Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

KYΠΡΙΑΚΟ: Τα “φάουλ” των ελληνικών και κυπριακών δηλώσεων

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Η “κοινωνία αξιών” είχε επισημάνει με ακρίβεια σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης τα επικίνδυνα σημεία και με λύπη είχε προβλέψει ΑΚΡΙΒΩΣ τις εξελίξεις και το
αποτέλεσμα που θα κατέληγε.
Όμως οι συμμετέχοντες από Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά πέραν των αδικαιολόγητων προσδοκιών που έτρεφαν και καλλιέργησαν έκαναν πολλά λάθη και τώρα μετά την αποτυχία, κάνουν τα πράγματα χειρότερα με δηλώσεις χωρίς να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις όσων λένε!
Λέει με στόμφο μετά την αποτυχία ο κ. Κοτζιάς:
«Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο».
Τι λέτε κ. Κοτζιά; Δεν καταλαβαίνετε ότι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας την οποία εμφανίζει σήμερα ως δικαίωμα παρέμβασης (επαναλαμβάνουμε αφελώς την ρητορική για παρεμβατικά δικαιώματα σε ΟΛΗ τη μεγαλόνησο – έχει στην κατεχόμενη;;;) είναι διαρκές έγκλημα κατά της ειρήνης και έτσι έχει κριθεί από τις αποφάσεις του ΟΗΕ;;; Κάναμε οδυνηρούς αγώνες για να το επιτύχουμε αυτό! Εάν εσείς δεν το λέτε με σαφήνεια όταν χρειάζεται στις δημόσιες δηλώσεις σας και λέτε προσωπικές ασυναρτησίες, τότε στην ουσία ενισχύετε την Τουρκική πολιτική εξίσωσης της παράνομης κατοχής με τις εγγυήσεις ασφαλείας;
Λέει ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδης:
«Δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο…».
Μα τι λέτε κ. Χριστοδουλίδη;;;
Πέραν του ότι αναπαράγετε την τουρκική ρητορική για παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας (!!!), το μείζον το κάνατε έλασσον!!! Η παραμονή των Τουρκικών στρατευμάτων είναι το πρώτο και μείζον!!! Το πρόβλημα στη Κύπρο δημιουργήθηκε από την εισβολή και την παράνομη κατοχή!!! Το καθεστώς εγγυήσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, όμως είναι διακριτό και έπεται ως διαπραγματευτικό όπλο. Και εάν θέλουμε να είναι πραγματικό διαπραγματευτικό μας όπλο, έτσι πρέπει να παρουσιάζεται δημόσια!!!
Λέτε επίσης ότι:
“Οι Τουρκικές θέσεις για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ του OHE’’.
Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι όταν δηλώνετε κάτι τέτοιο, στην πράξη καθιστάτε ως σημείο αναφοράς επί των διαπραγματεύσεων ένα αρχικό κείμενο εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ;;; Το κείμενο αυτό ως αρχικό κείμενο εργασίας μέσης γραμμής, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατοπτρίζει τις Κυπριακές θέσεις επί της διαπραγμάτευσης (εσείς το είπατε λίγες μέρες πριν). Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν αποδέχεστε αυτό το συμβιβαστικό κείμενο εις βάρος των Κυπριακών συμφερόντων, (το οποίο ακόμη χειρότερα δεν το αποδέχεται η άλλη πλευρά) στην ουσία μετακινείτε την γραμμή διαπραγμάτευσης (για την συνέχεια που σίγουρα αργά η γρήγορα θα υπάρξει) προς την Τουρκική πλευρά;;;
Λέει ο Κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης:
«Από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας».
Πόσα λάθη θα κάνετε ακόμη!!! Δεν γνωρίζετε ότι όταν ο αντίπαλος είναι αναξιόπιστος και διακυβεύονται πολλά συμφέροντα από όλους τους συμμετέχοντες, οι γραπτές προτάσεις συμβιβασμού και απομάκρυνσης από τις ασφαλείς θέσεις του διεθνούς δικαίου θα αποτελούν ένα κείμενο εν ζωή, το οποίο θα ληφθεί υπ’ όψη στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης όποτε αυτή προκύψει;;;
Ως αρχή των διαπραγματεύσεων και όταν ο αντίπαλος είναι αναξιόπιστος, δεν καταγράφονται ενδιάμεσες θέσεις συμβιβασμού, παρά μόνο οι αρχικές ασφαλείς θέσεις εκκίνησης της διαπραγμάτευσης;;; Γιατί όταν θα ξανακαθίσετε εσείς ή οι διάδοχοι σας στο τραπέζι, μπορεί οι συνθήκες να έχουν αλλάξει και όσα συμβιβαστικά έχετε καταγάψει να είναι εις βάρος τον συμφερόντων της Κύπρου!!!
Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει, όπως και την ανάγκη διευρυμένης κοινοβουλευτικής συναίνεσης σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης.
Πέραν αυτών έγινε και εσφαλμένη αξιολόγηση των προθέσεων της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς.
Δυστυχώς δημιουργήσατε ευνοϊκό περιβάλλον για την άρση των νομικών κυρώσεων και αποκλεισμού του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου καθώς και διεύρυνσης των Τουρκικών διεκδικήσεων, (όπως έχουμε αναλύσει εκτεταμένα).
Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος στις εκτιμήσεις μας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις