Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Εξελίξεις στο Κυπριακό: Αποσύρει στρατεύματα από τα κατεχόμενα ο Ερντογάν;

Σάλος στην Τουρκία με τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου
Εκνευρισμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις τάξεις του τουρκικού στρατού και στα
κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιτίας κινήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ο σκεπτικισμός προκλήθηκε όταν ο Αρχηγός του τουρκικού στρατού αποφάσισε να διορίσει έναν υποστράτηγο (αντί αντιστράτηγου, όπως ίσχυε στο παρελθόν) ως επικεφαλής της «Τουρκικής Ειρηνευτικής Δύναμης στην ΤΔΒΚ», δηλαδή του κατοχικού στρατού. Αμέσως ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με μερίδα βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού-κεμαλικού κόμματος να μιλάει για υποβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των τουρκικών δυνάμεων.
Σφοδρότερη ήταν η κριτική των εθνικιστών, με την εφημερίδα γνωστή για τις θεωρίες συνωμοσίας που έχει δημιουργήσει περί «κατάκτησης τουρκικών νησίδων από την Ελλάδα μετά το 2004» να αναρωτιέται, σε άρθρο της την Δευτέρα, εάν η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσύρει κρυφά στρατεύματά της από την Κύπρο. Η συγκεκριμένη εφημερίδα, που θέλει να προβάλλει τον Ερντογάν ως «ενδοτικό» απέναντι στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε άρθρο με τίτλο: «Το ΑΚΡ αποσύρει σιωπηλά στρατό από την Κύπρο;»
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει περισσότερες πληροφορίες για μετακίνηση στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο προς την τουρκική ενδοχώρα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, οι τουρκικές λασπολογίες δεν ανακυκλώνονται χωρίς λόγο, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένες με την πορεία της κατάστασης του Κυπριακού. Μόλις χθες, οι τουρκικές αρχές κατοχής δεν έδωσαν φέτος- για κάτι που συνέβαινε από το 2004- άδεια για την τέλεση Εσπερινού και Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου.
Η κίνηση αυτή ήρθε ως «απάντηση» στις ανακοινώσεις TOTAL και Exxon Mobil για τα πρώτα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ σε ό,τι αφορά το έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο τετραμερούς υπουργικής διάσκεψης στις 5 Δεκεμβρίου, στη Λευκωσία, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις