Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ποιοι μιλούν για ρωσικό Βιετνάμ στη Συρία- Μεγάλες οι απώλειες στρατευμάτων

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που έκανε λόγο για αύξηση των απωλειών μεταξύ των Ρώσων που πολεμούν στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς το «ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Reuters επιχειρεί να δυσφημίσει με κάθε τρόπο τη (στρατιωτική) επιχείρηση της Ρωσίας που στοχεύει στην καταστροφή των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και την επιστροφή της ειρήνης στη Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο βασίζεται σε αναφορές από τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων αλλά και σε δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, υποστηρίζεται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες και ιδιώτες φρουροί ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους στη Συρία είναι τουλάχιστον 40, αριθμός πολύ υψηλότερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί από επίσημες πηγές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, φέτος έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Συρία μόνο δέκα Ρώσοι στρατιώτες.
Οι περισσότεροι από τους θανάτους που ανέφερε το Reuters έχουν επιβεβαιωθεί από περισσότερα του ενός πρόσωπα – συνήθως από ανθρώπους που γνώριζαν τα θύματα ή ντόπιους αξιωματούχους. Σε εννιά περιπτώσεις το πρακτορείο επιβεβαίωσε μέσω άλλης πηγής θανάτους που είχαν ανακοινωθεί από τοπικά μέσα ενημέρωσης ή από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ασυμφωνίες αυτές εξηγούνται εν μέρει από το γεγονός ότι η Ρωσία δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι ιδιώτες πολεμούν στη Συρία στο πλευρό του Στρατού. Η παρουσία τους στη Συρία θα αποτελούσε παραβίαση της απαγόρευσης που ισχύει για τους πολίτες να πολεμούν στο εξωτερικό ως μισθοφόροι.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι Ρώσοι πολίτες που πολεμούν στη Συρία είναι εθελοντές. «Αν υπάρχουν Ρώσοι πολίτες στη Συρία ως εθελοντές και λοιπά, δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος», είπε απαντώντας σε μια ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ρεπορτάζ του Reuters. Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνονται στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία και χαρακτήρισε «μύθο» τις πληροφορίες περί μισθοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις