Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ο Xi Jinping πηγαίνει σε μια διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία

© γραφείο φωτοχημικής Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας  Xi Jinping. Φωτογραφία αρχείου
BEIJING, 3 Ιουλίου – RIA Novosti, Zhanna Manukyan. 
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping πηγαίνει τη Δευτέρα στη Ρωσία για  διήμερη επίσημη  επίσκεψη, κατά την οποία οι πλευρές  θα υπογράψουν πολλές δεκάδες συμφωνίες για ποσό άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  καθορίζοντας  τους νέους σκοπούς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και θα δηλώσουν την  κοινή τους  θέση για τα σημαντικότερα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Η σημερινή επίσκεψη θα είναι  το έκτο ταξίδι στη Ρωσία για τον Xi Jinping ως προέδρου της Κίνας και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι η  21η. Σύμφωνα με το μήνυμα, του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Xi Jinping και ο Πρόεδρος Πούτιν θα διεξαγάγουν  διαπραγματεύσεις σε στενή δομή, για τις επίσημες διαπραγματεύσεις  θα συναντηθούν με  εκπροσώπους της Ρωσικής επιτροπής φιλίας,  της Ειρήνης  και της  ανάπτυξης, της Εταιρείας Ρωσικής-Κινεζικής φιλίας , θα πραγματοποιήσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου και θα παραστούν  επίσης στην  τελετή υπογραφής των  συμφωνιών. Προς τιμήν του Προέδρου της Κίνας  θα διοργανωθεί ένα ευπρόσδεκτο συμπόσιο. Εκτός αυτού, θα πραγματοποιηθεί και η ξεχωριστή συνάντηση με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Πολιτική ατζέντα
Ο βοηθός Γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων της Κίνας Li Huilai σε συνέντευξη Τύπου κατά την προετοιμασία  της επίσκεψης δήλωσε ότι  για τα κύρια αποτελέσματα της επίσκεψης θα υπογραφούν δυο κοινές δηλώσεις από τους αρχηγούς των κρατών.
‘Το πιο σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα της επίσκεψης θα είναι οι  δύο κοινές δηλώσεις, οι  οποίες θα υπογράψουν  και να δημοσιεύσουν τους  ηγέτες των δύο χωρών», – δήλωσε  σε ειδική ενημέρωση ο Li Huilai.
Όπως εξήγησε ο Κινέζος διπλωμάτης, η πρώτη δήλωση  θα αφορά διμερείς δεσμούς, που είναι το αναπτυξιακό σχέδιο για τις κινεζικές-ρωσικές σχέσεις και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Η δεύτερη δήλωση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αφορά διεθνή ζητήματα, όπου η Ρωσία και η Κίνα θα ορίσουν κοινή θέση για σημαντικά περιφερειακά και διεθνή προβλήματα.
Εκτός αυτού, τα μέρη θα εγκρίνουν επίσης το σχέδιο δράσης για το 2017-2020 στη συνθήκη  για τη καλή  γειτονία, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός  Εξωτερικών της Κίνας, ο πρόεδρος Xi Jinping και ο πρόεδρος Πούτιν θα προβούν σε λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα  διμερή  θέματα , σημαντικά διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, καθώς και θέματα που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον.
‘Τα μέρη  θα ορίσουν  τον  φορέα ανάπτυξης των κινεζικών-ρωσικών σχέσεων υπό νέες συνθήκες και θα θέσουν τους νέους στόχους … Είναι το έκτο ταξίδι του Xi Jinping στη Ρωσία ως Προέδρου  της Κίνας και η τρίτη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν από την αρχή τους έτους  που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της σταθερής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας υποστήριξης ‘- δήλωσε ο Li Huilai.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι χάρη στις προσπάθειες των δύο χωρών, η επερχόμενη επίσκεψη του προέδρου θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία, θα ανοίξει τη νέα σελίδα στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας με σφαιρική στρατηγική εταιρική σχέση και αλληλεπίδραση, καθώς και σταθερότητα και ευημερία στον κόσμο. Θα συμβάλει στη διατήρηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ερευνητικού ινστιτούτου των διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου  Tsinghua, Dahujeja, η στενή αλληλεπίδραση και ο συντονισμός μεταξύ της Ρωσίας  και της Κίνας έχουν τεράστια αξία για την εξασφάλιση παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας.
‘Στο ζήτημα της Συρίας, στην  καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και για την  ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία, η Κίνα και η Ρωσία ακολουθούν τις ίδιες ή παρόμοιες θέσεις . Ειδικά για το  πυρηνικό πρόβλημα της ΛΔΚ, οι δυο πλευρές  εξέφρασαν  με μεγάλη ακρίβεια τη διαφωνία τους στην  τοποθέτηση του Αμερικανικού πυραυλικού συστήματος  THAAD.  Η Κίνα και η Ρωσία υποστηρίζουν την στενή αλληλεπίδραση και τον συντονισμό που  έχουν τεράστια αξία για την εξασφάλιση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας », δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στο RIA Novosti.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Κίνα – μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών φέρουν επίσης την ξεχωριστή ευθύνη σε μια λύση μεγάλων διεθνών κρίσεων.
Η οικονομική ατζέντα
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Huali ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Xi Jinping, η Ρωσία και η Κίνα θα υπογράψουν περισσότερες από δώδεκα διακυβερνητικές συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου, της ενέργειας, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι εταιρείες   των δυο χωρών  θα ολοκληρώσουν   μερικές δεκάδες συμβάσεις αξίας περισσότερο από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας Wang Shouwen δήλωσε με τη σειρά του ότι το Υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υπογράψουν την κοινή δήλωση σχετικά με την  οικονομική  σκοπιμότητα της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης με την  Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.. Η παρούσα συμφωνία θα υπογραφεί στο πλαίσιο της συμφωνίας στην αντιστοίχιση πρωτοβουλία «μία ζώνη  ένας δρόμος» με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση,» πρόσθεσε.
Ο Πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Αντρέι Ντενίζοφ σε συνέντευξή του με  Ρώσους  δημοσιογράφους είπε επίσης ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
‘Αυτό το θέμα ενδιαφέρει επίσης τους Κινέζους εταίρους μας και εμάς, όλα τα απαραίτητα λόγια για την αξία και τις προοπτικές έχουν ήδη ειπωθεί, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών  πρέπει να συμφωνήσουμε τώρα για μια πραγματικότητα, για το πώς θα αναπτυχθεί … Και για εμάς και την Κίνα είναι Πολύ σημαντικό τι θα συμβεί σε αυτόν τον πολύ μεγάλο  ηπειρωτικό χώρο του σύγχρονου κόσμου ‘- είπε .
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Shouwen σημείωσε επίσης ότι η οικονομική συνεργασία και το εμπόριο μεταξύ των δύο μερών δείχνουν πρόσφατα μια τάση σταθερής ανάπτυξης.
‘Για τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά 26%, σημειώνοντας σημαντική αύξηση και αναμένουμε ότι φέτος ο κύκλος εργασιών των εμπορευμάτων θα ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια’ – δήλωσε ο  αναπληρωτής Επικεφαλής  του τμήματος εμπορίου της Κίνας.
Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, η Κίνα για επτά χρόνια παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και η Ρωσία είναι ο δέκατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ερευνητικού ινστιτούτου των διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου  Tsinghua, Dahujeja,, η επικείμενη επίσκεψη του Xi Jinping και τα οικονομικά του αποτελέσματα θα δώσουν ισχυρή υποστήριξη στην οικονομία της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.
‘Στις συνθήκες διατήρησης  και ενίσχυσης των  κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, η επίσκεψη του προέδρου Xi Jinping και τα προβλέψιμα  οικονομικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα δώσουν ισχυρή, πραγματική στήριξη στη ρωσική οικονομία, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις’ – δήλωσε στο  RIA Novosti ο εμπειρογνώμονας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ενόψει της αύξησης των τάσεων της  παγκοσμιοποίησης, η επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου  ηγέτη, καθώς και τα  επόμενα βήματα για την ενσωμάτωση της  πρωτοβουλίας ‘Μια ζώνη – ένας δρόμος’ με την  Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, είναι η πραγματική αντίσταση στις τάσεις της αντιπαγκοσμιοποίησης  φέρνοντας  νέα  θετική ενέργεια στις διεθνείς σχέσεις ενός νέου τύπου, πυρήνας του οποίου είναι το αμοιβαίο όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις