Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα καθυστερεί THN έκδοση ομολόγου

Στην αναζήτηση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος η Κυβέρνηση αναβάλει από ημέρα σε μέρα την δοκιμαστική έκδοση ομολόγου που έχει προγραμματιστεί να γίνει κάποια στιγμή μετά την δεύτερη αξιολόγηση.


Το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και η συνεχής διολίσθηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δείχνουν έδειξαν και χθες ότι όσο περνούν οι μέρες συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Χθες το πρωί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε ακόμη στο 5,17% από το 5,35% που διαπραγματεύονταν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το διετές έντοκο του δημοσίου βρίσκονταν στο 3,5% από 3,8% που βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα. Στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν χθες ότι αν η έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου για 4 δις ευρώ ανακοινώνονταν χθες και θα ολοκληρώνονταν σήμερα η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει επιτόκιο από 4,40 μέχρι και 4,50% δηλαδή είναι αρκετά χαμηλότερα από το 4,95% που είχε πετύχει η αρχική έκδοση του ομολόγου του 2014.

Η προοπτική όμως περαιτέρω καλυτέρευσης των όρων φαίνεται να διτηρεί την στάση αναμονής από την Κυβέρνηση που δεν αναμένεται ούτε και σήμερα να κάνει ανακοίνωση για έκδοση ομολόγου.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ανεπίσημα ότι αναμένεται μια καλύτερη διατύπωση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την έκθεση του ΔΝΤ που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που θα εγκριθεί κατ αρχήν για την Ελλάδα την Πέμπτη έχει μια βάση αλήθειας.

Ωστόσο η επανεπιβεβαίωση της μη βιωσιμότητας του χρέους έχει προεξοφληθεί από τις αγορές καθώς ανώτατα στελέχη του Ταμείου μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν έκρυψαν την θέση τους ότι και οι νέες δεσμεύσεις των ευρωπαίων δεν επαρκούν. Συνεπώς ήταν δεν δεδομένο ότι η έκθεση του Ταμείου θα ήταν αρνητική.

Από την άλλη η επικείμενη αναβάθμιση από την Standard & Poors μάλλον κατά μια βαθμίδα ( από Β- σε Β ) που αναμένεται ή εναλλακτικά την αναθεώρηση της αξιολόγησης από σταθερή σήμερα σε θετική έχει επίσης μιας έννοια. 

Τούτο διότι η S&P έχει σήμερα την υψηλότερη βαθμολογία στα ελληνικά ομόλογα (η Moody’s που μας αναβάθμισε τον Ιούνιο έχει δύο βαθμίδες χαμηλότερη αξιολόγηση) και οι αγορές ποντάρουν σε κρατικά ομόλογα με βάση την υψηλότερη βαθμολογία ενός από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης όπου περιλαμβάνεται και η Fitch. Και οι αναβάθμιση όμως της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι λίγο - πολύ προεξοφλημένη από τις αγορές.


Τίποτα δεν πιέζει

Ακόμη και αν το χρονικό παράθυρο για την απόπειρα εξόδου στις αγορές κλείνει σιγά σιγά αφού από τις αρχές Αυγούστου οι αγορές ατονούν λόγω των καλοκαιρινών διακοπών τίποτα δεν αποκλείει η δοκιμαστική έξοδος να γίνει το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ η Ελλάδα πλήρωσε χθες τα 2,1 δις ευρώ του τριετούς ομολόγου έκδοσης του Ιουλίου του 2014 μετά τα χρήματα της δόσης των 6,9 δις ευρώ που εκταμιεύτηκαν στις αρχές του μήνα από τον ESM ενώ διαθέτει και τα χρήματα ύψους 5,3 δις ευρώ για να καλύψει τις δόσεις του ΔΝΤ (περίπου 450 εκ ευρώ συνολικά) τα ομόλογα της ΕΚΤ (3,9 δις ευρώ) και τα 800 εκ ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει για τόκους.

Τα χρήματα της έκδοσης όποτε και αν γίνει θα μπούν σε ένα «κουμπαρά» ο οποίος με τις αυξημένες δόσεις που αναμένεται να πάρει από τον ESM μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 θα προστεθεί στα 9 δις ευρώ που θα δοθούν από το δάνειο των 86 δις ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μέχρι και το φθινόπωρο του 2019.

Συνεπώς η έξοδος στις αγορές όποτε και αν γίνει θα εξυπηρετεί μόνο τις εντυπώσεις και όχι την ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις