Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Κινδυνεύει η καλλιέργεια σταφίδας…!


Κινδυνεύει η καλλιέργεια σταφίδας…!

Γιατί κινδυνεύει η καλλιέργεια σταφίδας στην Ελλάδα;

Προειδοποιούν οι σταφιδοπαραγωγοί!

 


Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, η τιμή/κιλό της οποίας την τελευταία τριετία αυξάνει σημαντικά και φέτος αναμένεται να κινηθεί σε 1 ευρώ και πλέον, έκρουσε ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος.
Τόνισε: «Η κλιματική αλλαγή δεν ευνοεί την καλλιέργεια, αλλά με τον Θεό δεν μπορούμε να τα βάλουμε». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι παραγωγοί μπορούν να στηριχθούν και να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, με την ένταξη του προϊόντος στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπέλων, ώστε να ενισχυθούν και να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις. Επίσης, ζήτησε να βρεθεί λύση για τις ανακτήσεις στους υγιείς συνεταιρισμούς (παλιές επιδοτήσεις που ζητάει την επιστροφή τους η ΕΕ), καθώς και για τις μισθωμένες εκτάσεις που χάνουν τις επιδοτήσεις για πέντε χρόνια (πχ ο πατέρας, όταν ενοικιάζει στο παιδί του ή σε τρίτο, το κτήμα για καλλιέργεια, χάνεται η επιδότηση). Το χαμένο ποσό για την Αιγιάλεια υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ/έτος, όπως αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, με την κορινθιακή σταφίδα υπολογίζεται ότι απασχολούνται πανελλαδικά 17.000 οικογένειες και καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα σε Κόριθνο, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και Ζάκυνθο, όταν προ 15ετίας, ο αριθμός τους υπερέβαινε τα 150.000 στρέμματα. Η ετήσια παραγωγή στην Ελλάδα κυμαίνεται σε 18-24.000 τόνους και η απόδοση ανά στρέμμα υπολογίζεται σε κατά μέσο όρο 350-500 κιλά.
Σχετικά με την τιμή της σταφίδας, ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι την τελευταία τριετία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και από 0,75 ευρώ το 2015, έφτασε στα 0,90 ευρώ πέρυσι και φέτος θα ξεπεράσει το 1 ευρώ. Σημειώνεται ότι η σταφίδα είναι εξαγώγιμο προϊόν και -σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο- η ελληνική αγορά δεν απορροφά ούτε το 2% της συνολικής παραγωγής. Όμως, όπως επισήμανε ο ίδιος, οι εξαγωγές της παραγωγής εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος και, παρά τον διεθνή ανταγωνισμό, ανοίγονται νέες αγορές. Αγγλία, Ολλανδία, Αυστρία και Γαλλία, αλλά και ΗΠΑ, Ρωσία, Αυστραλία και Καναδάς, είναι μερικές από τις συνολικά 40 παγκοσμίως αγορές εξαγωγής της ελληνικής σταφίδας. Το κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια σταφίδας είναι πολύ υψηλό. Πρόκειται για ευαίσθητο προϊόν και ο παραγωγός 10 μήνες τον χρόνο πρέπει να «βρίσκεται επί ποδός στο χωράφι».
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις