Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Πώς ο ιμάμης του Ριπόλ δημιούργησε τον πυρήνα των μακελάρηδων της Βαρκελώνης [εικόνες]

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ολόκληρη η Ισπανία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής, αλλά ειδικά στο Ριπόλ, μια κωμόπολη στους πρόποδες των
Πυρηναίων σε μικρή απόσταση από τα γαλλικά σύνορα, οι κάτοικοι δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν την αποκάλυψη ότι πολλοί από τους τζιχαντιστές ζούσαν ανάμεσά τους.
Οι αρχές θεωρούν ότι ταυτοποίησαν και τα 12 μέλη του πυρήνα: οι πέντε σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά, άλλοι δύο πιστεύεται ότι ανατινάχθηκαν κατά λάθος, τέσσερις έχουν συλληφθεί και ένας διαφεύγει.
Κι εκείνο που προκύπτει είναι ότι τα μέλη του πυρήνα γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι σ’ αυτήν ακριβώς την κωμόπολη των 11.000 ψυχών, εκεί έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο, εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκαν κι επέλεξαν το δρόμο της μισαλλοδοξίας και της τρομοκρατίας.
Η αστυνομία αναζητεί απεγνωσμένα τον πρώην ιμάμη του Ριπόλ, Αμπντελμπακί Ες Σάτι, έναν άνδρα ηλικίας 44 ετών, πατέρα, που εξαφανίστηκε από την περασμένη εβδομάδα και διέφυγε στο Μαρόκο, όπως πιστεύουν μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της κωμόπολης.
Ο ιμάμης του Ριπόλ και καθοδηγητής, όπως πιστεύουν οι αρχές, του τρομοκρατικού πυρήνα, Αμπντελμπακί Ες Σάτι
Το ζητούμενο για τις αρχές είναι αν ο Ες Σάτι κατάφερε να ταξιδέψει μακρύτερα από το Αλκανάρ, κάπου 230 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπου ζούσε προτού μετακομίσει στο Ριπόλ, κι όπου μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα είχαν στήσει γιάφκα και εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών σε εγκαταλελειμένο σπίτι.
Αν και δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο Ες Σάτι διεδραμάτισε ενεργό ρόλο στα χτυπήματα στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας επέδραμαν στο σπίτι του στο Ριπόλ και το έκαναν φύλλο και φτερό. Πήραν μάλιστα μαζί τους αντικείμενα, που μπορεί να έχουν ίχνη DNA και τα περνούν από το μικροσκόπιο για να διαπιστώσουν κατά πόσον ο ιμάμης ήταν το ένα από τα δύο άτομα που σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη στη γιάφκα τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη.
Οι τρομοκράτες είχαν αποθηκεύσει στο σπίτι 100 φιάλες βουτανίου, ενώ βρέθηκαν και ίχνη τριπεροξειδίου τριακετόνης, μιας εκρηκτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια σε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.
Ο πυρήνας προσπαθούσε είτε να κατασκευάσει μια βόμβα τεράστιας ισχύος – με στόχο, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, την Sagrada Familia, τον καθεδρικό της Βαρκελώνης που φέρει την υπογραφή του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudí- είτε μικρότερες βόμβες, που θα τοποθετούσαν σε τρία φορτηγάκια που είχαν νοικιάσει.
Η πρόωρη έκρηξη φαίνεται ότι ανάγκασε μέλη του πυρήνα να εξαπολύσουν μια σειρά επιθέσεων χρησιμοποιώντας ένα από τα φορτηγάκια στη Βαρκελώνη κι ένα μπλε Audi A3 στην Καμπρίλ, καθώς και μαχαίρια και ένα τσεκούρι.
Ποιος είναι ο ιμάμης
Ο Ες Σάτι φαίνεται ότι είναι ο μοναδικός από τους υπόπτους που το όνομά του βρισκόταν στο ραντάρ των υπηρεσιών ασφαλείας. Είχε εκτίσει ποινή τετραετούς φυλάκισης στην Καστεγιόν της Βαλένθια για λαθρεμπόριο χασίας και πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη φυλακή γνώρισε τον Ρασίντ Αγκλίφ, που εκτίει ποινή 18ετούς κάθειρξης για τη συμμετοχή του στις βομβιστικές επιθέσεις τον Μάρτιο του 2004 στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, που προκάλεσαν το θάνατο 192 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 2.000.
Το διαμέρισμα του Ες Σάτι στο Ριπόλ
Το όνομα του Ες Σάτι εμφανίστηκε και σε μια έκθεση που συντάχθηκε μετά τη σύλληψη πέντε ατόμων στο Vilanova i la Geltrú, νότια της Βαρκελώνης για στρατολόγηση νεαρών για να πολεμήσουν στο Ιράκ.
Ο Ες Σάτι μετακόμισε προ διετίας στο Ριπόλ κι έγινε ο ιμάμης ενός εκ των δύο τεμενών της πόλης. Ο συγκάτοικός του ανέφερε στις αρχές ότι ο Ες Σάτι αναχώρησε την περασμένη Τρίτη κι ότι όπως του είχε πει θα πήγαινε στο Μαρόκο για τρίμηνες διακοπές.
Τα μέλη του πυρήνα που έχουν στο μεταξύ ταυτοποιηθεί είναι:
-ο 17χρονος Μούσα Ουκαμπίρ
-ο 18χρονος Σαϊντ Αλάα
-και ο 24χρονος Μοχάμεντ Χισάμι, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς, όπως και οι επόμενοι δύο:
-ο ηλικίας 21 ετών αδελφός του Ομάρ Χισάμι
-ο 19χρονος Χουσαϊν Αμπουγιακούμπ
-διαφεύγει ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει συγγενική σχέση με τον Χουσαϊν.
Όλοι τους μεγάλωσαν στο Ριπόλ εκτός από τον Αλάα, που προέρχεται από την γειτονική κωμόπολη Ribes de Freser.
Οι συλληφθέντες είναι ο 27χρονος αδελφός του Μούσα Ουκαμπίρ, Ντρις, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία όταν κυκλοφόρησε το όνομά του στα ΜΜΕ, ο αδελφός του Αλάα, ο 30χρονος Σαλχ ελ Καρίμπ και ο μοναδικός επιζών της έκρηξης στη γιάφκα, Μοχάμεντ Χουλι Χεμλάλ.
Ο πυρήνας των τζιχαντιστών του Ριπόλ
Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα σ’ ολόκληρη τη βορειοανατολική Ισπανία εντείνοντας το ανθρωποκυνηγητό για τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ
Την ίδια ώρα οι γαλλικές αρχές ενέτειναν τους μεθοριακούς ελέγχους στη μεθόριο με την Ισπανία. Οι ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατάφερε να περάσει στη Γαλλία ο Αμπουγιακούμπ , ο οποίος πιστεύεται ότι οδηγούσε το λευκό φορτηγάκι που έσπειρε τον θάνατο στη Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 130. Ο Αμπουγιακούμπ πιστεύεται ότι διέφυγε πεζή μετά την επίθεση στους παράδρομους της Λας Ράμπλας κι ότι στη συνέχεια άρπαξε ένα αυτοκίνητο, μαχαίρωσε θανάσιμα τον οδηγό του και διέφυγε. Η μητέρα του Αμπουγιακούμπ, Γκάνο Γκαανίμι, απηύθυνε έκκληση στο γιο της να παραδοθεί στις αρχές.
Οι υπεύθυνοι του πρώην τεμένους του Ες Σάτι καταδίκασαν χθες τις τρομοκρατκές επιθέσεις, ενώ το Σάββατο συγγενείς των δραστών και μέλη της μαροκινής κοινότητας του Ριπόλ έκαναν πορεία στο κέντρο της κωμόπολης αρνούμενοι ότι γνώριζαν ο,τιδήποτε για τα δολοφονικά σχέδια των παιδιών και των αδελφών τους.
«Δεν ξέρω τι έγινε, δεν ξέρω τι να πω. Γιοι μου είναι, αλλά δείτε τι κακό προξένησαν», είπε ο Χεσάμι Γκάσι, πατέρας του Μοχάμεντ και του Ομάρ Χισάμι. «Ο ιμάμης πρέπει να τους φύτεψε αυτές τις ιδέες στο μυαλό. Ήταν καλά παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις