Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μακελειό σε στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ: Τους ανατίναξαν οι Ταλιμπάν – Τουλάχιστον 16 ΝΑΤΟϊκοί νεκροί – ΗΠΑ: «Η Ρωσία τους εξοπλίζει» (βίντεο)

Του Κώστα Κομποθέκρα
Μακελειό σε στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ η όποια έπεσε σε ενέδρα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στην περιοχή νότια της Kandahar. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στη στρατιωτική συνοδεία του ΝΑΤΟ «Resolute Support»
η οποία αργότερα εξέδωσε και ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την ώρα της επίθεσης και τους θανάτους των στρατιωτών του ΝΑΤΟ.
Η εξέλιξη αυτή θα δυναμιτίσει περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ πως η Ρωσία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε μια «βάση ταχείας αντίδρασης» των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή Shor Andam της περιοχής Daman.
Υποστήριξαν επίσης ότι 16 στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
«Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη-δεν γνωρίζουμε- τον επιβεβαιωμένο αριθμό των νεκρών» είπε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σε δήλωση του. Επιπλέον δεν διευκρίνισε  ούτε τις εθνικότητες των ατόμων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
Προφανώς η Συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση-σοκ.
«Γνωρίζουμε ότι όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του συνασπισμού και λαμβάνουν θεραπεία» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Kandahar, Zia Durrani, είπε ότι βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε όχημα γεμάτο εκρηκτικά πάνω στη στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ.
Συνολικά 13,459 στρατιώτες από 39 χώρες συμπεριλαμβανομένων 7.000 Αμερικανούς, αποτελούν την δύναμη του ΝΑΤΟ Resolute Support Mission (RSM).
Η αποστολή τους είναι κυρίως «εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλές» προς τις Αφγανικές δυνάμεις» όπως έχει πει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Τέλος Ιουνίου, ο Stoltenberg  ανακοίνωσε πως η Συμμαχία θα στείλει χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 4.000 Αμερικανών.
Μολονότι η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν έληξε επισήμως το 2014, στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν 10.0000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι βοηθούν τις ντόπιες δυνάμεις. Ο Νίκολσον ζήτησε πρόσφατα απ’ το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάπτυξη μερικών χιλιάδων ακόμη στρατιωτών στη χώρα.
Τι έχει προηγηθεί.
H Ουάσιγκτον «θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία», διεμήνυσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζιμ Μάτις μετά τους ισχυρισμούς κορυφαίου Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή ότι η Μόσχα «στέλνει όπλα» στους Ταλιμπάν.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάτις στην Καμπούλ ο επικεφαλής των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, είπε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να λαμβάνουν πληροφορίες γι’ αυτή [τη ρωσική] βοήθεια», προς τους μαχητές Ταλιμπάν.
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, τον οποίο ο Μάτις εγκωμίασε ως «έναν απ’ τους πιο έμπειρους αξιωματικούς μας στο πεδίο της μάχης κι έναν απ’ τους σοβαρότερους στρατηγικούς στοχαστές», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου της Washington Post για «την εισροή ρωσικών όπλων στο Αφγανιστάν, που εμφανίζονται στη συνέχεια στα χέρια των Ταλιμπάν».
Δεν είπε, βέβαια, τι σκοπεύει να κάνει το Πεντάγωνο «για να εμποδίσει τους Ρώσους να στέλνουν αυτά τα όπλα», αλλά τόνισε ότι «δεν αναιρεί την κατηγορία».
Νωρίτερα ένας ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχους, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Μόσχα χορηγεί οπλοπολυβόλα κι άλλα όπλα όπλα στους Ταλιμπάν.
Όταν τέθηκε το θέμα στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα χειριστεί το ζήτημα διπλωματικά με τη Μόσχα, αλλά «θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, όπου αυτό που κάνουν αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο ή αρνούνται την κυριαρχία άλλων κρατών.»
«Τυχόν διοχέτευση όπλων εδώ από ξένη χώρα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», προειδοποίησε ο Μάτις, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Γκάνι και τους υπουργούς του, μετά την αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν που διέταξε το Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι Ρώσοι φαίνεται ότι επιλέγουν να είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές μας σε αρκετές περιοχές», είπε ο Μάτις.
«Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε στο πλευρό του Αφγανιστάν κατά της τρομοκρατίας και εκείνων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη νόμιμη, αναγνωρισμένη απ’ τον ΟΗΕ, κυβέρνηση της χώρας», πρόσθεσε.
Η συνάντησή του με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι έγινε λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας του Αφγανιστάν μετά το μακελειό με τους άνω των 140 νεκρούς σε στρατιωτική βάση.
Μόσχα: «αιτιάσεις ανάξιες σχολιασμού»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους Ταλιμπάν, με τη Μόσχα να απορρίπτει ως «ανάξιες σχολιασμού» τις αιτιάσεις, που αποβλέπουν, όπως λέει το υπουργείο Εξωτερικών, στο να συγκαλύψουν «την αποτυχία της αμερικανικής στρατιωτικής και πολιτικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν.»
Η Μόσχα διατηρεί επαφές με αξιωματούχους των Ταλιμπάν για να προωθήσει, όπως λέει, τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ χθες επανέλαβε τη βούλησή της να συνδράμει την πολιτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, μετά τη φονική επίθεση των Ταλιμπάν στη στρατιωτική βάση.
Μακελειό σε στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ: Τους ανατίναξαν οι Ταλιμπάν – Τουλάχιστον 16 ΝΑΤΟϊκοί νεκροί – ΗΠΑ: «Η Ρωσία τους εξοπλίζει» (βίντεο) - Εικόνα0
Μακελειό σε στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ: Τους ανατίναξαν οι Ταλιμπάν – Τουλάχιστον 16 ΝΑΤΟϊκοί νεκροί – ΗΠΑ: «Η Ρωσία τους εξοπλίζει» (βίντεο) - Εικόνα1
Μακελειό σε στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ: Τους ανατίναξαν οι Ταλιμπάν – Τουλάχιστον 16 ΝΑΤΟϊκοί νεκροί – ΗΠΑ: «Η Ρωσία τους εξοπλίζει» (βίντεο) - Εικόνα2
Μακελειό σε στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ: Τους ανατίναξαν οι Ταλιμπάν – Τουλάχιστον 16 ΝΑΤΟϊκοί νεκροί – ΗΠΑ: «Η Ρωσία τους εξοπλίζει» (βίντεο) - Εικόνα3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις