Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Φίλης εναντίον Χουλιαράκη: Αν ήξερε για το QE και το χρέος, γιατί δεν το έλεγε;

Στα συλλογικά όργανα του κόμματος θα πρέπει να συζητηθεί αν ήταν λάθος η στρατηγική της κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα το θέμα του χρέους και του QE, δήλωσε ο
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης με αφορμή την παραδοχή Χουλιαράκη από το συνέδριο του Economist ότι «κανείς δεν περίμενε τώρα μέτρα για το χρέος.»

Μιλώντας στον realfm 97.8  ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε πυρ κατά του Γιώργου Χουλιαράκη, επισημαίνοντας ότι αν ήξερε για το θέμα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, γιατί δεν το έλεγε, ενώ χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του για το μνημόνιο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι «όλοι ξέραμε πως δεν θα είχαμε τώρα μέτρα για χρέος και QE», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν το γνώριζε και πρέπει να συζητηθεί στα όργανα μήπως ήταν λάθος η στρατηγική.

«Ο κ. Χουλιαράκης γιατί τα έλεγε, αφού τα ήξερε; Ως υπεύθυνος των Οικονομικών το ήξερε; Μου κάνει εντύπωση. Εγώ δεν το ήξερα. Πιστεύω όσα συλλογικά εκπονεί και λέει η κυβέρνηση. Αλλά, επειδή πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό κάποια στιγμή, το πιθανότερο είναι να είχαμε θέσει στόχους που ήταν υπεράνω του συσχετισμού δύναμης».

Ερωτηθείς μήπως συνολικά η κυβέρνηση είχε λάθος στρατηγική και έπρεπε εξ αρχής να θέσει ως προτεραιότητα την έξοδο στις αγορές και την ανάπτυξη και όχι τη ρύθμιση του χρέους, ο ίδιος είπε:

«Είναι ερωτήματα που θα τα απαντήσουμε συλλογικά ως κόμμα, ως κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι δεν πήραμε υπόψιν τον συσχετισμό δύναμης που υπήρχε στην Ευρώπη, με τους δανειστές, ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν χρονιά εκλογών».

O πρώην υπουργός διαφώνησε ανοιχτά με την τοποθέτηση Χουλιαράκη – Παπαδημητρίου ότι η κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει την ιδιοκτησία του προγράμματος, λέγοντας:

«Μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, με βάση ένα πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2015, σκληρό πρόγραμμα λόγω της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λέγαμε ότι αυτό δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το υιοθετούμε», για να συμπληρώσει:

«Δεν θα αμφισβητήσω το δικαίωμα σε κάποιον να λέει την προσωπική του άποψη. Αλλά, η συλλογική θέση της κυβέρνησης είναι αυτή με την οποία εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015».

Στην επισήμανση ότι πολλοί του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης ανέφερε:

«Δεν είμαι αρχηγός αντιπολίτευσης, ούτε αρχηγός ομάδας, είμαι ένα μέλος της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος».

Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου δίνεται η δυνατότητα από το πλαίσιο δημοκρατίας, το οποίο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράζω την άποψή μου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις