Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ο Tillerson θα παρουσιάσει στον Πόροσενκο την άποψη της σύγκρουσης στην Ουκρανία

© AP Photo / Pool/Carlos Barria Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Rex Tillerson στο αεροπλάνο. Φωτογραφία αρχείου

WASHINGTON, 5 Ιουλίου – RIA Novosti. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson κατά την επίσκεψη στο Κίεβο θα παρουσιάσει στις 9 Ιουλίου στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο την άποψη για τη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας και επίσης θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό, Δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τη Συμφωνία του Μινσκ και δεν  βλέπει δηλαδή εναλλακτική λύση.
‘Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη η καλύτερη επιλογή στην οποία θα συμφωνήσουν η Ρωσία και η Ουκρανία, το Μίνσκ είναι αυτό που έχουμε και υποστηρίζουμε πλήρως το Μινσκ, αλλά δεν αποκλείει άλλες επιλογές εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει δυνατότητα για την  επίτευξη του ίδιου σκοπού με τον καλύτερο τρόπο και θα γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία και την Ρωσία ‘- εξήγησε.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει  επιλογές που υποστηρίζουν την  ‘μορφή  Norman’ και των συμφωνιών  του Μινσκ.
‘Όλα τα μέλη’ νορμανδικής μορφής ‘- η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία – εξέφρασαν την επιθυμία να έχουν τέτοιο εταίρο όπως οι ΗΠΑ, στις διαπραγματεύσεις, όχι ως μέλος  της’ νορμανδικού μορφής ‘, αλλά ως υποστήριξη αυτής της μορφής,’ σήλωσε ο διπλωμάτης.
Μιλώντας για πιθανή ανάθεση του ειδικού αντιπροσώπου των Η.Π.Α. σε ‘μορφή Norman’, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχουν επιλογές όπου μπορούν να είναι χρήσιμες.
Σύμφωνα με τον επίσημο , ο  Tillerson προτίθεται να συζητήσει με Poroshenko ‘πλήρη βοήθεια’ των ΗΠΑ σχετικά με τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να παραδώσουν στο Κίεβο θανατηφόρα όπλο.
‘Εμείς δεν παραδίδουμε όπλα στην Ουκρανία, και δεν λάβαμε  ακόμα μια απόφαση να το πράξουμε’ – είπε.
Τον Ιούνιο του Κιέβου δήλωσε ότι αναμένεται  να υπογράψουν μέσα σε δύο-τρεις μήνες με τις ΗΠΑ τη συμφωνία σχετικά με τα όπλα. Όπως ανέφερε αργότερα ο Πόροσνενκο, η ομιλία για το θανατηφόρα όπλα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, οι αρχές αναμένουν παραδόσεις αμυντικών όπλων.
Το Κίεβο ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών του Donbass   την άνοιξη του 2014. Το ζήτημα της διευθέτησης της ενδοουκρανικής σύγκρουσης συζητείται, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων μιας μονάδας επαφής στο Μινσκ και σε μια «μορφή Norman» – από τα κράτη της Γερμανίας, της Ρωσίας, της  Ουκρανίας και της  Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις