Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Το Αρματαγωγό ΣΥΡΟΣ μουσείο στις ΗΠΑ και η πιο δραματική αποστολή του

Το αρματαγωγό ΣΥΡΟΣ του ΠΝ βρίσκεται από το 2000 στις ΗΠΑ κι έχει μετατραπεί σε μουσείο.Το 2000 αποκτήθηκε από σύλλογο Αμερικανών Βετεράνων που είχαν
υπηρετήσει σε αρματαγωγό . Με τη βοήθεια του Π.Ν. και της Αμερικανικής πρεσβείας κατόρθωσαν να πλεύσουν με αυτό στις ΗΠΑ. Το πλοίο αποτελεί πλοίο-μουσείο στο Έβανσβιλ της Ιντιάνα της μακρινής αυτής χώρας.
Στην ιστοσελίδα cyclades24.gr η Υποπλοίαρχος(ε.α.) Ουρανία Πανταζίδου Π.Ν. μας θυμίζει την πιο δύσκολη και δραματική αποστολή που είχε αναλάβει το πλήρωμα του Αρματαγωγού Σύρος. Την έρευνα διάσωση στο ναυάγιο της Φαλκονέρας…
<<Θα ήταν 1 το μεσημέρι. Τη Σαραντάκη άρχισαν να την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της και να αφήνει σιγά-σιγά το κασόνι. Προσπάθησα να την κρατάω με το ένα χέρι μου. Μια φορά την πήρε το κύμα και την πρόλαβα. Προσπαθήσαμε με τον Κουρκουνάκη να την βάλουμε μέσα στο κασόνι αλλά δεν μπορέσαμε. Την επόμενη φορά το κύμα την πήρε, σε απόσταση 1 μέτρο από εμάς την είδαμε να χάνεται …Μια ώρα μετά μας βρήκε το αρματαγωγό το “Σύρος” και μας περισυνέλεξε… Μέσα στο αρματαγωγό οι διασωθέντες τουρτουρίζουν από το κρύο παρότι είναι σκεπασμένοι με κουβέρτες και οι ναύτες τους φροντίζουν>>. (Χανιώτικα Νέα)
Μνήμες επιζώντος που μας γυρνούν πίσω στο χρόνο, στο Δεκέμβριο του 1966, όταν το πλοίο ΄΄Ηράκλειο΄΄ναυάγησε στη Φαλκονέρα (ακατοίκητη βραχονησίδα του Μυρτώου πελάγους).
Όλη τη νύχτα οι ναυαγοί έμειναν αβοήθητοι να κολυμπάνε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, βλέποντας δίπλα τους να πεθαίνουν όσοι δεν άντεξαν την πολύωρη προσπάθεια παραμονής στην επιφάνεια… Λέγεται ότι 241 άτομα έχασαν τη ζωή τους τότε.
Το αρματαγωγό «Σύρος IV/ L-144» λαμβάνει σήμα στις 06.02 για να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης και στις 12.15 το μεσημέρι , φτάνοντας στην περιοχή , εντόπισε και περισυνέλεξε έναν άνδρα, ο οποίος όμως διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός. Λίγο αργότερα, στις 12.30 το πλοίο εντόπισε τρεις άνδρες ζωντανούς τους οποίους και περισυνέλεξε μέσα σε 20 λεπτά της ώρας (Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ).
Ποιο ήταν το Α/Γ ΣΥΡΟΣ
Το Α/Γ ΣΥΡΟΣ κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘USA – Philadelphia Navy Yard, Philadelphia, Pa’ και καθελκύστηκε το 1942. Ελαβε μέρος στον Β΄ΠΠ, στους πολέμους της Κορέας ,του Βιετνάμ, στη Νορμανδία κ.α.. Στις 29 Μαίου 1964 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας και εντάχθηκε στη δύναμη του Στολίσκου των πλοίων αποβάσεως. Παροπλίστηκε το 1993.
Το 2000 αποκτήθηκε από σύλλογο Αμερικανών Βετεράνων που είχαν υπηρετήσει σε αρματαγωγό . Με τη βοήθεια του Π.Ν. και της Αμερικανικής πρεσβείας κατόρθωσαν να πλεύσουν με αυτό στις ΗΠΑ. Το πλοίο αποτελεί πλοίο-μουσείο στο Έβανσβιλ της Ιντιάνα της μακρινής αυτής χώρας.
Με το ίδιο όνομα (ΣΥΡΟΣ) υπήρξαν επίσης μια Ατμοημιολία (1862-1975), ένα μεταγωγικό του Εμπορικού Ναυτικού (επίτακτο του 1941) και ένα ναρκαλιευτικό (1945-1952). 
Με εκτίμηση
Υποπλοίαρχος(ε.α.)
Ουρανία Πανταζίδου Π.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις