Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Στα χέρια των τραπεζών η τύχη των εφημερίδων!

Καλούνται να σώσουν την εκτυπωτική «Ιρις», για να μη μείνει στα περίπτερα μόνον η «Καθημερινή». Διαπραγματεύσεις Alpha-Εθνικής- Μαρινάκη. Ο ρόλος Αλαφούζου

Μετά την εκποίηση των «ιματίων» του ΔΟΛ στον  Μαρινάκη κι ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο τι πρόκειται να γίνει με το
συγκρότημα Μπόμπολα/Πήγασου/«Εθνους», οι τράπεζες καλούνται να βρουν επειγόντως λύση για να συνεχιστεί η λειτουργία της υπερχρεωμένης εταιρείας εκτυπώσεων «Ιρις». Από αυτό εξαρτάται αν θα υπάρχουν τις επόμενες εβδομάδες εφημερίδες στα περίπτερα, ή θα κυκλοφορούν μόνον η «Καθημερινή» - που έχει δικές της εκτυπωτικές εγκαταστάσεις - και κάποια περιθωριακά έντυπα.

Στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας» τυπώνονται σχεδόν όλες οι μεγάλες εφημερίδες και  περίπου 80% του συνολικού τιράζ των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας. Δεν υπάρχουν άλλες μονάδες τέτοιας δυναμικότητας και αν διακόψει τη λειτουργία της οι περισσότερες ημερήσιες και μεγάλες εβδομαδιαίες εφημερίδες δεν θα μπορούν να τυπωθούν. Μεταξύ αυτών το «Πρώτο Θέμα», το «Βήμα»,  η «Real News», το «Documento», η «Ελευθερία», τα «Νέα» κλπ.

Οι περαιτέρω εξελίξεις εξαρτώνται από τις αποφάσεις των τραπεζών για την «Ιριδα» και για τον «Πήγασο» του Μπόμπολα, που είναι ένας εκ των δύο μετόχων της. (Επισημαίνεται ότι ο «Πήγασος» κατέχει το 50% των μετοχών της «Ιριδας». Το άλλο 50% ανήκε στον ΔΟΛ και έχει περιέλθει στον Μαρινάκη).

Η εκτυπωτική εταιρεία έχει μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στις τράπεζες – πάνω από 22 εκατ. ευρώ σύμφωνα  με πληροφορίες -  δεν διαθέτει ρευστότητα και δυσκολεύεται να αγοράσει χαρτί και πρώτες ύλες.  Είναι μάλιστα ακέφαλη, χωρίς διοίκηση, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συνεννόηση με πιστωτές και προμηθευτές.

Στελέχη της εκτιμούν ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να  συνεχίσει τη λειτουργία της πέραν των δύο εβδομάδων. Εν πάση περιπτώσει θα χρειασθεί νέο μεγάλο δάνειο – πέραν των διευθετήσεων που πρέπει να γίνουν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Αποφάσεις για την τύχη της εταιρείας καλείται να λάβει η Alpha Bank, που είναι ο βασικός πιστωτής. Πρέπει προφανώς μα καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τους δύο μετόχους:

• Τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος θέλει βέβαια να συνεχιστεί η λειτουργία  της «Ιριδας» για να μπορεί να τυπώνει τις εφημερίδες του («Βήμα», «Νέα», «Ελευθερία», «Παραπολιτικά», «Επένδυση»)

• Τον «Πήγασο» του Μπόμπολα, ο οποίος όμως βρίσκεται πλέον στα «χέρια» της Εθνικής και των άλλων πιστωτριών τραπεζών

Ουσιαστικά είναι πλέον θέμα τραπεζών η διάσωση και η συνέχιση λειτουργίας  του μεγαλύτερου εκτυπωτικού συγκροτήματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη έγινε συνάντηση  εκπροσώπων της εταιρείας, των τραπεζών, του Β. Μαρινάκη και της πλευράς Μπόμπολα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ενδεχόμενο χορήγησης νέου μεγάλου δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις