Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Oiκονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Τουρκίας. – Fitch: Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας

Ο Fitch διατήρησε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε τους πολιτικούς κινδύνους στην Τουρκία και την περιοχή, αλλά και τις επιπτώσεις των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κρίνοντας ότι θα πλήξουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.
Τον Ιανουάριο, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας σε BB+ (από BBB-), στη χαμηλότερη βαθμίδα επένδυσης στην κλίμακά του, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από έναν χρόνο.
Η καταστολή που συνεχίζεται από τότε, στο πλαίσιο της οποίας 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 απολυθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, «συνεχίζει να ανησυχεί ορισμένους οικονομικούς παράγοντες», τόνισε ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.
Παράλληλα, οι σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου εδραιώνουν ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο οι μηχανισμοί δημοκρατικού ελέγχου αποδυναμώνονται, επισήμανε ο οίκος.
Αν και ο Fitch αναγνωρίζει ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αύξησαν την ανάπτυξη φέτος, προειδοποιεί ότι θα βαρύνουν στις δημοσιονομικές επιδόσεις και προβλέπει ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,1% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ εκφράζει αμφιβολίες για την «προσήλωση» της τουρκικής κυβέρνησης στη «δημοσιονομική πειθαρχία».
«Η αναχρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρήσει το εξωτερικό χρέος σε ανοδική τάση», συμπληρώνει ο οίκος.
Το χρέος της Τουρκίας αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 28,3% του ΑΕΠ την επόμενη διετία, σύμφωνα με τον Fitch, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει στο 4,3% την περίοδο μεταξύ του 2017 και του 2019, επίπεδο σημαντικά κατώτερο του 7,1% όπου βρισκόταν μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά υψηλότερο του μέσου όρου άλλων χωρών με την ίδια αξιολόγηση.
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, σε ανακοίνωση του το Πεντάγωνο κατήγγειλε την Τουρκία οτι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών Ηταν η αρχή νέου γύρου έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Η δημοσιοποίηση από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας θέσεων του αμερικανικού στρατού στη Συρία θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών, και οι ΗΠΑ έχουν διαμαρτυρηθεί σχετικά στην Άγκυρα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε την Τρίτη μια έκθεση στην οποία κατονομάζονταν η τοποθεσία 10 θέσεων του αμερικανικού στρατού στη βόρεια Συρία, σε κάποιες περιπτώσεις δίνοντας λεπτομέρειες για τον αριθμό των Αμερικανών και των Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται εκεί.
«Η δημοσίευση ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών εκθέτει τις δυνάμεις του συνασπισμού σε μη αναγκαίο κίνδυνο και είναι πιθανό να διαταράξει τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο Έρικ Πέιχον εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
«Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ανεξάρτητα τις πηγές που συνέβαλαν στο θέμα αυτό, θα ανησυχήσουμε πολύ αν αξιωματούχοι μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ έθεσε σκοπίμως σε κίνδυνο τις δυνάμεις μας δημοσιοποιώντας ευαίσθητες πληροφορίες», πρόσθεσε.
Ο Πέιχον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στην Τουρκία.
Η αποκάλυψη έρχεται σε μία περίοδο που έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, δύο αεροπορικές βάσεις βρίσκονται στην περιοχή Ρμεϊλάν και στην επαρχία Ελ Χασάκα και λειτουργούν από το 2015. Τον Μάρτιο του 2016 άρχισε να λειτουργεί μια βάση ελικοπτέρων στην περιοχή Χαράμπ Ισκ στην πόλη Αΐν Ελ Αράμπ, η οποία λειτουργεί επίσης λειτουργεί ως βάση ανεφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας.
Εκτός των άλλων αναφέρονται ακόμη τρεις βάσεις στην επαρχία Αλ-Χασάκα.
Στη μία από αυτές βρίσκονται 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί και στην άλλη περίπου 150.
Οι βάσεις αυτές προορίζονται για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη υπάρχουν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μαντζίμπ, από τις οποίες γίνονται εφορμήσεις εναντίον των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Επίσης αναφέρεται ότι υπάρχουν τρεις ακόμη βάσεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ράκα.
Στις δύο από αυτές βρίσκονται Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί. Η τρίτη χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των κουρδικών δυνάμεων καθώς και ως κέντρο επικοινωνίας των δυνάμεων της συμμαχίας, αλλά και ως βάση για επιχειρήσεις δολιοφθοράς των τηλεπικοινωνιών του ISIS.
Το Anadolu επισημαίνει ότι τα σημεία υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων χαρακτηρίζονται συνήθως ως «κλειστή ζώνη» και είναι μυστικά.
Οι στρατιωτικοί που βρίσκονται στις βάσεις αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους για τον συντονισμό των αεροπορικών επιδρομών, εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις και σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις. Στις βάσεις αυτές βρίσκονται τμήματα που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι βάσεις είναι εξοπλισμένες με ευέλικτες συστοιχίες πυροβολικού, αντιαεροπορικά συστήματα, κινητό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για κατασκοπευτική δραστηριότητα και θωρακισμένα οχήματα τύπου Stryker.
Αναφέρεται επίσης ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες, εκτός από τις στρατιωτικές μονάδες μένουν σε χώρους που είναι δύσκολο να προκαλέσουν υποψίες: σε συνοικίες, στρατόπεδα της «Δημοκρατικής ένωσης», και σε εργοστάσια τα οποία μπορούν τάχιστα να μετατραπούν σε μονάδες επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις