Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

«Λόκατζηες» ΟΙ μισοί αστυνομικοί της Τροχαίας

Μόνο έτσι μπορούν να δικαιολογηθούν...
Του Χαράλαμπου Ζάκου
Ακούμε καθημερινά για τις εκστρατείες της Αστυνομίας για μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, για πρόληψη και ασφάλεια οδηγών και πεζών.

Την ίδια στιγμή που οδηγάς, και ακούς από το ραδιόφωνο τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας να μιλά για όλα αυτά που η Τροχαία προειδοποιεί, και ειδικά για την πρόληψη, βλέπεις ένα της Τροχαίας να κρύβεται πίσω από ένα δέντρο, πάσσαλο ή ότι άλλο μπορεί να τον κάνει “αόρατο” ώστε να “πιάσει” τους παρανομούντες οδηγούς.
Προχωράς πιο κάτω, βλέπεις ένα περιπολικό, το οποίο βρίσκεται πάντα σε στροφή σε κάποια κατηφόρα με τον αστυνομικό να στοχεύει με το ραντάρ τους οδηγούς, αφού όπως είναι γνωστό το όχημα σου, έστω και με τον “αυτόματο πιλότο”, στην κατηφόρα θα πάει 121 km/h και έτσι θα μπορέσει ο άνθρωπος να κάμει την δουλειά του εκδίδοντας σου το πρόστιμο για την παρανομία που διέπραξες.
Και ενώ αφήνεις πίσω τον αυτοκινητόδρομο και φτάνεις εντός πόλης, βλέπεις ακόμη ένα περιπολικό, το οποίο κρύβεται σε κάποια κεντρική οδό, περιμένοντας κάποιον οδηγό να στρίψει σε πάροδο που απαγορεύεται ώστε να τον “γράψει”.

Πρόληψη ή έσοδα για αστυνομία και τοπικές αρχές;
Όλα τα πιο πάνω δεν τα έχω δει μόνο εγώ αλλά και αρκετοί άλλοι οδηγοί οι οποίοι χαμογελούν κάθε φορά με τα χάλια μας. “Λοκατζήες” αστυνομικοί, οι οποίοι θα σκεφτούν τα πάντα ώστε να κρυφτούν για να σε “πιάσουν” μη προσπαθώντας να προλάβουν το κακό αλλά προτιμούν να βρίσκονται εκεί απλά για να σε δουν και να σε τιμωρήσουν...
Απ' ότι φαίνεται, τα έσοδα από τα πρόστιμα είναι πιο αναγκαία από την ηθική και ορθή αστυνόμευση. Απ' ότι φαίνεται το χρήμα εξαφανίζει κάθε έννοια πρόληψης και ασφάλειας των οδηγών.
Το να υπάρχουν αστυνομικοί σε στιλ “κάλυψη-απόκρυψη”, με σβηστούς φάρους το βράδυ και οι οποίοι μόλις πιάσουν το “λαβράκι” τρέχουν με μανία στη μέση του δρόμου για να το σταματήσουν ώστε να εκπληρώσουν το σκοπό της ημέρας, δεν το λες πρόληψη αλλά κάτι άλλο.
Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από αυτά τα φαινόμενα. Ωστόσο, τι θα γίνει άραγε, αν κάποιος οδηγός που τρέχει 121km/h, δεν αντιληφθεί έγκαιρα τον αστυνομικό που βρίσκεται στην μέση του δρόμου για να τον σταματήσει με αποτέλεσμα να τον κτυπήσει και να τον σκοτώσει, ενώ παράλληλα να διατρέχουν και θανατηφόρο κίνδυνο και όλοι οι άλλοι οδηγοί που κινούνται στο σημείο;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αυτών των πρακτικών μετά; Ή θα μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό ενώ δεν είναι;
Εκεί στο Αρχηγείο θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι πραγματικά σημαίνει η λέξη “πρόληψη”. Η τροχαία θα έπρεπε να βρίσκεται σε επικίνδυνα σημεία και όχι σε θέσεις-κλειδιά για πολλά πρόστιμα.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν μειώνουν τα θανατηφόρα, αλλά γεμίζουν τα ταμεία της κάθε τοπικής αρχής.
Τελικά κύριοι τι επιλέγετε; Το χρήμα ή την πραγματική πρόληψη;
ΥΓ: Επειδή ποτέ δεν είναι καλό να ισοπεδώνεις τα πάντα, υπάρχουν σίγουρα αστυνομικοί οι οποίοι κάνουν σωστά την δουλειά τους, ωστόσο, τέτοια φαινόμενα τα οποία η Διεύθυνση της Αστυνομίας αποδέχεται και είναι ευρέως γνωστά, αφαιρούν την προσπάθεια όσων πραγματικά πασχίζουν για σωστή πρόληψη και αστυνόμευση των δρόμων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις