Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Για Πρώτη Φορά Caretta Στην Παραλία Tης Αμμουδιάς!

Στην παραλία της Αμμουδιάς εντοπίστηκε από λουόμενους φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και στην συνέχεια ειδοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης. Είναι η πρώτη φωλιά που καταγράφεται στην συγκεκριμένη παραλία. 


Η παραλία της Αμμουδιάς, αποτελεί μία ακόμη παραλία ωοτοκίας για την θαλάσσια χελώνα, και όπως σημειώνει ο Φορέας Διαχείρισης «οφείλουμε για την προστασία του είδους, να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες ωοτοκίας και αναπαραγωγικής επιτυχίας. 

Ας δείξουμε λοιπόν την απαιτούμενη προσοχή, κατά την άσκηση δραστηριοτήτων στην παραλία, με περιορισμό των απειλών του είδους και της όχλησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία της αναπαραγωγής και να έχουμε τη χαρά να αποθανατίσουμε την έξοδο των μικρών Caretta caretta, τον Οκτώβριο, προς τη θάλασσα». 

Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους ενώ επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους στην παραλία που γεννήθηκαν, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για τη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας. 

Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. 

Τα χελωνάκια μπαίνουν στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας ως οδηγό σημείο την αντανάκλαση του φεγγαριού ή των αστεριών στην επιφάνεια του νερού, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποφύγουν τους θηρευτές ή τον τραυματισμό από τις υψηλές θερμοκρασίες της άμμου. Μεγαλύτερη απειλή για την θαλάσσια χελώνα αποτελεί η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, όπου ζει και αναπαράγεται, κυρίως από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα, τα σκουπίδια στη θάλασσα, κλπ). Τα μικρά χελωνάκια απειλούνται από φυσικούς θηρευτές (γλάρους, καβούρια κλπ ) ενώ θηρευτές των αυγών της θαλάσσιας χελώνας είναι οι αλεπούδες, τα σκυλιά, οι αρουραίου κλπ.


πηγη: http://www.epiruspost.gr/ipiros/preveza/45542-ammoudia-careta.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.