Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΡΩΣΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΠΥΡΑΥΛΟ ICBM BULAVA (VIDEO)

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλό (ICBM) τύπου Bulava εκτόξευσε το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Yuri Dolgoruky του ρωσικού Ναυτικού ενώ βρισκόταν εν καταδύσει στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η εκτόξευση έγινε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, ενώ οι αδρανείς κεφαλές χτύπησαν με επιτυχία τους προκαθορισμένους στόχους τους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της εκτόξευσης.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίστηκε ότι το «Yuri Dolgoruky» είναι υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων που ανήκει στην κλάση “The Project 955 Borey” ενώ η περιοχή του στόχου βρισκόταν στο πεδίο βολής Kura στη Χερσόνησο Kamchatka.
Αμυντικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η επιτυχημένη δοκιμή πυραύλου Bulava σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την πρόοδο του προγράμματος ανάπτυξης του νέου ICBM ο οποίος προβλέπεται να εξοπλίσει υποβρύχια βαλιστικών πυραύλων του ρωσικού Ναυτικού.
Επισημαίνεται επίσης ότι το ενδιαφέρον της Δύσης είναι ιδαίτερα έντονο για της δυνατότητες του νέου ρωσικού ICBM ενώ αναφέρεται ότι: «Oι δοκιμές αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης».
Η Ρωσία επιδιώκει με την ανάπτυξη του νέου ICBM να στείλει ένα σαφές στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ ότι διαθέτει αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις, με υψηλό βαθμό ετοιμότητας ενώ είναι εφοδιασμένες με προηγμένα οπλικά συστήματα.
Ο R-30 Bulava είναι ανήκει στην κατηγορία των βαλλιστικών πυραύλων στερεών καυσίμων ενώ αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων Project 955. Μπορεί να μεταφέρει 10 κεφαλές ισχύος 150 κιλοτόνων έκαστη ενώ διαθέτει εμβέλεια 8000km (5,000 μίλια).
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Yuri Dolgoruky τέθηκε σε υπηρεσία το 2009 και αποτελεί το πρώτο σκάφος της κλάσης Project 955 Borey.Έχει μήκος 170 μέτρα και εκτόπισμα 24,000 τόνους με ικανότητα μεταφοράς16 βαλλιστικών πυραύλων Bulava-30.
Αποτελεί μια από τις πιο ικανές πλατφόρμες εξαπόλυσης πυρηνικών όπλων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τα σκάφη της κλάσης αναμένεται να καταστούν η «σπονδυλική στήλη» την θαλάσσιων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Μέχρι σήμερα το ρωσικό Ναυτικό έχει σε υπηρεσία 3 υποβρύχια της κλάσης Project 955 Borey ενώ άλλα 5 βρίσκονται υπό ναυπήγηση με εκτιμώμενο χρόνο παραλαβής μέχρι το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις