Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Συνάντηση Πούτιν - Tραμπ: Oλο Tο παρασκήνιο του ιστορικού ραντεβού

Είχαν «καλή χημεία» οι δύο ηγέτες – Παρενέβη η Μελάνια Τραμπ για να… ολοκληρώσουν τη συνομιλία τους - Ως καταπληκτική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πούτιν ο Τραμπ

Στη διάρκεια μιας συνάντησης που διήρκησε περισσότερο από όσο ήταν προγραμματισμένο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν την Παρασκευή (07/07) στο περιθώριο της G20 τη φερόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και συμφώνησαν να επικεντρωθούν στη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, αντί να διαφωνούν για το παρελθόν.
Ο Τραμπ, που δήλωσε ότι είναι «τιμή» του που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, δέχθηκε επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, που τον κατηγόρησαν ότι ξεχνά τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και ενδίδει στις διαψεύσεις του Πούτιν, ο οποίος χθες επανέλαβε ότι δεν υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ.
hand1
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Αμβούργο ότι ο Τραμπ είχε «θετική χημεία» με τον Πούτιν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τη συζήτηση, που διήρκησε 2 ώρες και ένα τέταρτο, πιέζοντας τον Ρώσο ομόλογό του «για τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές του 2016» και είχαν μια έντονη συζήτηση σχετικά, εξήγησε ο Τίλερσον.
Ο Πούτιν έχει διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοιου είδους παρέμβαση και η Μόσχα έχει ζητήσει αποδείξεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Τραμπ δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς.
Ο Τίλερσον τόνισε ότι και οι δύο ηγέτες επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη το θέμα και να προχωρήσουν.
«Οι πρόεδροι σωστά επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από κάτι που πιθανόν να είναι απλώς μια δυσεπίλυτη διαφωνία αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.
Η δήλωση αυτή δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Δημοκρατικούς.
«Οι προσπάθειες παρέμβασης στην εκλογική μας διαδικασία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι ένα θέμα στο οποίο το “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” είναι αποδεκτό συμπέρασμα», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.
Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν στη δέσμευση «της μη παρέμβασης στις υποθέσεις των ΗΠΑ και της δημοκρατικής μας διαδικασίας καθώς και σε αυτές άλλων χωρών».
«Η ξεκάθαρη επιθυμία του Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία ήταν προφανής στη διάρκεια της συνάντησης», εκτίμησε ο Γουάις.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για πολύ ώρα το θέμα της Συρίας και μετά τη συνάντησή τους ανακοινώθηκε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ιορδανίας για την επιβολή εκεχειρείας στη νοτιοδυτική Συρία.
Η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν ήταν μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες συναντήσεις μεταξύ ηγετών εδώ και χρόνια.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν μπροστά στις κάμερες μέσω διερμηνέων και παρόντες τους υπουργούς των Εξωτερικών τους για έξι λεπτά, προτού συνεχίσουν τη συνάντησή τους μακριά από τις κάμερες.
trump putin3
Η συζήτηση διήρκησε πολύ περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί και κάποια στιγμή η Μελάνια Τραμπ μπήκε στην αίθουσα όπου βρίσκονταν για να τους παροτρύνει να ολοκληρώσουν, επεσήμανε ο Τίλερσον.
Στη συνέχεια Πούτιν και Τραμπ παρακολούθησαν μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες μια συναυλία, ενώ η Μελάνια κάθισε δίπλα στον Πούτιν στο δείπνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «καταπληκτική» την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η συνάντηση ήταν καταπληκτική», δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συναντώταν με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, πρόσθεσε ότι ελπίζει η χώρα του να μπορέσει να συνάψει γρήγορα μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.
«Εργαζόμαστε πάνω σε μια εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι πολύ μεγάλη, μια πολύ ισχυρή συμφωνία, καταπληκτική και για τις δύο χώρες», εξήγησε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνάντησης με τη Μέι.
«Πιστεύω ότι θα την έχουμε έτοιμη πολύ, πολύ γρήγορα», τόνισε.
Η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρι να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.
Παράλληλα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Λονδίνο, παρά την πολεμική που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το θέμα.
«Θα πάω στο Λονδίνο», είπε χαρακτηριστικά αν και μια τέτοια επίσκεψη ενδέχεται να προκαλέσει την οργή πολλών Βρετανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις