρπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις