Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

865 ΤΕΝΕΦ: "ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΛΑΘΗ" (PHOTOS & VIDEO)

Το 865 ΤΕΝΕΦ είναι μια «πολύ ειδική» μονάδα. Οι άνδρες του προέρχονται από το Σώμα Εφοδιασμού – Μεταφορών όμως
λειτουργούν με πρότυπα μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων σε πειθαρχία και νοοτροπία. Είναι μάλιστα η μοναδική μονάδα εκτός των Ειδικών Δυνάμεων που το προσωπικό της δικαιούται να φέρει τον πράσινο μπερέ!
Γι αυτό πέραν από τις τυπικές παρουσιάσεις για το έργο μιας μονάδας, οι Ρίπτες – Συσκευαστές του ΤΕΝΕΦ αλλά και του ΛΕΑΚ της ΣΧΑΛ (τόσο οι στρατεύσιμοι όσο και τα στελέχη) είναι άνδρες με ιδιαίτερα καθήκοντα που ενέχουν ευθύνη και δεν επιτρέπεται κανένα λάθος.
Το λάθος είναι αυτό που θα μετρήσει τη διαφορά μεταξύ ΖΩΗΣ και ΘΑΝΑΤΟΥ ή μεταξύ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ και ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ με την απώλεια υλικού που κοστίζει από μερικές χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια ευρώ!
Κοντά λοιπόν σε όσους εκτελούν αυτή τη δύσκολη αποστολή βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, με σκοπό να ενημερωθεί για τις τρέχουσες δραστηριότητες, καθώς και τις προκλήσεις και τους στόχους του.
Το 865 ΤΕΝΕΦ έχει ως αποστολή τη συσκευασία και ρίψη από αεροσκάφη C-130, υλικών και εφοδίων, τη συσκευασία και αγκίστρωση υλικών και εφοδίων για μεταφορά τους ως εξωτερικού φορτίου από ελικόπτερα, καθώς και τη συσκευασία αλεξιπτώτων φόρτου και επισκευή παντός τύπου αλεξιπτώτου προσωπικού και φόρτου. Σύμφωνα με το ΓΕΣ διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα της Μονάδας, η άριστη εκπαίδευση και το εξαιρετικό ηθικό του προσωπικού.

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ

Σήμερα το 865 ΤΕΝΕΦ έχει ως αποστολή την υποστήριξη από πλευράς ΔΜ όλων των μονάδων του ΕΣ και ενεργεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί σε όλο το μήκος και το πλάτος του θεάτρου επιχειρήσεων. Άλλωστε βασικό κριτήριο των σύγχρονων Ένοπλων Δυνάμεων είναι η άμεση μεταφορά δυνάμεων υλικών και μέσων ΌΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ απαιτηθεί.
Αυτήν την αποστολή εκτελεί το 865 ΤΕΝΕΦ σε συνεργασία με την 356 ΜΤΜ της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελώντας τη ρίψη εφοδίων και υλικών από α/φη με τη χρήση αλεξιπτώτων είτε μεταφέροντας αυτά τα υλικά ως εξωτερικά φορτία από ελικόπτερα CH-47DG και UH-1H της Αεροπορίας Στρατού.
Η έδρα της μονάδας στην 112 Πτέρυγα Μάχης εξασφαλίζει την εγγύτητα με τον στόλο των μεταγωγικών C-130B/H Hercules της ΠΑ που αποτελούν και τα πρωταρχικά μέσα μεταφοράς βαρέων εφοδίων που ρίπτονται με αλεξίπτωτα.
Το ΤΕΝΕΦ είναι η μονάδα που εξειδικεύεται στην συσκευασία των αλεξιπτώτων φόρτου τα οποία έχουν σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις θόλου ενώ χρησιμοποιούνται αρκετοί διαφορετικοί τύποι ανάλογα με το βάρος του φορτίου που προορίζεται για ρίψη από αεροσκάφος. Αυτό ενδέχεται να είναι από μεμονωμένα κιβώτια εφοδίων και πυρομαχικών μέχρι ολόκληρες παλέτες που μπορεί να μεταφέρουν ακόμη και οχήματα!
Απόλυτος στόχος φυσικά είναι το φορτίο να φτάσει.. άθικτο στο έδαφος κάτι που προϋποθέτει απόλυτη εξειδίκευση για τη σωστή διαδικασία συσκευασίας αλεξιπτώτου και πρόσδεσης σε ειδική παλέτα ρίψης όσο και στην ίδια τη διαδικασία της ρίψης που πρέπει να γίνει απόλυτα σωστά καθώς από την επιτυχία της επηρεάζεται και η ασφάλεια όχι μόνο του φορτίου αλλά και του πτητικού μέσου με το πλήρωμα του.

Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ «ΕΙΔΙΚΟΥΣ»

Το σύνολο του προσωπικού του ΤΕΝΕΦ εκπαιδεύεται στη ΣΧΑΛ λαμβάνοντας τις πτέρυγες του Αλεξιπτωτιστή μετά το πέρας της εκπαίδευσης 6 εβδομάδων στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ).
Οι πτέρυγες του Αλεξιπτωτιστή συμπληρώνονται στη συνέχεια με αυτές του (Ρίπτη – Συσκευαστή) / (Rigger) και φέρονται με υπερηφάνεια στην αριστερή πλευρά της στολής παραλλαγής στο ύψος του στήθους! Οι Συσκευαστές – Ρίπτες ξεχωρίζουν για την όρεξη που έχουν για δουλειά, ομαδικό πνεύμα, ικανότητα συνεργασίας και ταχείας απορρόφησης γνώσεων σε ένα πειθαρχημένο περιβάλλον που τους ανταμείβει με διάκριση μεταξύ άλλων μονάδων και μοναδικές εμπειρίες στην καριέρα τους.
Σε αντίθεση με προγενέστερες εποχές, η μείωση της θητείας είχε ως δυστυχώς ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι στρατεύσιμοι συσκευαστές – ρίπτες. Το κενό σταδιακά καλύφθηκε με αύξηση της αναλογίας με στελέχη προερχόμενα από το θεσμό των ΕΠΟΠ.
Η μετατροπή σε ημί -επαγγελματικό σχήμα εξασφάλισε μεν μεγαλύτερη εμπειρία που αποκτά το στέλεχος με τα χρόνια σε μια απόλυτα εξειδικευμένη ειδικότητα, όπως αυτή της συσκευασίας – επισκευής αλεξιπτώτων. Από την άλλη μεριά όμως οι υψηλές απαιτήσεις που έχει η διαδικασία συσκευασίας, επιβάλλουν τη συνεχή ενίσχυση – ανανέωση του προσωπικού η οποία πολλές φορές δεν είναι εύκολη όπως παλαιότερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται ιδιαίτερη επιμονή ενώ το περιθώριο λάθους είναι μηδαμινό. Για το λόγο αυτό μονάδες όπως η συγκεκριμένη πρέπει να έχουν επάρκεια επάνδρωσης, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες αλλά παράλληλα να διευκολύνεται και το έργο του προσωπικού που καλείται να τις φέρει εις πέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις