Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Αντιπαράθεση για το άγαλμα του Αναξαγόρα στα Βουρλά της Σμύρνης

Το άγαλμα του Έλληνα φιλοσόφου θυμίζει στο πρόσωπο έναν Τούρκο ποιητή, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από ντόπιους γλύπτες.

Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στα Βουρλά της Σμύρνης ένα άγαλμα του Αναξαγόρα που έχει ανεγερθεί πρόσφατα στην περιοχή.

Το άγαλμα του Έλληνα φιλόσοφου, που στο πρόσωπο θυμίζει το θυμόσοφο ποιητή Γιουνούς Εμρέ, έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων ως προς το αποτέλεσμα και το ποσό πιστά αποδίδει τον Έλληνα φιλόσοφο που έζησε στην περιοχή η οποία ήταν αρχικά η Ιωνική πόλη Κλαζομενές.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), την ιδέα για την ανέγερση του αγάλματος είχε ο Μαχμούτ Τόλον ο οποίος φαίνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και τονίζει πως σκόπιμα επελέγη ένα πρόσωπο πιο οικείο προς τους κατοίκους της περιοχής.
Οι γλύπτες, όμως, Ισμαήλ Τασοκού και Φερίτ Φουρουντσού τονίζουν πως το σώμα και η ενδυμασία του αγάλματος θυμίζουν τον Αναξαγόρα, ενώ το κεφάλι τον Γιουνούς Εμρέ. Αυτό παρατηρούν και οι κάτοικοι της πόλης.
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΓΑΛΜΑ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ
Ο Ισμαΐλ Τασοκού που κατάγεται από την περιοχή δηλώνει ότι η πρόταση του Μαχμούτ Τόλον που δίδασκε σε πανεπιστήμια, έγινε αποδεκτή και του έφτιαξαν κάποιες μινιατούρες σαν προσχέδια οι οποίες μάλιστα έτυχαν αποδοχής, και συνεχίζει: «Στην πορεία ο ίδιος ο Τόλον πρότεινε την αντικατάσταση της κεφαλής, κάτι που δεν δεχθήκαμε. Είπαμε ότι θα έπρεπε το άγαλμα να είναι ή ο Αναξαγόρας ή ο Γιουνούς Εμρέ. Το αποτέλεσμα είναι λες και μπόλιασαν το καρπούζι με πεπόνι».
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΓΑΛΜΑ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ
Ο επίσης ντόπιος γλύπτης Φερίτ Φουρουντσού λέει ότι «το άγαλμα έτσι όπως είναι δεν αρμόζει στην πόλη. Σκοπός ήταν να γίνει ένα άγαλμα του Αναξαγόρα, αλλά αυτό απέχει από αυτό. Έχει και τεχνικά προβλήματα. Το σαρίκι στο κεφάλι δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Αν θέλουμε άγαλμα του Αναξαγόρα πρέπει να του μοιάζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις