Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

NAVTEX για το οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ από την Λευκωσία

Δεσμεύτηκε η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου θα πραγματοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, μετά τη χθεσινή τουρκική πρόκληση.

Δεσμεύτηκε από την Λευκωσία η περιοχή του οικοπέδου 11 όπου πρόκειται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις η γαλλική TOTAL, με NAVTEX που εκδόθηκε σήμερα. 


Η Κύπρος με την οδηγία απαγορεύει την είσοδο σε οποιονδήποτε για οποιοδήποτε λόγο, στην εξέδρα γεώτρησης “West Kapella” και σε απόσταση 500 μέτρων γύρω από αυτήν.

Η εξέδρα με το τρυπάνι της γαλλικής ΤΟΤΑL αναμένεται να φτάσει αύριο στο σημείο και σύμφωνα με στελέχη της, τα πλάνα θα αλλάξουν μόνο στην περίπτωση που κριθεί ότι απειλείται η ασφάλεια του προσωπικού της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Η τουρκική ηγεσία εμφανίστηκε προκλητική απέναντι στη γεώτρηση, διά στόματος Γιλντιρίμ, ο οποίος είπε ότι η κυπριακή ΑΟΖ ανήκει και στην Τουρκία, του Ταγίπ Ερντογάν που επιτέθηκε στις εταιρείες και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είπε πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.

Στο σημείο των ερευνών θα υπάρχει υποβρύχιο ρομπότ, που θα δίνει εικόνα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα λόγω της περιστροφής του γεωτρύπανου, από τυχόν ναυάγια στο σημείο.

Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις